Организацията за забрана на химическите оръжия: Не Башар Асад е извършил химическите атаки в Сирия през 2015 г., а "Ислямска държава"

Организацията за забрана на химическите оръжия: Не Башар Асад е извършил химическите атаки в Сирия през 2015 г., а "Ислямска държава"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Доклад на Екипа за разследвания и идентификация заключава, че „Ислямска държава“ е имала изключителните средства, мотиви и способности да разпръсне серен иприт в атаката през 2015 година

Свързани текстове: „Червената линия“ и „пътеката на плъховете“. Сиймур М. Хърш за Обама, Ердоган и сирийските бунтовници

"Дневник": Химическата атака на Асад причинила смъртта на 1429 души, сочи доклад на САЩ

Хага, Нидерландия, 22 февруари 2024

Четвъртият доклад на Екипа за разследвания и идентификация (ЕРИ) на Организацията за забрана на химическите оръжия заключава, че има разумни доводи да се смята, че звена на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) са извършителите на нападенията с химически оръжия на 1 септември 2015 г. в Мареа, Сирия. Обстойното разследване на ЕРИ беше проведено в периода от януари 2023 г. до февруари 2024 година.

Основни открития:

1. Атака на ИДИЛ със серен иприт:

ЕРИ заключава, че има разумни доводи да се смята, че на 1 септември 2015 г. между 09:00 и 12:00 (UCT+3) по време на продължителни атаки, целящи превземането на град Мареа, части на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) са употребили серен иприт.
Химическият агент е бил разпръснат чрез употребата на едно или повече артилерийски оръдия.

2. Места на въздействие и остатъци:

ЕРИ идентифицира няколко места на въздействие в Мареа, без отличителен модел на насочване.
Всички изследвани останки и боеприпаси, забелязани на тези места, са били конвенционални артилерийски снаряди, по-точно от 122-мм калибър, модифицирани за разпръскване на течен заряд.

При удара поне шест снаряда са изпуснали черно вискозно вещество с ясно изразена „остра“ и „чеснова“ миризма.
Установени са имената на единайсет лица, които са попаднали в контакт с течната субстанция и са получили симптоми, съответстващи на излагане на серен иприт.

3. Изключителният и специализиран капацитет на ИДИЛ в този инцидент:

ЕРИ установи, че химическият заряд е бил разпръснат с артилерия от райони, намиращи се под контрола на ИДИЛ.
Нито една друга групировка не е притежавала средствата, мотивите и способностите да употреби серен иприт като част от атаката в Мареа на 1 септември 2015 година.

ЕРИ успява да пресъздаде организационната структура и веригата на командване, които са довели до употребата на химически оръжия от Ислямска държава в Мареа на 1 септември 2015 година.
Стратегически военни операции, подобни на атаката, извършена в Мареа, включващи употребата на химически оръжия в големи количества, биха могли да се извършат само по силата на преки заповеди от изпълнителната власт на ИДИЛ, т.е. от Делегирания комитет, действащ пряко под ръководството на така наречения „халиф“ на ИДИЛ.

В хода на своето разследване ЕРИ е успял да свърже допълнителни организационни структури и лица с употребата и разпръскването на химически оръжия от Ислямска държава, в това число и Диван ал-Джунд (ведомство на войската) и Комитета за военно развитие и производство, идентифицирайки имената на общо четирима души като извършители. Още двама членове на ИДИЛ са били идентифицирани като основни двигатели на програмата за химически оръжия на ИДИЛ.

4. Степен на достоверност:

ЕРИ прави своите заключения на базата на стандарт за доказване, известен като „разумни доводи“, трайно приет от международни органи за установяване на факти и анкетни комисии.

Оценката включва информация от Мисията за установяване на фактите (МУФ), Държавите-страни по конвенцията, проведени от ЕРИ интервюта и анализи на проби, компютърни модели, сателитни изображения, карти на фронтови линии, автентични видеоматериали и снимки, и други относими данни.

При оповестяването на доклада генералният директор на ОЗХО посланик Фернандо Ариас каза: „С четвъртия доклад на Екипа за разследвания и идентифициране (ЕРИ), Секретариатът на ОЗХО за пореден път изпълни получения мандат за идентифициране на извършителите на престъпления с химическо оръжие, използвано в Сирия. В този доклад ЕРИ установи, че ИДИЛ е използвала серен иприт в Мареа на 1 септември 2015 година. Това независимо разследване беше проведено въз основа на здрава научна методология, както и на съчетаване, последователност и потвърждаване на цялата събрана и анализирана информация в съответствие с най-високите международни стандарти.

За пореден път Секретариатът на ОЗХО демонстрира, че е в състояние да идентифицира извършителите на употреба на химически оръжия, били те държави или недържавни участници. Това е остро напомняне към международната общност, че недържавните участници, като ИДИЛ, са развили капацитет и воля за употреба на химическо оръжие. Това подчертава ключовата роля и експертизата на ОЗХО в посрещането на подобни заплахи. Фактите сега са известни – от международната общност зависи да предприеме действия в рамките на ОЗХО и извън нея.“

Обща информация

Мандатът на ЕРИ е да идентифицира извършителите на конкретни случаи на използване на химическо оръжие в Сирийската арабска република. Той е отговорен за разследването само на тези случаи, в които Мисията за установяване на фактите е определила, че в Сирия е извършена употреба или е вероятна употреба на химически оръжия, както и в случаите, при които Съвместният механизъм за разследване (СМР) на ОЗХО и ООН, чийто срок на действие вече е изтекъл, не е изготвил доклад.
ЕРИ е натоварен с установяване на фактите и не е прокурорска или съдебна структура. Той не е отговорен за определяне на криминалната отговорност на лица, организации или държави. Освен това ЕРИ не прави препоръки за последващи действия. Тези въпроси са отнесени към определящите политиката органи на ОЗХО (включително Конференцията на държавите-членки, Изпълнителния съвет) и други относими органи. Според решението на Конференцията на страните-членки, докладът е споделен с Генералния секретар на ООН.

В качеството си на орган за прилагане на Конвенцията за забрана на химическото оръжие ОЗХО, заедно със своите 193 държави-членки, наблюдава глобалните усилия за окончателно премахване на химическите оръжия. От влизането в сила на Конвенцията през 1997 г. тя е най-успешният договор за разоръжаване, с който се елиминира цял клас оръжия за масово унищожение.

През 2023 г. ОЗХО потвърди, че всички запаси от химическо оръжие, декларирани от 193-те държави-страни по Конвенцията за забрана на химическото оръжие от 1997 г. насам, възлизащи на 72 304 метрични тона химически агенти, са били необратимо унищожени в рамките на строгия режим за проверка на ОЗХО.
За мащабните си усилия за премахване на химическите оръжия ОЗХО получи Нобелова награда за мир за 2013 година.

Източник: opcw.org

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Свъразни статии: Башар Асад: В Североизточна Сирия САЩ са в договор с терористите и крадат нашия петрол

Когато данните от разузнаването станат неудобни за САЩ. Прилики между войната в Украйна и зарѝна в Сирия

 

 

 

Коментари

  • Мен

    25 Фев 2024 14:35ч.

    От тогава са минали около 9 години. Американците още крадат сирийски петрол. Преди това в Ирак показаха епруветка в ООН, не намериха биологично оръжие, но избиха стотици хиляди иракчани. Американския режим са 100% терористи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Фев 2024 21:36ч.

    Тази закъсняла констатация за жалост няма за промени нищо в живота на " демократическата " общност. Истината е във тоталното въоръжаване на хутите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спящата красавица!

    25 Фев 2024 14:37ч.

    Събудихте ли се, драги ми поспаланковци? Айде, че много работа ви чака! Вие и друго ще откриете! Пийте по едно ориенталско кафе да ви дойде музата по-бързо, че с тази скорост ще пропуснете влакът - реабилитация на историята!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Фев 2024 14:39ч.

    Мдам. "Битият - бит, втората част - не винаги е весела". След 10 години ще съобщят, че Буча е постановка, че Малайзиският боинг е свален от хохлите, че Скрипалите, че Навални ... И кво от тва? Затова, без изразяване на озадачености, без свиквания на Съвет за сигурност - бой, бой - до посиняване и отново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    25 Фев 2024 14:40ч.

    Ам ся? Някой от наглите кравари ще поеме ли вина за разпространяване на фалшиви нови?....а? Фъкчекърите...нещо да кажете? Д ви е@а майкати!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evg70

    25 Фев 2024 19:34ч.

    Само, ако мога да добавя - на майките от всички полове - яко набиване, без въртене....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Фев 2024 14:43ч.

    А и как се оказа, че главорезачите и кви бяха онез каски, работят в синхрон? И оня, гринуичкия наблюдател?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    25 Фев 2024 15:00ч.

    Има ли вероятност част от тези примитиви да се установят в България по линията на капковия Шенген? Чакам критичен анализ от т.нар. национални телевизии. Помня репортажите им как долния Асад обгазява населението си. Между другото самите репортажи бяха меко казано непрофесионални. Показваха деца как плачат и плюят нещо си и обясняваха, че са обгазени с Иприт. Тия наясно ли са, какви са въздействията на Иприта. А това от репортажите беше по скоро въздействие на сълзотворен газ! Гнусари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С тези темпове очакваме доклад и за Първата световна война!

    25 Фев 2024 15:05ч.

    Все пак тогава вече е имало хим. атаки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нашите Съюзници

    25 Фев 2024 15:20ч.

    Даже ядоха и пиха за българска сметка в Правец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След някоя

    25 Фев 2024 15:35ч.

    и друга година ще признаят, че и у нас техните хора са ни лъгали по тяхна заповед и са вършили забранени от нашите закони вреди на държавата ни! Пет пари не дават за нищо, нали така е според техните правила, бития бит и парите у джоба...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиро Ю.

    25 Фев 2024 15:41ч.

    Ако гепят Христо Грозев някъде и го докарат където трябва, всичко щем узна. Голям организатор и манипулатор срещу дебели хонорари, но и тоягата ще е дебела. Веселата вдовица Юлия Навалная за пореден път ще “страда”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evg70

    25 Фев 2024 19:38ч.

    Ицката, сега тръпне дали няма да стане първа дама на Русия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    25 Фев 2024 15:49ч.

    тукъ нашити говорешти глави и жълтопаветнити селееене отдавнъ ги шизофринясъхъ. за тях днес е Уйййййййкиндъ ни по бългърски и ако това не е психясването ни здраве му кажети. нито БАН, ниту КО и КО (събирателно е уни и би трябвало да се пише съ Главна както Господ наш и Бог, ну както викъ масовото ни просветено селееене майнътъ му нъ езикъ и нъ мамите ни и таттковците ни. неспасяемо сме се запътили при бг траките,там дето ни е истинското място,зъштото ние смв владели половинътъ свят ошти преди аспарух и путуин и ватенките не съ човеци,когато ние сме започнъли света от бг маймуните) казах

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    25 Фев 2024 15:55ч.

    Нека не забравяме, че този номер го приложиха и при Тръмп, което разстрои дъщеря му Иванка и той метна бомбата MOAB в Сирия, за да я успокои заедно с лекето Джаред! Ако не бяха руснаците да зачистят ИДИЛ и Тръмп нямаше да им спре парите и изведнъж да изчезнат яко дим, барабар с белите им чисто нови тойоти, към Западна Европа... Много хубаво нещо е равносметката, проблема че хората помнят вече по ден и половина, не като преди по три дни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    25 Фев 2024 16:01ч.

    П.П Извинявам се че пропуснах шийтските милиции от иракчани и иранци, които повече от руснаците прочистиха близкият изток от ИДИЛ, под вещото командване на генерал Сюлеймани, герой и миротворец! Идилци вече са европейци така, че контрата пак е у нас, на старият континент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И какво обещаха САЩ пред цялата международна общност?

    25 Фев 2024 16:03ч.

    До края на 2023 г. да си ликвидират всичките запаси от химическо оръжие. Да сте чули или прочели нещо такова вече 2 месеца по-късно? А иначе относно други "геройства" еша им няма да се хвалят, че са намбър уан...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Aууу,

    25 Фев 2024 16:20ч.

    ами сега какво ще прави пропагандния отдел на ИД, носителите на "Оскар", известни като "бели каски", които тогава толкова се тръшкаха пред камерите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    25 Фев 2024 17:10ч.

    Сега за Сирия,после за Боинга,за Буча,за това кой е агресора,за двойните стандарти,за "ползите" от еврото,за затварянето на 1-4 блок на Козлодуй,като необходимо условие за...Списъкът може да е много дълъг.Жалко за погубените човешки съдби и мечти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    25 Фев 2024 17:10ч.

    Мдааа... А помните ли, какви люти спорове бяха във форума на в-к "Сега"? А ще имат ли доблестта онези, които ревяха, че Асад бил чудовище и трепел народа си с химическо оръжие, да си посипят главите с пепел и веднъж завинаги да спрат да ръсят глупости, които някой друг им дава в ръцете да прочетат? А помните, как им напомняхме, как ще се чувстват след време? Е, това време дойде. Както ще дойде и времето да лъсне истината за глупостите, които сега ръсят... Както е казано, "не винаги ще е все така"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще имат ли доблестта?

    25 Фев 2024 17:32ч.

    Веднага отговарям - не, няма да имат. Ще се направят на нечули, неразбрали, неубедени, щото ти видиш ли, няма ги личните карти на идилците, свити на фуния вътре в снярадите, а пък, то, ако знаеш, не било само това, а имало и онова, и прочие, прочие, и прочие. Доблест и честност не чакай. Всичко е... за едни просто бизнес, за други психическо отклонение, а за някои - удобно съчетание и на двете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Фев 2024 18:11ч.

    10 години им трябваха, за да докажат нещо, очевидно за всеки, наблюдаващ процесите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    25 Фев 2024 18:35ч.

    И кво ще правите сега с Белите каски които ви лъгаха? Нищо. Как го каза навремето Петър Берон - като кажат че сестра ти е курва иди доказвай че нямаш сестра ако си нямаш работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    25 Фев 2024 18:37ч.

    Белите каски взеха някакви кинти от някой все пак. Да ви п***я на свободата на словото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Влади

    25 Фев 2024 19:16ч.

    Краварите набедиха Асад и унищожиха една просперираща държава! Още са в Сирия и още крадат сирийски петрол! Навсякъде, където стъпят американци следват...разруха, нищета, глад и болести! Поставят си продажни политици начело на страните, които си набелязват и следва....заробване и унищожение! България "върви" уверено по този път!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    25 Фев 2024 20:00ч.

    Западняците винаги са били крадливи, алчни и нагли до безобразие!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    25 Фев 2024 21:50ч.

    ИДИЛ са башибозука на западните спецслужби, основно цереушките и МИ-то на островитяните. Същите като муджахидините в Афганистан, после терористите в Чечня, после същите ислямисти в Босна, последваха косоварските трафиканти на органи от т.нар. АОК, Ал Кайда, "опозицията" от Бенгази срещу Кадафи, "опозицията" срещу Асад т.анр. Сирийска свободна армия, украинските бандеровци. Навсякъде са нацвъкали подобни проксита главорези и ги ползват според интереса в конкретния случай. Когато им трябват са борци за свобода и демокрация, когато станат излишни пускат информация как лично американският президент е издирил и застрелял лидера им с личния си колт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    26 Фев 2024 16:55ч.

    Това беше ясно още тогава. Сега само го официализираха, но какво от това... Загинаха много невинни хора. А позорът си остава за американците, които разпалиха поредната война в Близкия изток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    27 Фев 2024 11:22ч.

    Очакват се извинения и репарации от САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи