Орбан за запалянковското си шалче: Футболът не е политика. Нека не търсим нещо, което го няма

Орбан за запалянковското си шалче: Футболът не е политика. Нека не търсим нещо, което го няма

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Унгарският министър-председател Виктор Орбан призова да не се смесват футболът и политиката и да не се правят опити в появата му със запалянковско шалче с картата на "Велика Унгария" да се търсят каквито и да било великодържавни символи. Той коментира по този начин претенциите на Румъния и Украйна, които видяха в действията му посегателство върху държавния им суверенитет, предаде ТАСС.

"Футболът не е политика. Нека не търсим нещо, което го няма. Националният отбор на Унгария е отборът на всеки унгарец, където и да живее той", написа Орбан на Фейсбук страницата си.

В неделя след мач на националния отбор на Унгария той се снима с полузащитника Балаж Джуджак, който изигра последната си среща за родината си. На врата на премиера имаше шалче с цветовете на държавното знаме с изображение на Унгария в границите ѝ до 1918 г., когато в състава ѝ влизат земи, отишли по силата на Трианонския договор при съседните страни и влизащи в територията на съвременните държави Австрия, Румъния, Сърбия, Словакия, Хърватия и Украйна.

Появата в социалните мрежи на снимката на Орбан с шалчето с картата на "Велика Унгария" предизвика недоволството на Киев и Букурещ. Вчера румънското външно министерство изрази "категоричното си неодобрение" по този въпрос, а днес украинското външно министерство извика унгарския посланик.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Австрия, Хърватия, Словения, Сърбия си мълчат

    23 Ное 2022 9:52ч.

    Само Румъния се жалва, а Украйна заповядва! Според очакванията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи