Орбан: Унгария няма да напуска ЕС, ще го реформира

Орбан: Унгария няма да напуска ЕС, ще го реформира
Унгария няма да напуска Европейския съюз, но ще се противопостави на опитите на Брюксел да подкопава суверенитета й, заяви днес министър-председателят Виктор Орбан пред своята партия ФИДЕС, предаде БТА.

 

Орбан, който за първи път от повече от десетилетие се изправя пред оспорвана надпревара за парламентарните избори догодина, беше преизбран за председател на своята партия.

 

"След комунистическата бюрокрация... не искаме нови диктати, този път от Брюксел", заяви Орбан пред партийните делегати, като добави, че Унгария ще отхвърли западния либерализъм.

 

"Ние няма да се откажем от правото да защитаваме границите си, да спираме мигранти... ние настояваме, че в Унгария бракът е между мъж и жена, бащата е мъж, а майката е жена... и че трябва да оставят децата ни на мира", каза той.

 

Според него ЕС трябва да бъде реформиран, а целта на Унгария е да постигне промяна, не да напуска общността, към която се присъедини през 2004 г.

 

"Ние въобще не искаме да напускаме ЕС, те не могат да се отърват от нас толкова лесно", заяви Орбан.

 

"Искаме да запазим суверенитета си и не искаме да се окажем в съединени европейски щати вместо в интеграция", каза той.

 

На изборите догодина Орбан ще се изправи срещу обединен фронт от опозиционни партии, включващ социалистите, либералите и бившата крайнодясна, а сега десноцентристка формация "Йоббик".

 

Шестпартийната коалиция е оглавявана от Петер Марки-Зай - католик консерватор, кмет на малък град и баща на седем деца, който изглежда, че въплъщава традиционните ценности, открито защитавани от Орбан, и е смятан за силен претендент.

 

Орбан, който е на власт от 2010 г., представя себе си като защитник на унгарската културна идентичност срещу мюсюлманската миграция в Европа и пазител на християнските ценности срещу западния либерализъм.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

Коментари

 • Няма да напусне щото ще секнат паричките,

  14 Ное 2021 21:01ч.

  а чичко Путин не дава, той е пич и иска само ! А и унгарците не искат да ходят на Изток, там където са гробовете на техните дядовци от ВСВ. Да не забравяме, че Орбан приюти съденият в РСМ враг на България лицето Никола Груевски - бивш шеф и премиер от ВМРО-ДПНМ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  14 Ное 2021 21:09ч.

  Така е, унгарците вървят след парите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  14 Ное 2021 21:57ч.

  А можехме да сме във Вишеградската, Орбане, Орбане - печелиш изборите в Бългаия по-принцип.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи