Орбан нарече "срамно" споразумението за разпределяне на постовете в ЕС

Орбан нарече "срамно" споразумението за разпределяне на постовете в ЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан разкритикува споразумението за разпределяне на ключовите постове в ЕС, предаде Франс прес. "Европейските избиратели бяха излъгани. Десницата състави коалиция на лъжи с левицата и либералите. Ние не подкрепяме това срамно споразумение", каза Орбан в "Екс" в кулоарите на срещата на върха на ЕС, която се провежда днес и утре в Брюксел.

Той визира споразумението за разпределяне на постовете за председател на Европейската комисия, за дипломат номер едно на ЕС и за председател на Европейския съвет, сключено между десноцентристите от Европейската народна партия, "Социалистите и демократите" и либералите от "Обнови Европа".

По-рано италианският премиер Джорджа Мелони разкритикува намеренията за разпределение на най-висшите длъжности в европейските институции, а полският ѝ колега Доналд Туск се опита да тушира напрежението по въпроса, предаде Ройтерс. "Темата наистина предизвика известни страсти, но в крайна сметка може би става дума по-скоро за недоразумение", каза той пред репортери в кулоарите на срещата на върха на евролидерите в Брюксел в отговор на въпрос за критиките на Мелони.

Във вторник източници съобщиха, че трите най-големи групи в Европейския парламент - всички те центристки по своята политическа ориентация и невключващи консерваторите на Мелони - са се договорили за разпределението на най-висшите постове в блока, като споразумението включва втори мандат на германката Урсула фон дер Лайен начело на изпълнителния орган на ЕС, Европейската комисия.

Новината подразни силно италианския премиер, която обяви, че подобна договорка не отчита успехите на десните партии на изборите за ЕП по-рано този месец, в резултат на които консерваторите ще бъдат трета политическа сила в новия състав на Европарламента.

Изтъквайки ролята на Италия на един от най-важните членове на ЕС, Туск посочи, че той и Мелони "по същество споделят сходни" възгледи по отношение на сигурността, миграцията и отбраната, и определи тазседмичните преговори за разпределението на постовете просто като опит да бъде задвижен процесът на избор на нови шефове най-важните органи в съюза. "Така или иначе такава среща трябваше да има, за да може да се задейства процедурата за избор на нови ръководители на европейските институции. Тъкмо затова най-големите партии, в това число и аз като един от преговарящите, се срещнахме, за да облекчим тази процедура, а не за да създаваме проблеми за когото и да било", каза Туск.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц потвърди подкрепата си за Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия, предаде ДПА. "Нашето намерение е, че политическата платформа, която подкрепи преди госпожа Фон дер Лайен, трябва да продължи да го прави и в бъдеще", каза Шолц при пристигането си за срещата на върха на ЕС в Брюксел. Той имаше предвид, че за първия си мандат начело на ЕК Фон дер Лайен беше подкрепена от Европейската народна партия, от социалистите и от либералите. Същите три европейски политически семейства сега подкрепят Фон дер Лайен за преизбиране.

Германска социалдемократическа партия на Шолц е част от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Нейният основен противник в Германия - Християндемократическият съюз, чийто представител е Фон дер Лайен - от своя страна е в редиците на десноцентристката Европейска народна партия. "Сега ние дискутираме всичко това с нашите добри приятели в Европа", заяви Шолц, изразявайки надежда, че Европейският парламент ще подкрепи номинациите за висшите европейски постове, които ще направят сега лидерите на страните членки на ЕС.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Копейкин

    27 Юни 2024 17:43ч.

    Срамно е да си путинско лайно, но да цоцаш еврофондове. Между другото има вече хиляди изгладнели северокорейски зомбита в Донбас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генерал-майор Марков

    27 Юни 2024 18:50ч.

    Срамно е да си американски гЪз, чийто умствен потенциал стига до това да нарича всички които не са американски гЪзове, путински л%%на. Но това е перфектен пример за пределите на евроатлантическата демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин каза на 27 Юни в 17:43:

    27 Юни 2024 20:50ч.

    Мен не ме мислете, педи съм и колоездач. Ей ме на: ваксинирано съм с три игли велосиПЕДИстче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • четвъртий райх

    27 Юни 2024 17:44ч.

    Закрийте педалския мутренски колхоз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    27 Юни 2024 17:50ч.

    И още нещо. Копейкаджиите, докат се правите на патриотари ДПС назначи 3 турци и една турска подлога за областни управители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    27 Юни 2024 18:05ч.

    Каква е разликата между Орбан и Радев? Ако не я откривате , ха ха ха.. Респект към Орбан! Респект и към партията на Фицо! Респект към Възраждане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    27 Юни 2024 20:53ч.

    И още нещо, ако позволите. Отвсякъде изкача този досаден Христо Стоичков! Писна ми! Но, по темата, изходих в клозета си на село, гледайки снимка на Президент Плевнелиев, беше бурно и пенливо, опръсках наоколо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шепа хора

    27 Юни 2024 19:10ч.

    раздават най-важните постове в ЕС като лотарийни билети. И все едни и същи увредени късметлии. Как се допуска това в "демократична" Европа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Но това е чудесна новина!

    27 Юни 2024 20:08ч.

    Тя означава, че петното ЕС започва да изтлява. После друго, българите побългариха Европа, но Европа не поевропейчи българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • GODO

    28 Юни 2024 3:36ч.

    Поредната безсрамна "сделка"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи