ООН отрече да е забранила думата „война“ за ставащото в Украйна

ООН отрече да е забранила думата „война“ за ставащото в Украйна

Стефан Дюжарик и Антониу Гутериш

 

Според в. ''Айриш Таймс'' организацията напомнила на служителите си чрез имейл, че трябва да останат „неутрални“

 

ООН отрече да е забранила на служителите си да използват думите „война или инвазия“ за конфликта в Украйна, съобщава в. ''Гаридън'', цитирайки имейл от говорителя на организацията Стефан Дюжарик.

 

Той посочи като пример скорошен туит от заместник-генералния секретар на ООН Розмари Дикарло, който включва коментара „тази война е безсмислена“. Дюжарик каза също, че служителите са „помолени да формулират всякакви изказвания относно Украйна, както и други политически въпроси по начин, който е в съответствие с позицията на организацията и изявленията на генералния ѝ секретар Антониу Гутериш.

 


По-рано през деня в. ''Айриш Таймс'' разпространи информацията, че ООН забранява на служителите си да наричат ​​ситуацията в Украйна „война“ или „инвазия“. Целта, обяснена в разпратен до служителите имейл, е да се балансира политическата чувствителност, която тази дума предизвиква, тъй като Русия може да наложи санкции на онези, които използват тези термини.

 

„Ето някои конкретни примери за език, който да се/не се използва в момента“, гласи имейлът. „Използвайте „конфликт“ или „военна офанзива“, а НЕ „война“ или „инвазия“, когато говорите за ситуацията в Украйна“. Освен това на служителите се забранява да добавят украинското знаме към профилите си в социалните медии. „НЕ добавяйте украинското знаме към лични или официални акаунти в социалните медии“, пише в имейла.

 

ООН обясни политиката си като начин да избегне „риск за репутацията“ на организацията. „Това е важно напомняне, че ние, като международни държавни служители, носим отговорност да бъдем безпристрастни'', гласи съобщението.

 

Новата езикова политика подхрани опасенията, че организацията отива твърде далеч в опитите си да не обиди Русия. Предпочитаният от Кремъл термин за войната в Украйна е „специална военна операция“. Два дни след като Русия нахлу в страната, медийният регулатор Роскомнадзор нареди на местните новинарски издания да изтрият репортажи, в които се използват думите „нападение“, „нашествие“ или „обявяване на война“. Това беше последвано от нов закон, налагащ затвор до 15 години за всеки, който разпространява новини, смятани за „фалшиви“, арести на хиляди хора, протестиращи срещу войната, затваряне на два местни независими телевизионни оператора и блокиране на международни медии като Би Би Си и ''Дойче Веле''.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • И кой побърза да излъже тогава?

  08 Март 2022 20:18ч.

  Хм, хм….

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заглавието на статията, демек авторът й

  08 Март 2022 20:26ч.

  ако я прочетеш, ще разбереш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ООН отрече да е забранила думата „война“ за ставащото в Украйна

  09 Март 2022 7:07ч.

  Лъжат гадовете! Дават по 15 години за употреба!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  08 Март 2022 20:34ч.

  Това ООН също като ЕС е тромава и неефективна структура,изглежда, дори повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отричането бе потвърдено и от ООН

  08 Март 2022 20:37ч.

  с уговорката, че официалното отричане предстои да бъде разгледано безпристрастно и еквилатерално преди да бъде прознесено като окончателно отречено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ван И, външен кинистър на Китай

  08 Март 2022 20:54ч.

  "Дружбата между двата народа (руския и китайския) е яка като скала"... 08 март 2022. Агенция Синхуа на руски, http://russian.news.cn/2022-03/07/c_1310503903.htm

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  08 Март 2022 21:02ч.

  Никога Китай няма да подкрепи Русия - анализ на китайския мениджър Цон Цон или нещо такова - виж го във Фрогнюз или Факти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иди

  08 Март 2022 21:15ч.

  цун-цун на Цон Цон, после ще пишат за тебе във Фрогнюз или Факти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗАЩОТО СА СОЦИАЛИСТИ!!!

  08 Март 2022 21:12ч.

  Антонио Гутиереш - генерален секретар на Португалската социалистическа партия.Председател на Социалистическия Интернационал от 1995 г. до 2005 год.Какво още има за чудене.Социалист - понеже,когато,защото,сучем и въртим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друго си бяха НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИТЕ

  08 Март 2022 21:17ч.

  ..."но зла бедаааа ги сполетяяааа..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе тези национал-социалисти бяха само

  08 Март 2022 21:22ч.

  по малко от 20 год.Ама от интернационалистите-социалисти няма отърваване.Мимикрират,мимикрират ,по -големи хамелеони от хамелеоните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха, от 2000 години

  08 Март 2022 22:20ч.

  го правят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Следващото

  08 Март 2022 21:32ч.

  ООН отрече да се е отричала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи