Омбудсманът: Изборът на главен прокурор е затворена тема

Омбудсманът: Изборът на главен прокурор е затворена тема
Няма смисъл да се оспорва изборът на главен прокурор, смята омбудсманът Константин Пейчев. В интервю за БНТ той заяви, че според него спорният избор е затворена тема и е контрапродуктивно да се оспорва процедурата в Конституционния съд, както предлага Съюзът на съдиите в България. По думите на омбудсмана избраният главен прокурор е бил "вкаран в сценарий" със странните правила, по които ВСС го е избрал.
<p>Изказването на омбудсмана идва, след като Сотир Цацаров беше избран за главен прокурор в оспорвана процедура, гласувана от Висшия съдебен съвет, в хода на която членовете подложиха на гласуване само една от кандидатурите.</p> <p>Новият главен прокурор ще положи клетва през следващата седмица.</p> <p>Според националния омбудсман Цацаров е бил избран със 17 гласа от общо 18, а президентът Росен Плевнелиев е издал указ за назначаването му, затова всички призиви за атака на избора му пред Конституционния съд са безсмислени.<br /><br />Националният омбудсман допълни, че не се познава добре лично с избрания главен прокурор, но отношението му към него е добро, след като е гласувал два пъти за кандидатурата му за председател на Пловдивския апелативен съд.&nbsp;<br /><br />Сред нереформираните системи освен съдебната омбудсманът открои също функционирането на монополите и здравеопазването и прогнозира, че проблемите в тях ще се задълбочават, ако не бъдат предприети мерки. Мнението на омбудсмана е, че в отношенията между топлофикациите и потребителите са нарушени всички принципи на гражданското право заради невъзможността за отказ от услугата и законодателството трябва да се промени. &nbsp;За здравеопазването призова "да се каже ясно и точно какви вноски плащаме, защо и как ги събираме, за какво ги харчим и за какво стигат".</p>

Коментари

  • Кон

    05 Яну 2013 20:23ч.

    На тоя артист дъщерите му са в чужина, май във Франция , тук нищо не го свързва освен парите.Вярно служи на червените велможи,некадърник е бил и некадърник ще си остане.Освен държавен лизач,друго не може бъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • krur

    05 Яну 2013 21:52ч.

    ЕДИН ОТ МАЛКОТО СВЕСТНИ ЛЮДЕ ОСТАНАЛИ ТУКА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мълчете кучета да не плашите кервана

    05 Яну 2013 22:35ч.

    Демек призива е който крал, крал, който лъгАл, лъгАл.. Браво бе Пенчев и ти уж тряба да защитаваш правата и правилата в тази държава. Послушна Калинка си и ти, драги, но по изкусно замаскирана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тътарчев

    05 Яну 2013 23:05ч.

    Коста ти нали беше съдия.Забрави ли защо те изгониха от Соф. окръжен съд за часове в началото на деведестте години- Защото те фанаха заедно с Иванчев да регистрираш фирми - частно у дома си срещу заплащане, с печата на съда. А уж беше съдия. Следите остават драги ми Коста. По-леко че много краде в.т. и мезонета в Париж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи