Олена Коцева: Някои бежанци биха се върнали в Украйна, вместо да отидат в Елхово или Сарафово

Олена Коцева: Някои бежанци биха се върнали в Украйна, вместо да отидат в Елхово или Сарафово

Олена Коцева оспори думите на Калина Константинова: „Палатки и лагери няма никъде в Европа. Палатки имаше само по КПП-та. Между другото, Румъния е организирала всичките неща много по-добре от нас”. Пред Нова телевизия председателката на Сдружението на украинските организации в България заяви, че бежанците по-скоро не биха отишли в базите в Елхово и Сарафово, а биха предпочели да се върнат в Украйна.

Днес е последният ден от програмата за подпомагане на хотелиерите, настанили украински бежанци с по 40 лева на човек. Голяма част от собствениците на хотели не кандидатстваха за продължаване на програмата, тъй като сумата от 15, вместо 40 лева, на ден не ги устройва, а и повечето места за настаняване вече приемат чужди туристи с предварителни резервации. Днес се очаква голям брой украински бежанци да напуснат хотелите в „Слънчев бряг”.  Вицепремиерът Калина Константинова обяви, че спира разселването на украинци към вътрешността на страната. Те ще бъдат настанявани в буферни зони в Елхово и Сарафово.

Веселин Данев е собственик на хотел в „Слънчев бряг”. Той заяви в ефира на предаването „Здравей, България”, че буферните бази категорично не могат да поемат потока от бежанци, които са били настанени досега в хотелите. Христо Караилиев е мениджър на друг хотел в курортния комплекс, от който трябва да напуснат 871 души. Едва 122 от тях са заявили желание да бъдат настанени в други бази у нас. Останалите, по думите му, разчитат на собствен транспорт и настаняване. Според Елена Андонова, която също е хотелиер, страната ни е направила повече от достатъчно за украинските бежанци и е време само крайно нуждаещите се да бъдат преместени в държавни бази.

„Условията са базови, но не са критични. Далеч са от лукса на хотели тук”, коментира зам.-областният управител Пламен Янев.

Първите съмнения у групата украинци, които вчера бяха преместени в Паничище, се зародили още по време на пътя им натам. 30-те минути изкачване в гъстата гора на Рила били достатъчни за бежанците да решат, че почивната база, в иначе предпочитания, особено през лятото, български курорт, не е по техния вкус. Настаняването се случило бавно, а в стаите било мръсно и миришело лошо, разказват бягащите от войната.

„Нямаме аптека, нито магазини. Нужни са лекарства, които приемаме непрекъснато. Не можем даже вода да си купим, няма автобуси, в стаята няма балкон, нито сушилня – нищо”, оплакаха се бежанците. В почивната база цари недоволство и заради факта, че изглежда трудно някой от бежанците да намери работа. Най-близкият град - Сапарева баня, е на 10 километра, а дотам обществен транспорт няма.   Преместването в Паничище лишава част от хората от финансова подкрепа. Недоволни, бежанците са и заради условията на живот в стаите. От почивната база обаче увериха, че са осигурили всичко необходимо.

„Тонът на г-жа Константинова е под всякаква критика”: Така Олена Коцева коментира видеообръщението на вицепремиера. По думите ѝ, сред украинците има много травмирани хора, които са чувствителни, и Щабът трябва да се консултира с екип от психолози. Причините автобусите, които трябваше да превозят бежанци към вътрешността на страната, да са празни, по думите й са много.

„Те не искат да на места без достъп до медицина, без достъп до интернет. Това не са хора от пещерна ера. Това са много прогресивни хора, които преди този масиран обстрел са живели много по-добре от средната класа в България”, каза още Коцева. Според нея този проблем с условията за настаняване съществува само у нас, защото страната ни е решила да подпомогне единствено туристическия бранш. Финансирането за всички държави в ЕС е едно и също, подчерта тя.

Олена Коцева оспори думите на Калина Константинова: „Палатки и лагери няма никъде в Европа. Палатки имаше само по КПП-та. Между другото, Румъния е организирала всичките неща много по-добре от нас”.

Още вижте във видеото:

 

 

 

Коментари

  • Избор

    31 Май 2022 12:11ч.

    поне имат избор: 1. Чемодан , Вокзал, Елхово 2. Чемодан. Вокзал, Лвов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Странното е, че...

    31 Май 2022 14:35ч.

    ...украинците бягат от СВО не в западната част на Украйна при западните си съплеменници, а колкото се може по-далеч от тях. Защо ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жорката

    31 Май 2022 12:13ч.

    Тъкмо щях да коментирам тая Олена, но се сетих, че съм добре възпитан...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига

    31 Май 2022 12:13ч.

    Марш към Румъния или направо за Украйна.Средния БВП на глава население в украйна е 3 ПЪТИ по нисък от този в България. Как така живеят по добре от средния българин?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    31 Май 2022 12:21ч.

    Що са от криминалния контингент явно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами да се върнат,

    31 Май 2022 12:16ч.

    Кой ги спира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евровизия

    31 Май 2022 12:21ч.

    Досега мислех, че по-нагли от укрите са само македонците, но вече не съм сигурен в това...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    31 Май 2022 12:42ч.

    С това нахалство ще си спечелят омразата дори на малкото българи, които са склонни да ги съжаляват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    31 Май 2022 12:22ч.

    "Това са много прогресивни хора, които преди този масиран обстрел са живели много по-добре от средната класа в България" По-добре от СРЕДНАТА класа в България. Писах го по-рано. Бягат научените да живеят без да работят. А някои се надяваха да се влеят в редиците на трудещите се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля, че Олена ни заплашва, че ще се лишим

    31 Май 2022 12:23ч.

    от височайшето присъствие на "бежанците". Аз, преди военните действия в Украйна, не бях чувала за бежанци с претенции. Обикновено хората са доволни да имат нещо над главите си и да са нахранени и лекувани. Тези "бежанци" са някаква нова порода, която идвайки у нас настоява да живее по-добре от нас самите. Убедена съм, че можем да се лишим от такива "бежанци" с облекчение и дори радост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    31 Май 2022 12:24ч.

    Палатки нямало никъде в Европа ли? Новина от 30.05.2022 г. Пожарникари в Прага започнаха да изграждат втори палатков лагер за украински бежанци поради големия брой хора, пристигнали в чешката столица... Наред с палатките с походни легла, санитарните и социалните съоръжения е планиран и детски кът. (Информация от БТА)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    31 Май 2022 12:28ч.

    Така е, когато някои отговорни лица, подобно на някои форумци, говорят или пишат, но НИКОГА не четат. Палатков лагер с бежанци има в центъра на Брюксел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    31 Май 2022 12:24ч.

    Бежанците споделят информация помежду си. Когато научат, че в България няма кяр, потока ще спре. А някои, които са в Германия, дават съвети как да се устройват по-добре. Да вземат със себе си куче и така получават по-просторна жилищна площ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    31 Май 2022 12:28ч.

    Ние не сме ви подстрекавали към войната, така че сега изобщо не сме длъжни да търпим тръшканията ви ! Вървете при виновниците, да ви обгрижват .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    31 Май 2022 12:28ч.

    Информация от 05.05.2022 г. Чехия бе засегната от силна буря снощи. В квартал на Прага бурята повреди лагер с палатки, предназначени за бежанци от Украйна. Част от настанените там са транспортирани с автобус на безопасно място. Никъде в Европа няма палатки ли? Да не взема да потърся информация от Полша, където са най-голямото количество бежанци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куролация

    31 Май 2022 12:31ч.

    Тази дама каза,че те искали да им се дават кинтите на ръка,вместо на хотелиерите. 1200 лева на човек на месец. Новите роми. Не,благодаря,омитайте се укри нагли,в западната ви част на държавата няма война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    31 Май 2022 12:32ч.

    Госпожата може ли да обясни кое е "прогресивното" у украинците които искат да лежат на гърба на българския пенсионер в хотелите на първа линия на морето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    31 Май 2022 12:32ч.

    Разбрах я, синтезирано ни казва, че това са хора, които преди да емигрират са живеели много по-добре от средния българия и България е длъжна да им запази стандарта на живот. Ако някой е живял като милионер в Украйна, трябва да му осигурим същия начин на живот и тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    31 Май 2022 12:33ч.

    Сега палатковите лагери са с прилични битови условия. Може би на държавата ни щеше да излезе много по-евтино. А и ако украинците бяха чули, че ще бъдат настанявани в бежански лагери, напливът щеше да е доста по-малък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    31 Май 2022 12:37ч.

    Да се преориентират - в Сибир никого не настаняват в палатки. И океана е на крачка. Вместо на запад, да насочат поглед на изток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    31 Май 2022 12:34ч.

    В този момент разбирам г-н Петков, там е вратата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 31 Май 2022 12:34ч. В този момент разбирам г-н Петков, там е вратата!

    31 Май 2022 14:39ч.

    Отлично, Мери! След Лена Мери е вторият човек на Земята, който разбира г-н Петков, трето комай няма? Той създава усещането, че самият той трудно разбира него си, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    31 Май 2022 12:34ч.

    Започвам да разбирам словесния изблик на Орбан към украинските бежанци: "Вън от моята страна! Само Путин за вас!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    31 Май 2022 12:41ч.

    "Само Путин за вас!" Жужо е покойник от две години. Оня ден се спомина петият му двойник, на сцената е шестият

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз пък мислех, че само форумният гений

    31 Май 2022 14:45ч.

    мени така облика си в двойници-тройници, които даже и си разговарят. Путиновите тройници разговарят ли помежду си на официалните събития?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone 31 Май 2022 12:41ч.

    31 Май 2022 16:25ч.

    Колко жалко, че лудите като тебе ги натириха от психиатриите и сега се разхождте на воля по форумите! А навсичкото отгоре ръсите и акъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    31 Май 2022 12:36ч.

    веднага обратно в зап украина там бомби няма и да благодарите на порошенко и наркомана за разходката до паничище хубав въздух и вода в изобилие от чешмите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    31 Май 2022 12:38ч.

    Таа Ослана я давайте по-често и всички ще си променят мнението за тези "бегълци от войната" и най вече от ежедневната инверсия на Зельония псевдоактьор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • облак

    31 Май 2022 12:39ч.

    A защо никой, никъде не попита: А къде е Брендо? На фронта или доставя на зеления? Или е в Европата като бежанец?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mini96

    31 Май 2022 12:47ч.

    Хохлите трябва да разберат,че никой за нищо не им е длъжен!Всички проблеми с инфлацията и високите цени дойдоха от тях!Така,че ако не им утърва са свободни да напуснат страната ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАГЛОСТ

    31 Май 2022 13:01ч.

    Марш от България! Вън нахалници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без коментар

    31 Май 2022 13:04ч.

    Те не искли да на места без достъп до медицина, без достъп до интернет. Това не били хора от пещерна ера, а много прогресивни хора, които преди този масиран обстрел са живели много по-добре от средната класа в България. Ами отивайте да живеете там, където ще ви осигурят прием на "прогресивни хора". Няма ние, българите да мизерстваме, а вие да се правите на домакини в родината ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    31 Май 2022 13:06ч.

    Само като й гледам прическата и излъчването, изводите се натрапвата сами ... дори без да чета арогантното й изказване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хиените на Европа

    31 Май 2022 13:10ч.

    САЩ и Англия ще ги приемат, защото те ги насъскаха. Депортирайте ги към тези две метрополии, сигурен съм, че поне едната страна (бегълците) ще бъдат доволни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    31 Май 2022 13:32ч.

    Горкият Коцев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • безкраен наглец

    31 Май 2022 15:16ч.

    Затова ще ви мразят, защото сте нагли! Бог повече няма да ви прощава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смешен плач

    31 Май 2022 13:38ч.

    Олена да връща българското гражданство,от което си спомням,че каза, че се срамувала. Маниерът й на говорене навява нафталинени спомени от времато на Съветския съюз,когато командваха в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • с риск да ме изтриете

    31 Май 2022 13:47ч.

    ще кажа, че хич не ми дреме къде ще се връщат украинските бежанци. Омръзна ми да слушам за тях и за вечно недоволния им президент. Само искат. В техния език очевидно няма дума за благодаря. Да си решават проблемите сами, никой не им е длъжен с нишо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor

    31 Май 2022 15:38ч.

    Подкрепям!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прави са

    31 Май 2022 13:48ч.

    На първа линия на морето е по-добре. А най-добре на първа линия в 5*-хотел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пайдос

    31 Май 2022 13:49ч.

    Тая плаши ли ни нещо? Да се връщат в Западна Украйна, там война няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я да се връщат откъдето са дошли

    31 Май 2022 13:54ч.

    Бежанците - в бежански лагер! Като не искат: билет, куфар, Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитана

    31 Май 2022 13:55ч.

    Някой “бежанец” не иска ли да му купя яхта? Може преди да е имал и сега да страда?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съдейки по фамилията на рошлата Олена от снимката, тя навярно е женена за българина Коцев. Хвала на този наш сънародник!

    31 Май 2022 14:00ч.

    Малцина биха изтърпели наглото женче от снимката. Представям си как тормози клетия си съпруг. А сега навярно се е ожесточила покрай мелодрамата с бежанките. Усети ли джофрата Оленя, че Коцев се прибира и го почва от вратата. Съблича го дибидюс, ругае го и почва да го налага с казашкия си камшик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • живели много по-добре от средната класа в България

    31 Май 2022 14:01ч.

    Ами вие сте за Франция и Германия, какво правите тука в най-бедната държава в ЕС? Стягайте багажа и да ви няма! Нека да се разберем без бой. Ако не ние, руснаците ще ви опердашат яко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чорлавата

    31 Май 2022 14:08ч.

    Евгениййй Дайййнов да си ги вземе в Миндя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При Криво-минджев

    31 Май 2022 14:46ч.

    .................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мисирките да попитат

    31 Май 2022 14:14ч.

    Защо тия наглеци не емигрират в Западна Украина, където няма война и зеленския наркоман да се грижи за тях, вместо да се краде от залъка на българина. То вярно българските политически проститутки са тези, които крадат от наши залък срещу потупване от господарите от фащ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вбесих се!

    31 Май 2022 14:35ч.

    Нали уж искали само покрив над главата да имат! Оказа се, че ако под покрива няма 5 изрисувани звЕзди, ако не могат да си топнат краката в морето от терасата, ако не им дават кеш парА, не било никаква помощ и закрила. Айде идете си с добро у село да си спомните какво е външна тоалетна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    31 Май 2022 14:54ч.

    Дайнов, Карабашлиев и компания, които днес пишат прочувствени слова в тяхна защита, да си ги прибират и да им плащат от джобовете си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor

    31 Май 2022 15:36ч.

    Дайнов и сие са срам за България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да ги приемат по английски

    31 Май 2022 16:58ч.

    като частни лица, явно това съответства на евро-атлантическите ценности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Том Сойер

    31 Май 2022 15:21ч.

    Преди малко на Витоша такава украинска видях, още не мога да сваля палатката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само да ви кажа,

    31 Май 2022 15:26ч.

    че по времето на соца, бях на лагер в Сарафово. Явно за българските подчовеци Сарафово е напълно подходящо, но не и за украинските “герои” ! Ай сиктир и обратно в Украйна !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor

    31 Май 2022 15:35ч.

    Защо не подпомагаме бедните българи,вместо тези...?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ташунко Сапа

    31 Май 2022 16:32ч.

    ОЛЕНА КОЦЕВА - какво истинско и оригинално укро име. Също като измислените имена на екземмлярите Володемир Зеленски и укропосланика Москал. За визията на притежателката на името ОЛЕНА няма да коментирам - все пак съм джентълмен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи