Очаква се Нидерландия да се извини официално за робството

Очаква се Нидерландия да се извини официално за робството

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Около 150 години след края на робството в бившите ѝ колонии Нидерландия възнамерява да поднесе официално извинение за тази несправедливост, предаде ДПА.

Очаква се този следобед нидерландският премиер Марк Рюте да държи реч по този въпрос в Хага. Освен това са планирани речи на представители на нидерландското правителство в бившата колония Суринам, която се намира в Южна Америка, а също така и на шест карибски острова, които все още са под нидерландска власт.

Нидерландия някога е била третата по големина колониална сила в света и за период от 200 години е успяла да пороби около 500 хиляди души, отбелязва ДПА. Повечето от тях са били пленявани в Западна Африка, след което са били продавани и принуждавани да работят на плантациите в Суринам и Антилите.

Нидерландското кралство е една от последните държави в Европа, които официално премахват робството - това се случва на 1 юли 1863 г. Фактическият му край обаче настъпва чак през 1873 г.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Пълно лицемерие

    19 Дек 2022 11:17ч.

    Какво ще кажат - извинявайте, че ви ви избивахме, грабихме, изнасилвахме и мъчехме 200-300 години?! Пфъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нидерландия трябвя дя се извини и за друго!

    19 Дек 2022 16:31ч.

    Терминът "Евроатлантически ценности" за пръв път е използван в Хартата на холандските корабостроители и корабовладелци през XVIII век, и там, една от "най-ценните ценности" е ТЪРГОВИЯТА С РОБИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    19 Дек 2022 11:32ч.

    След 150 години се очаква Нидерландия да се извини официално на България за пречките пред членството в Шенген.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    19 Дек 2022 17:24ч.

    Може пък да им благодарим ако ни се размине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    19 Дек 2022 11:34ч.

    извинете, че ви @ахме таковата и родата векове, грабихме и убивахме без прошка, за ваша сметка успяхме да създадем "цивилизования сВет" и т.н. извиниетье

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рюте

    19 Дек 2022 11:35ч.

    Няма за какво да ви се извиняваме, Вие сами се вкарахте в робството на Еврейско Нацисткия Съюз !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    19 Дек 2022 11:46ч.

    Да се извиняват закаквото искат и на когото искат гадните робовладелци. Ние нито ще се извиняваме, нито ще клечим пред някой наркоман, защото бил черен, нито ще мием негърски задници и крака на едно коляно. Който е имал роби ако иска да го прави или да седи даже на челна стойка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    19 Дек 2022 11:51ч.

    Това е като людоедите да си повярват, че са станали вегетарианци, ама на криво с половин уста,а по-нататък пак са си същите, с изкривено съзнание, но не и битие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А негрите кога ще се извинят?

    19 Дек 2022 11:52ч.

    Никой бял европеец-християнин не е поробвал никого. Негърските вождове поробвали негри и ги продавали на белите, които само ги купували. Когато негрите се извинят, че са поробвали негри, тогава и белите може да се извинят, че са ги купували.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    19 Дек 2022 11:53ч.

    Да, белите ги купували да ги освободят сигурно. Доста бели са били с черни души.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тарильомчо тутурутко

    19 Дек 2022 12:40ч.

    Черни са поробвали черни, черни да се извиняват на черни. Когато черните се извинят на черните, че са поробвали черни, тогава и белите да се извинят, че са купували черни от черни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    19 Дек 2022 17:26ч.

    Причерня ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да ама не

    19 Дек 2022 18:19ч.

    Предлагането-според търсеното. Белите са извратили част от черните, за да използват друга част.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кога ще се извинят северо-африканците?

    19 Дек 2022 11:57ч.

    Кога северо-африканците ще се извинят за 2 милиона заробени бели европейци-християни? Понеже тук форумците не са от най-образованите, ще им припомня: Мигел Сервантес е бил роб в Алжир! Понеже тук форумците пак не са от най-образованите, ще ги осведомя: Мигел де Сервантес Сааведра е известен испански писател, нищо, че главният му герой в главния му роман бил доста шантав психически!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колега

    19 Дек 2022 21:01ч.

    И ние четем по малко колега. И знаем, че и Робинзон Крузо е бил роб в северна Африка, и тигърът на седемте морета Сюркуф също, и Лайънъл и т.н. Там е имало големи робски пазари, но не е политкоректно да се казва на сегашните малообразовани и нечетящи хора. В ход е най-гигантската манипулация в цялата човешка история и се провежда от същото това племе чиито представители някога разпънаха на кръст Христос. Нека сега да ме изтрият.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    19 Дек 2022 12:02ч.

    Б@си тъпотията! Сетил се един льольо да се извинява за неща от преди 200 години ... не вярвам да е от бодеж в съвестта, по-скоро от криворазбраната цивилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенчо

    19 Дек 2022 12:28ч.

    И да върнат окраденото. Така извинението няма да е лицемерно. А, и да приканят евроатлантическите си съюзници да направят същото. А след нова година да инициират в Европарламента обявяването за геноцид на избиването на милиони индийци, китайци, зулуси, ирландци, виетнамци, либийци, иракчани и т.н. от метрополиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    19 Дек 2022 13:03ч.

    ООН е обявило февруари 2023 г. за месец на световното извинение. Очаква се тогава Италия и Испания да се извинят зради откриването на Америка от Христофор Колумб. Си Дзипин ще се извини от името на китайците за изобретяване на компаса, барута и коприната, довела до милиарди семейни изневери и разводи. България ще иска прошка заради изнамирането и разпространението на кирилицата, както и за дупката в Царичина, в която е вложена втора непроучена дупка, криеща тайната на мирозданието. Путин ще се извини заради мъките причинени на кучетата-космонавти и тези, дали живота си заради експериментите на акад. Иван Павлов. Има настоявания Германия да се извини за музиката на Вагнер и Хиндемит. САЩ със сигурност ще направят официално извинение заради оскверняване с човешки стъпки. Апропо, през 2023 г. Земята е заплашена от падане на Луната върху нея. В момента се изяснява дали това е реална опасност или е дело на телефонни измамници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    19 Дек 2022 13:40ч.

    Русия трябва да се извини на Турция за войната за освобождението на България, която сега гони 70 руски дипломати и е прифронтова държава с готовност за война срещу същата тази Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    19 Дек 2022 17:31ч.

    Гавра с "прошката" в християнския смисъл на думата. Лицемерието чупи тъпомера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи