Образователното министерство купи за университетите софтуер срещу плагиатство

Образователното министерство купи за университетите софтуер срещу плагиатство

Министерството на образованието и науката (МОН) е купило специализиран софтуер за откриване на плагиатство и е готово да го предостави за безплатно ползване на всички заинтересовани - преподаватели, студенти и докторанти, Националния център за информация и документация (НАЦИД) и Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката. Това съобщи пресцентърът на ведомството с уточнението, че за софтуера - разработен в Полша, МОН ще плаща около 500 хил. лв. годишно.

С програмата всеки преподавател или студент ще може да провери дали определена дипломна работа, дисертация, статия или друга разработка е автентична, или авторът е заимствал съдържанието й, без да цитира коректно източника.

Договорът за софтуера е сключен с базираната в Румъния Plagiat-Sistem Antiplagiat prin Internet SRL след процедура по Закона за обществените поръчки. Той е със срок три години. След това ще се направи преглед на ефективността на продукта и ще се обяви нова обществена поръчка, уточнява МОН.

Предвижда се системата за антиплагиатство да се използва от над 237 хил. студенти, докторанти, преподаватели и държавни служители.

През следващия месец предстои инсталиране и конфигуриране на софтуера в университетите и другите институции. Паралелно с това ще бъдат обучени да го използват системните администратори и координатори по места.

Купуването на специализирания софтуер е първа стъпка към разширяване на обхвата на проверките за плагиатство. В момента те се правят само за научните трудове, участвали в конкурси за академично израстване.

Идеята е след промени в Закона за висшето образование това да се прави чрез двустепенна система за проверка. На първото ниво ще са институционалните комисии по академична етика в научните организации и висшите училища. Втората степен ще е съществуващата национална комисия по академична етика. Тя ще проверява само сигнали, обжалвани, след като са минали през първа инстанция.

МОН очаква въвеждането на софтуера да има превантивен ефект и системата на висшето образование постепенно да се изчисти от подобни практики.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • маларт

    20 Юни 2022 15:28ч.

    И сега загазиха бъдещите доценти и професори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    20 Юни 2022 16:03ч.

    За да има смисъл тази цена 500 000 лв. за година, трябва да започнат проверка на всички до момента атестирани трудове, съответно тези, които са получили някаква академична степен степен от доктор нагоре, на базата, на която са получии средства, да връщат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи