"Ню Йорк Таймс": Гласоподавателите се съмняват в лидерството на Байдън и предпочитат Тръмп

"Ню Йорк Таймс": Гласоподавателите се съмняват в лидерството на Байдън и предпочитат Тръмп

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Дни преди най-голямата нощ на президентския предизборен сезон ново проучване ще предизвика тревога у Джо Байдън, който изостава от вероятния си претендент за Белия дом Доналд Тръмп. Проучването на регистрираните гласоподаватели в цялата страна, проведено от "Ню Йорк Таймс" и Сиена Колидж, установи, че ако изборите се проведат днес, 48% биха избрали Тръмп, а 43% - Байдън.

Допитването се провежда непосредствено преди супервторника - когато в повече от дузина американски щати се провеждат състезания за президентска номинация в упражнение, което се очаква окончателно да сложи край на предизвикателството на съперничката на Тръмп от Републиканската партия Ники Хейли.

Проучването показва, че президентът Байдън се бори, въпреки многото положителни икономически показатели, да убеди обикновените американци, че неговата политика работи за тях. Само един на всеки четирима е заявил, че страната се движи в правилната посока, а повече от два пъти повече избиратели са посочили, че политиките на Байдън по-скоро са им навредили, отколкото помогнали. Важно е да се отбележи, че проучването установява отслабване на подкрепата за Байдън сред някои обикновено надеждни избиратели на Демократическата партия, включително сред избирателите от други националности.

И докато Тръмп е обединил базата си до забележителна степен - 97% от гласувалите за него през 2020 г. са заявили, че ще го направят отново - само 83% от избирателите на Байдън през 2020 г. са обещали да останат с него, а цели 10% сега подкрепят Тръмп.

Проучването на Times/Сиена отбелязва и драматичен спад в подкрепата за Байдън сред по-малко образованите цветнокожи избиратели от работническата класа. Преди четири години Байдън печелеше в тази демографска група с 50%, но проучването показва, че оттогава разликата спрямо Тръмп е спаднала до едва 6%.

Много неща могат да се случат в месеците преди изборите на 5 ноември, а Тръмп все още се бори с четири обвинения и 91 престъпления, въпреки че основните му поддръжници изглежда се абстрахират от тях. И макар че супервторник би трябвало да сложи край на предизвикателството на Хейли, според анализатори доминиращото представяне на Тръмп на първичните избори крие твърда опозиция на кандидатурата му сред умерените републиканци и независимите, от които той се нуждае, за да победи Байдън. Също така не е ясно колко скептични избиратели на Байдън могат да стиснат зъби и да го подкрепят отново, вместо да видят как Тръмп се връща на поста. Проучването сред 980 регистрирани гласоподаватели е с грешка на извадката от плюс или минус 3,5 пункта, пише БГНЕС.

Източник: actualno.com

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    03 Март 2024 17:36ч.

    Другаря Байдън не знае дали е още Президент или кандидат Президент, така че изборите ще са циркаджийски !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    03 Март 2024 23:31ч.

    240 милиона имат право на глас, близо 70 процента гласуват, тоест почти 100 милиони американци биха гласували за чучелото Байдън. Е това ако не е лицето на демокрацията. Облъчено, изтъпяло, купено по един или друг начин население. То, не че Тръмп е убавец, ама чак толкова...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи