НСИ: Чуждите туристи в България през юли са намалели с над 60% спрямо миналата година

НСИ: Чуждите туристи в България през юли са намалели с над 60% спрямо миналата година
През юли по време на продължаващата епидемична обстановка в страната пътуванията на българи в чужбина са 316.6 хил., или с 59.4 на сто под регистрираните през юли 2019 година, съобщи Националният статистически институт. През юли посещенията на чужденци в България са 705.6 хил., или с 66.1 на сто по-малко в сравнение с юли 2019 година. Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: "почивка и екскурзия" - с 85.6 на сто, "служебна" - с 54.6 на сто, и "други" (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 39.1 на сто. Транзитните преминавания през страната са 56.1 на сто (395.6 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

 

От общия брой чужденци, посетили България през юли 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 66.2 на сто, или с 62.7 на сто по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни. Посещенията на граждани от групата "Други европейски страни" намаляват с 65.4 на сто.

 

През юли относителният дял на посещенията по цели е, както следва: с други цели - 66 на сто, с цел почивка и екскурзия - 23.6 на сто, и със служебна цел - 10.4 на сто.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Догодина и толкова няма да има

  27 Авг 2020 14:24ч.

  Току-така не се управлява бизнес. Трябва да си образован и опитен в тази насока, да имаш връзки, опит и да знаеш много езици, финанси, психология и какво ли още не. Да си красив, умен, симпатичен, отзивчив и пр. Доставчиците и работниците ти да са честни и качествени като тебе.... да готвят хубаво, да чистят хубаво, да не крадат и да не се напиват по време на работа и т.н. Което в България не е така. Само с постройки няма да стане! И с лайна в морето и в басейнити също.... Също и с такива тъпанари като министърките на Борисов.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кашкавалтуристът:

  27 Авг 2020 15:08ч.

  На морето: Плащаш за хотел, настаняват те в квартира при баба Пореден сигнал за излъгани потребители на Черноморието 27 август 2020, 09:31, oбновена в 09:32 https://www.vesti.bg/bulgaria/na-moreto-plashtash-za-hotel-nastaniavat-te-v-kvartira-pri-baba-6114064 Резервираш хотел, а те настаняват в квартира при баба. За това сигнализират зрители на NOVA, които били пренасочени към стаи в частни къщи на възрастни хора в Ахтопол по време на лятната си почивка. Контролните органи започнаха спешна проверка. Ще бъде ли санкциониран хотелът? Лято в Ахтопол на атрактивна цена. Тази оферта от тризвезден хотел в Южното Черноморие привлича Станимира Чепилева и семейството ѝ за морската им ваканция и с още пет приятелски семейства резервират през интернет. Когато пристигат обаче реалността се оказва далеч от обещаната в обявата почивка. Лоша хигиена и дървеници в хотел на морето „Отиваме 6 семейства с деца – на посочения адрес за настаняване, а там става ясно обаче, че ние нямаме настаняване в тази сграда, в която е хотелът, а всички 6 семейства сме разпръснати из целия Ахтопол, на различни места”, разказва Станимира. Семействата били пренасочени към съседни сгради – някои тип хотел, някои – в апартаменти, но част от тях в предварително уговорения хотел, разказва Станимира. Вместо почивка в студио, тя получава стая в частна квартира, отдавана от възрастна жена. А условията по нищо не отговаряли на тези в обявата за хотела. При подобни условия били настанени и други от семействата. След като все пак се оплакват в хотела от получените условия в квартирата, идва и ново предложение: Ужасяваща мизерия в 4-звезден хотел на морето „Първата нощувка да сме в апартамента със старото обзавеждане, защото нямало как, втората – да ни настанят някъде в другия край, а третата вечер – ще сме в хотела. Няма как три нощувки да разкарваме багаж и дете на една година из цял Ахтопол – това си продължава с години явно”, разказва Станимира. Тя предупреждава за кошмарната почивка и в социалните мрежи. От коментарите под поста ѝ става ясно, че измамените са десетки. От хотела отричат – гостите от хотела да се пренасочват към други апартаменти из града. Ново безумие по морето: такса „диня и кърпа” за 36 лв. След проверка на място и преглед на документацията – проверката потвърждава, че без обективни причини гостите на хотела са били местени в стаи в частни домове. За това – собственикът ще бъде глобен за нелоялна търговска практика, а потърпевшите туристи имат право на обезщетение. За да се избегнат такива практики експертите съветват внимателно да проверяваме коментарите за хотела и да сравняваме цената с други оферти на хотели в района.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи