Ново напрежение в Косово: Сърбите пуснаха сирените и изграждат барикади в северната част на областта

Ново напрежение в Косово: Сърбите пуснаха сирените и изграждат барикади в северната част на областта

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Напрежението ескалира след арест на бившия полицай Деян Пантич

Косовски сърби започнаха да строят барикади в северната част на страната, а района беше огласен от сирени, предава БНР. Поводът за напрежението е арест на бивш полицай в Ярине. Сръбският президент Александър Вучич в 19 часа местно време ще направи обръщение. 


Протестът беше обявен чрез задействане на сирени за спешна помощ в няколко града в населеното с мнозинство от сърби Северно Косово. Местните медии съобщават, че протестиращите са искали да попречат на арестувания служител да бъде прехвърлен в столицата Прищина. Косовският министър на вътрешните работи Джелал Свекла каза, че бившият полицай е един от двамата заподозрени, арестувани за нападения срещу полицаи през последните няколко дни. Напрежението избухна, след като Косово насрочи местни избори в общините със сръбско мнозинство за 18 декември, които основната сръбска политическа партия заяви, че ще бойкотира.

На няколко места в северната част на Косово и Метохия сърбите издигнаха барикади в знак на протест срещу ареста на бившия член на косовската полиция Деян Пантич. В северната част на Косовска Митровица и Звечан пък завиха сирени. Бяха забелязани и хеликоптери.

По-малък брой членове на косовската полиция са разположени в Бошнячка махала и в селището Три солитера. Автомобили на европейската мисия патрулират в града. Косовската полиция арестува сутринта в Ярине бившия полицай Деян Пантич, който се връщаше от Рашка със съпругата си. Той е задържан по подозрение за участие в нападение с огнестрелно оръжие срещу полицаи. 

От полицията не уточняват кога и къде точно е станал инцидентът. Косовската полиция съобщи, че в четвъртък е арестувала друг гражданин от сръбска националност за нападение над полицаи.

Силите на специалната мисия на Европейския съюз в Косово (EULEX) и ръководените от НАТО международни сили (KFOR) пристигнаха на барикадите, издигнати от сърбите на магистралата в северната част на провинцията, близо до град Лепосавич, съобщават в същото време Косово онлайн и Kurir. Според публикацията протестиращите се опитват да предотвратят трансфера в Прищина на Пантич, който е арестуван сутринта на 10 декември. Той е етнически сърбин, който заедно с няколко свои колеги е отказал да продължи да служи в косовската полиция преди няколко дни и напусна поста си в Косовска Митровица, разказват изданията.

Според сръбския Kurir,  на входа от Лепосавич са се събрали голям брой сърби, които не са съгласни с ареста на Пантич. В северната част на региона интернет и мобилните комуникации изчезнаха, а в Косовска Митровица и Звечан завиха сирени. Барикади се издигат и в селата Сочанице и Лешко, отбелязва вестникът.

В Прищина Централната избирателна комисия проведе снощи извънредно заседание по повод изборите в четири общини в северната част на Република Косово, които са планирани за 18 и 25 декември.

След среща с политическите партии президентът на Косово Вьоса Османи отложи вота за април.

Правителството на Косово каза, че полицията - главно етнически албанци - е била разположена, след като местните сърби колективно подадоха оставки от официални постове в знак на протест срещу решението на Косово да замени сръбските регистрационни номера на колите с косовски.

Етническите сърби също организираха ежедневни протести и блокираха движението на двата северни гранични пункта на Косово със Сърбия миналия септември, протестирайки срещу проблема с регистрационните номера. Прищина и Белград си размениха вината за последния кръг от инциденти.

Основният източник на напрежение е декларацията за независимост на Косово от 2008 г., която Сърбия не признава и насърчава сръбското малцинство да остане лоялно към Белград. Сърбите представляват около 120 000 от приблизително 1,8-милионното население на Косово, съставено от етнически албанци.

Източници: segabg.com, actualno.com

 

 

 

Коментари

  • без име

    10 Дек 2022 22:53ч.

    Надявам се Русия да е на ниво този път и да не позволи на краварите да си разиграват коня. Сърбите ще оправят другото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • как

    11 Дек 2022 13:17ч.

    Географски Русия няма достъп до Сърбия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи