Новият шеф на КЕВР: Ще се боря всеки гражданин да може да сложи на покрива си фотоволтаични панели

Новият шеф на КЕВР: Ще се боря всеки гражданин да може да сложи на покрива си фотоволтаични панели

Снимка: БНР

 

"Няма дефицит в момента, няма силен мотив цените да бъдат повишени след отпадането на мораториума", каза в предаването "Неделя 150" на БНР новият председател на КЕВР Станислав Тодоров. КЕВР ще разследва сделки за продажба на природен газ, увери новият шеф на регулатора.  

 

"До края на мораториума, надявам се и по-рано, в КЕВР да сме готови с анализи, които ще дадат ясна представа накъде отиват цените. В България имаме по-голям набор от средства, за да адресираме тази криза, която е в цяла Европа. Уникалната ситуация у нас е, че сме на последно място по преход на по-нисковъглеродни източници на енергия, но това в случая е в полза на българските потребители, защото имаме много електроцентрали, които оперират на въглища - местно гориво, и себестойността на електроенергията е по-ниска, отколкото тази на енергията от газови централи", коментира Станислав Тодоров.

 

Той допълни, че най-голямата сила, която е движела повишаването на цените към края на миналата година - разходите на ЕРП-тата за технологичните им разходи по мрежата, е компенсирана от правителството. 

 

"Няма дефицит в момента, няма силен мотив цените да бъдат повишени след отпадането на мораториума", добави новият шеф на КЕВР.

 

По думите му, това, което могат да направят правителството, парламентът и КЕВР е да дадат хоризонт на потребителите и на бизнеса какво предстои в следващите шест месеца - това трайни цени ли са на електроенергията, или са временно явление. 

 

"Можем да говорим за това, но не е в наш контрол заради факта, че това е част от геополитическа криза... Правителството направи необходимия и категоричен жест, като се раздели с печалбите на държавните дружества и ги прехвърли на българския бизнес, за да продължи той да оперира без стрес, цените на стоки и услуги да не се вдигат и да не се повишава нивото на инфлацията", посочи Станислав Тодоров.

 

Той подчерта, че в условията на несигурност и криза всичко да се търгува на най-динамичния пазар "ден напред" е грешка: "Това може да се промени. Това са разговори, които ще проведем с Българската независима енергийна борса, с министъра на енергетиката, с министъра на финансите. Това е нещо, което регулаторът може да направи. Ще настоявам борсата в кратък срок да въведе дългосрочните пазарни сегменти като борсов продукт. В момента всички търгуват на "ден напред" и всички страхове за бъдещето са акумулирани в цената. Цените биха могли да са много по-ниски в България, ако имаше предвидимост на това как държавните дружества ще продават през следващата една година електроенергията, която произвеждат, и да продават дългосрочни продукти, които да внасят стабилност и сигурност в цените в дългосрочен аспект". 

 

КЕВР ще разследва сделки за продажба на природен газ, увери новият председател на регулатора.  

 

Станислав Тодоров посочи, че до 2036 г. трябва да бъдат затворени въглищните централи и трябва да бъдат изградени нови генериращи мощности: "Ще се боря за това българският потребител да участва в този процес. Всеки гражданин да има възможност да сложи на покрива си фотоволтаични панели. Това е постижимо и е най-напредничавата технология. Производството на електроенергия ще се демократизира по този начин". 

 

Председателят на КЕВР посочи също като проблем и това, че ВиК дружествата не са постигнали дългосрочните си цели в предишния регулаторен период за намаляване на загубите на вода. "Най-вероятно загубите са повече от 60%. Не ми се иска да поощряваме липсата на качествено управление и на инициативност. Искам да преразгледаме бизнес плановете". 

Интервюто със Станислав Тодоров можете да чуете в звуковия файл

 

 

 

Коментари

  • Dostoevski

    13 Фев 2022 12:19ч.

    Идиот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сърбов

    13 Фев 2022 13:14ч.

    Съгласен съм с Вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    13 Фев 2022 15:10ч.

    Аз не съм съгласен. Не виждам нищо укорително в думите на Тодоров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Glas4etru

    13 Фев 2022 12:29ч.

    ............. имаме по-голям набор от средства, за да адресираме тази криза,.............. и тоя повтаря като папагал простотиите на харвардеца - пак ще правят анализи за нивото на река Дунав.Сега ще започва да се учи и до края на годината може да снесе нещо - някоя прогноза за , че ......................." не е в наш контрол заради факта, че това е част от геополитическа криза... "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от брътвежите на тоя става ясно

    13 Фев 2022 12:36ч.

    Че скоро ел.ток няма да има, или ще има , но ще бъде лукс ! На недостъпна цена за масите. Връщат ви в пещерните времена, но вие си спете, спете...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха ха

    13 Фев 2022 13:00ч.

    Важното е да върви далаверата... едните санираха, другите ще слагат слънчеви панели на панелките ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    13 Фев 2022 13:10ч.

    този идиот пореден очевидно не е наясно как се балансира енергийна система с перки и соларки...на магия..ще има разпадания и пускания на "черен старт"...ама ако може...а може и да не може...дебили.. разсипахте една стабилна енергийна система..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    13 Фев 2022 15:12ч.

    "как се балансира енергийна система с перки и соларки." ........... Ами балансира се. В целия свят. Само ти не си разбрал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    13 Фев 2022 17:04ч.

    дедо...я се зачети как точно се балансира...и тогава дрънкай..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, бе

    13 Фев 2022 13:32ч.

    Най-долнопробна демагогия, явно ни имат за слабоумни. Вместо да стабилизираме и оптимизираме енергийната система, ще се оправяме сами кой как може... Този е мениджърски кадър от американската Ей-И-Ес (собственици на ТЕЦ и най-големия фотоволтаичен парк у нас) и го инсталираха да прокарва техните интереси на държавно ниво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трошла

    13 Фев 2022 14:42ч.

    Господине, не всеки българин има точно покрив над главата си! В повече случаи има съсед над главата си! Едно време покривите на панелните ги надупчиха, за да сложат антени, че на последните етажи беше като водопад! Та, така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    13 Фев 2022 15:20ч.

    Като нямаш покрив - имаш тераса. .... В Германия вече правят фотопанели - за директно включване в контакта. 2х1 м - 550 Втп. Осем метра тераса - 2 кВтп мощност, при южна тераса. ............ Е, ако и терасата ти не е южна, хептен късата клечка си изтеглил....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    13 Фев 2022 15:25ч.

    А и общият покрив е реална площ, пада ти се по 10 кв м минимум. Т.е. 5 кВтп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трошла

    13 Фев 2022 16:45ч.

    В какво се опитваш да ме убедиш? Че Зелената сделка няма да завърши като Зелената революция на Кадафи ли, a там имаше мноооого петрол! Можеш ли да си представиш как би изглеждал един вход с 8 етажа и на всеки балкон панели?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трошла

    13 Фев 2022 16:52ч.

    Извинявай, ти на работа ли си, че гледам дебнеш на всеки да обясняваш? Инфлуенсър, заинтересовано лице, екоталибанче или трол?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    13 Фев 2022 17:07ч.

    чичака гони норма...вижда се... Абе чиче, ти като си такъв спец що не си накичиш панелки по колибата ами разчитатш на надника от Посолството? ..чудна работа...аа няма слънце тея месеци...извинявай..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    13 Фев 2022 19:07ч.

    А, не ме мисли. Имам 10 кв панели. ... Но... възпитание ти липсва, малкия. А, да не забравя и знания фотоволтаични изглежда ти липсват. Заедно с горния, като се събрахте, вече ще живеете по-лесно. :) :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    13 Фев 2022 18:17ч.

    Добра идея, писала съм и преди за това. Разумно е да не се транспортира електроенергията нанякъде, а после обратно към потребителя. Освен това и сметките за ток ще се намалят чувствително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи МагиТУ, ти седна ли с моливчето и калулатора

    13 Фев 2022 19:39ч.

    или забрай, унесена фъф фотоволтаични мечти? В момента, цената на 1Kw e 2000лв. За 2-3 членно семейство ша ти трябва инсталация от 3kW - 6000лв. Ма ша може да я инсталираш, сал ку имаш къща, с балкончето на панелката няма да стане. Отделно ша трябва да видиш, колко слъхчеви дни ша имаш на година и дъл ша трябва да инсталираш и неква батерия да съхраняваш произведената енергия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    13 Фев 2022 19:00ч.

    Не е задължително, които блокове искат, те ще се включат. Но ползата не е за пренебрегване и не е излишно да се поспестят пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трошла

    13 Фев 2022 19:05ч.

    Във всяко домакинство казан за ракия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Трошла

    13 Фев 2022 19:22ч.

    Само който има грозде и иска. Не е задължително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха- Ха

    13 Фев 2022 19:35ч.

    Луди за връзване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един българин

    13 Фев 2022 19:41ч.

    Във всеки китайски двор доменна пещ! - призив на председателя Мао преди шейсетина годони (по време на Културната революция)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Културната революция

    13 Фев 2022 23:53ч.

    Във всяко домакинство - доменна пещ ! На всяка тераса - фотоволтаик ! ... Дърто, ти дали си наясно какво представляват ДНЕС 02.2022 фотоволтаиците ? Колко пара струват ? Колко ток ти дават и кога ? Каква поддръжка им се осигурява ? И след колко десетилетия /столетия/ ще си изплатиш инвестицията ? Аз те питам риторично, защото знам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи