Новият медицински съвет за коронавируса вече опонира на Националния оперативен щаб

Новият медицински съвет за коронавируса вече опонира на Националния оперативен щаб
Сблъсък между съвета и щаба се очертава и по линия на броя легла, определени за болни от коронавирус. Зам.-здравният министър Бойко Пенков, член на съвета, обяви, че в България има 900 инфекциозни легла и няма никакъв проблем. Ген. Мутафчийски настоява още отсега да се предвидят повече легла, защото капацитетът на „Пирогов“ и ВМА е на изчерпване и трябва да се вземат мерки преди да е станало късно. В един момент шефът на медицинския съвет се усети, че сблъсъкът му с щаба е очеваден, и се опита да се презастрахова: "Ако нашето мнение се различава от това на щаба, то не е търсене на конфронтация. Не съм тук да влизам в конфронтация с началника на щаба. Това са лични битки. Тук съм да помагаме на щаба".

 

 

Още с първата си изява новият медицински съвет, който преди два дни бе създаден от премиера Бойко Борисов за борба с коронавируса, влезе в сблъсък с указанията на Националния оперативен щаб, ръководен от проф. Венцислав Мутафчийски. Резултатът е логичен, като се има предвид, че в него влизат хора, които от самото начало критикуват действията на щаба и предлагат различен подход към епидемията.

 

Съветът се оглавява от проф. Коста Костов, който пък има стара вражда с Мутафчийски, който го е уволнил от Военно-медицинска академия. Костов обаче ядно обяви, че "са заровени всички томахавки" и че в момента са "мъжки времена". "Не сме тук да влизаме в лични битки", допълни неубедително той.

 

Според него медицинският съвет ще дава съвети на премиера, но не и решения. Въпреки това още с първата си изява експертите от съвета влязоха в сблъсък с оперативния щаб по въпроса за бързите тестове за коронавируса. Според проф. Мутафчийски те са ненадеждни и затова той е предпазлив за широкото им използване. Според медицинския съвет обаче това не е вярно и членовете му ще препоръчат въвеждане на масов скрининг на населението именно с тях. Доц. Атанас Мангъров, който влиза в съвета и който е началник на Детската клиника в Инфекциозна болница, обясни, че в страните, където се води успешна борба с COVID-19, се правят голямо количество изследвания и те не могат да се правят с бавни тестове. И даде за пример Германия, където се правят по 20 хил. изследвания на ден. "Сутрин се чуват някои странни твърдения, които ако са на изпит, няма да минат", коментира той съветите на оперативния щаб.

 

Ударът очаква и нас, ако не се придържаме към стриктите епидемиологични мерки. Нашата единствена цел е да направим всичко по силите си, за да излезем с най-малки загуби, каза Костов.

 

Членовете на Съвета са избор на професор Костов заради доброто име и високия професионализъм. "Задачата на Съвета е да помогне на държавата да се справи със здравен проблем, за който здравната ни система не е подготвена. Лекарите, които виждате пред вас, нямат никакво намерение да крият истината", заяви проф. Коста Костов, председател на Съвета. Негова цел е да помогне и на гражданите да се чувстват по-сигурни и да им се дава навременна информация. Представителите му ще дават по две пресконференции седмично - във вторник и петък. Ще бъде създаден и Фейсбук портал с актуална и достоверна информация.

 

"Убеден съм, че можем да се справим, защото сме силни и можещи", каза проф. Костов.

 

Членовете на Медицинския съвет са:

  • проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог от МБАЛ "Токуда"
  • проф. Галина Кирова, началник на клиника по образна диагностика от МБАЛ "Токуда"
  • проф. Савелина Поповска, патолог
  • адвокат д-р Мария Петрова, експерт по медицинско право
  • д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър
  • доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, началник на Клиника по детски и инфекциозни болести - Инфекциозна болница - София
  • доц. Васил Велчев, кардиолог
  • доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар
  • проф. Георги Момеков, фармаколог
  • д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз
  • проф. Николай Младенов, специалист по анестезиология и интензивни грижи
  • доц. Росен Калпачки, невролог
  • доц. д-р Александър Симидчиев, пулмолог
  • Константин Вълков, програмен директор на "Дарик радио"

 

Целта на Медицинския съвет е изготвяне на алгоритми, препоръки за диагноза и лечение на Covid-19 и неговите органни инфекции.

 

Медицинският експертен съвет има намерение да създаде още по-високо доверие у обществото за предприетите мерки. Същевременно да засили информативността за всичко онова, което се прави в областта на медицината за справяне с коронавируса. 

 

Доц. Атанас Мангъров разясни повече за тестовете. Той обясни, че болен с коронавирус отделя вируса в околната среда. Това се случва около 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптои и 20-30 дни след края им. През това време вирусът може да бъде хванат с бързи и бавни тестове. Какво обаче се случва с контактите на един болен? Едните може да са го заразили, но вече да не са в състояние да отделят вируса в околната среда. Когато на тези контактни се прави тест, не се намира нищо. За да се установи, че те са били болни трябва да се направи серологично изследване - имунохроматографски тестове, с които се установява, че ако има антитела, това означава, че е карал коронавирусната инфекция.

 

Ако това не се направи - този човек е в графата отрицателен, което се случва масово, заради което при значителна част от контактните не се установява нищо.

 

Втората група контактни, са тези които болният е заразил. Ако той ги е заразил сравнително скоро, защото той е отделял вируса поне 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптоми, то тези хора няма да отделят вируса и няма как да ги хванем с нито един тест. Тази втора група, ако се изследват само с методи, с които се открива отделяне на вируса в околната среда, ще останат неоткрити.

 

Затова са важни имунохроматографски тестове с които можем да получим данни за това, че някой е прекарал коронавирусната инфекция.

 

В момента у нас се правят тестове за потвърждаване на една установена инфекция, каза доц. Мангъров.

 

 Източници: "Сега", БНТ

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • все тая

    24 Март 2020 16:30ч.

    И десет щаба да направите, ние не вярваме на това правителство. Това не може да се промени. Щом ви е забавно, давайте си пресконференциите 24 часа в денонощието. Ние си гасим телевизора, няма кой да плаща тока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София Център

    24 Март 2020 16:52ч.

    Само не разбирам защо всички са се вторачили в синтетичните хининообразни лекарства, а не коментират автентичния растителен хинин. Онзи отдавнашен хинин-аналгин, който се използваше масово от българите, не беше ли направен от хинин (растителен, произвеждащ се в България отпреди повече от 100 години) и аналгин (синтетичен). Всички знаем за противопоказанията - те за естествения хинин ли се отнасят или за синтетичния? Но нали и парацетамолът, а също и ибупрофенът имат противопоказания? Ами - Аспиринът (Ацетизал, българското производство отпреди 80-90 години и допреди масовият внос доскоро) - и той ли се отхвърля? Защо не го споменават? Време е българските фармаколози да престанат да обслужват фирмени интереси и да се съсредоточат върху честните обяснения и собствени независими разработки. Защото много си личи как шикалкавят. Обикновено в ущърб на изпробваните от българите лекарства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • маларм

    24 Март 2020 17:04ч.

    Не искат да правят тестове, защото нямат интерес да ги правят. А нямат интерес да ги правят, защото броят на регистрираните носители рязко ще скочи, което означава, че те няма да могат да контролират момента на пика. А така пикът ще се постигне, само когото те решат, и когато имат интерес да покажат, че става още по-страшно и трябва да продължим да си седим по домовете, защото всички ще измрем без тяхната оперативна сводка. Тогава бройката рязко ще скочи. А сега нама тест, няма проблем и държавата не харчи пари за вашето здраве, защото вече ги е изхарчила незнайно за какво. Даже ви съветва да не търсите лекар, докато не започнете да се задушавате. Само се води една статистика за глобалната Олимпиада на позора, в която по принуда са включени всички държави , но победител ще е последния в листата, защото е казано - Последният ще бъде пръв! А до тогава едни олигарси, чрез дарения ще се опитат да изперат едни пари , крадени от държавата. Също като крадците, които подаряват камбана на храма, с надеждата тази камбана да им изкупи греховете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Aco

    24 Март 2020 17:23ч.

    Не ви ли се струва, че прехваленият Мутафчийски е въздухар? Тактиката им е сбъркана още от самото начало. Изведнъж ще се окаже, че вирусоносителите са хиляди, което е самата реалност, а те заедно с втория въздухар Кантарджиев отчитат някакви си десетки ежедневно. И как най-големите болници са със запълнене капацитет? Къде са интензивните отделения, за които говори проф. Хинков?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • milevan

    24 Март 2020 17:33ч.

    хубава работа защо така

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    24 Март 2020 17:42ч.

    Според мен е неизбежно да се появят повече видове бързи тестове. Най-малкото, понеже ще се продават като топъл хляб, а бизнесът ще ги произведе, за да направи печалби. Възможно е, ако сега са по-неблагонадеждни или по-скъпи, щабът да ги избягва, но това неизбежно ще се промени, ако станат достъпни и по-точни, хората и сами ще ги правят. Не вярвам щабът да има някакви користни цели, като ги избягва, руският лекар в другата статия казваше, че е въпрос на слаба психика всички да се тестват и че ще предизвика по-голяма паника. Когато наистина управляваш, а не само философстваш, отговорността е смазваща и там човек взема много неща предвид. Тези различни мнения не са кой знае какъв конфликт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глухар

    24 Март 2020 17:49ч.

    Както винаги в България се появяват два синода /в случая - здравни / . И сега - кой ще грабне комисионната????????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Желязко Желев

    24 Март 2020 18:44ч.

    Не слушате добре колеги.Преди ден два Мутавчийски се изтърва,че часна фирма/клиника е правила тестове.И установените са искали да бъдат приети в Пирогов.В него ден и заразените нараснаха по бързо.Слушах и съвета.Там май една професорка дето твърдеше,че няма да има ковид 19 у нас.Костов ги подбрал значи Костов ще разтовари Борисов от птговорност.И тез два пъти в седмица пресконференция.И те ще си заработят боя.Аз нямам нищо против.Тарикатите им колеги се крият в миша дупка,щото знаят какво е сътворено за 30г реформи.Сега лекарите себе си не могат да опазят. Заразния цъффа директно при личния лекар,а той с една слушалка какво да направи.Върнаха здравеопазването в каменния век. Скоро фактурата ще пристигне,подписана подпечатана с хиляди животи. Ще има око за око зъб за два.Братята роми /днес Горанов ги нарече маргинали затуй,че му пълнят бюджета с 20%ДДС хвала Горанов/ само тоз закон признават.Ний сме овце. Надеждата е сезонност на ковит.При лаг 7дни задържането на новозаболеле е показателно.След 14 дни трябва да има рязка смяна на тренда.Ама трябват тестове и прецизни извадки.Да го чухте?А ако има влияние метеовремето тактиката трябва да е друга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог и клиничен случай

    24 Март 2020 21:31ч.

    проф. Галина Кирова, началник на клиника по безобразна диагностика проф. Савелина Поповска, патолог и патологичен случай адвокат д-р Мария Петрова, експерт по медицинско право (адвокат, кво друго да се каже?) д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър (от "психопат" я дели тънка червена линия. Инак, добре изглежда, да признаем) доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, началник на Клиника по детски и инфекциозни болести - Инфекциозна болница - София (въздържам се от асоциации с всякакви "...фили") доц. Васил Велчев, кардиолог (сърце и мозък, повече сърце) доц. Любомир Киров, нищопрактикуващ лекар проф. Георги Момеков, фармаколог ......... Константин Вълков, програмен директор на "Дарик радио" - Абе защо няма нито един представител на общинските читалища и кръжоците по народни танци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    24 Март 2020 22:00ч.

    В Южна корея тествали 800 000души, в България правителството осигурило 3 000теста/познайте за кого/ и още 6 000 от дарители.......Да ви имам щаба и инзвънредните мерки......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дядо Лико

    25 Март 2020 7:12ч.

    Два щаба!? За Първият Щаб - виж рейтинга и състава му. Вторият щаб от доказани медицински специалисти! Откриха,че с "калинки", униформи и рейтинг - не става. Трябва и акъл. Ще се окаже вярна поговорката: да му имам на българина ВТОРИЯ АКЪЛ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    25 Март 2020 7:15ч.

    Абсолютно излишна структура някой се плаши от рейтинга на Проф. Мутафчийски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мариана

    26 Март 2020 17:34ч.

    Долни търгаши, как не ги е срам да се опитват да правят пари от тази трагедия. Г- н Костов, как не ви е неудобно? На гърба на хората, на техните страхове пари ли ще правите ? Ходете се скрийте в Токуда и ако ви е останало поне малко чест, работете да излекувате някой, а не да вземете парите от здравната каса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мариана

    26 Март 2020 17:36ч.

    УМБАЛ Св. Ана *

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи