Нов протест на пътностроителните фирми

Нов протест на пътностроителните фирми

Работници от пътностроителните фирми се събраха на втори национален протест пред парламента заради неразплатените суми от държавата за извършените от тях дейности. Пътностроителна техника блокира движението пред парламента, където се обсъжда проекторешението, свързано с изплащането на дължимите  средства. По-късно протестиращите се отправиха към Министерския съвет, съобщава БНТ.

Организаторите на протеста  - Браншова камара "Пътища", съобщиха, че протестиращите са получили подкрепа от представители на КНСБ, КТ "Подкрепа", Европейския център за транспортни политики, Асоциацията на автомобилните инструктори с председател Красимир Георгиев. Коли на автомобилни инструктори също се включиха в блокирането на движението по бул. "Цар Освободител" пред парламента.

 

Пътни строители протестираха край Търговище. В 9 часа работници излязоха на кръговото кръстовище край града, за да изразят недоволството си от отношението на държавата и неглижирането на техния труд. До затваряне на главния път не се стигна, тъй като протестиращите не искат да смущават делника на гражданите. Това обясни пред репортер на БТА Радомир Хаджитанев – зам.-директор на „Пътинженерингстрой - Т" ЕАД – Търговище.

Автомобилите на пътностроителната фирма бяха облепени с плакати: „Не сме политически заложници“, „Пътищар е гордост, а не унижение“.  „Близо една година отношението към целия бранш е невероятно негативно. Прави се внушението, че в нашия бранш се случват незаконни неща. Сякаш ние не сме хора, които вършат работа "на ползу роду", а престъпници“, каза Хаджитанев. По думите му, възлаганията от миналата година, които са правени, не са заплащани. „Това са дължими пари за свършена работа, които искаме да си получим. Разбираме, че има положителни сигнали от политиците, че се стига до някакво виждане за решаване на проблемите в пътния бранш. Надяваме се наистина да е така", каза специалистът. 

Работници на "Автомагистрали - Черно море" в Шумен блокираха движението на пътния възел „Белокопитово“ на автомагистрала „Хемус“. От полицията пренасочват трафика по обходни маршрути. 

Недоволството на работниците е заради неразплатени от държавата 27,6 млн. лева за извършен през миналата година от фирмата ремонт на участък от автомагистрала "Тракия".

Работещите в "Автомагистрали - Черно море" обявиха преди два дни, че за пореден път излизат на протест и ще блокират на 20 и 21 април, от 11:30 до 14.00 часа, движението на пътния възел на автомагистрала "Хемус" край с. Белокопитово; Ришкия проход - до село Ивански; Айтоския проход - на разклона на село Вресово, както и кръстовище до Велики Преслав. 

 

Представители на пътностроителни фирми блокираха движението при пътния възел "Абланица". В знак на протест първоначално затвориха за минути главния път София-Варна, а след това поетапно спираха движението и на пътя Ловеч-Троян.

Христо Христов, директор на "Виастрой" - Ловеч, посочи, че "на практика са жертва на политически борби". „Почти цяла година ще стане, проблемите не се решават, задълженията на държавата към нас станаха огромни. Имаше редица обещания, но не се изпълняват“, каза Христов и добави, че това, което последно са им обещали, не ги удовлетворява. „Какво значи да се плати половината от дължимото. Ние имаме изрядни договори, след обществена поръчка, на която са се явили четири фирми. Имаме договор, който ясно дефинира какви са задълженията и на изпълнителя, и на възложителя. Само съдът може да ги обяви за нищожни, но това не е станало“, заяви Христов и посочи, че фирмата му има да получава от държавата около 30 милиона лева и е пред фалит.

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи