Нобелова награда за мир за правозащитници от Беларус, Русия и Украйна. ЕС и НАТО приветстваха решението

Нобелова награда за мир за правозащитници от Беларус, Русия и Украйна. ЕС и НАТО приветстваха решението

Председателката на Норвежкия Нобелов комитет Берит Райс-Андерсен обявява лауреатите. Снимка: АП

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Нобеловата награда за мир за тази година беше присъдена днес на беларуския правозащитник Алес Беляцки, руската неправителствена организация "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи, съобщи Франс прес. Агенцията отбелязва, че наградата има голямо символично значение в контекста на продължаващата война в Украйна. Междувременно ЕС и НАТО изразиха подкрепа за носителите на тазгодишните нобелови награди за мир.

"Норвежкият Нобелов комитет би желал да награди трима забележителни борци за гражданските права, демокрацията и съвместното мирно съжителство в трите съседни държави - Беларус, Русия и Украйна", обяви неговата председателка Берит Райс-Андерсен.

"Със своите постоянни усилия в полза на човешките ценности, противопоставянето на милитаризма и защитата на принципите на правото, тазгодишните лауреати съживиха и почетоха визията на Алфред Нобел за мир и братство между народите, визия, от която имаме огромна нужда в днешния свят", каза Райс-Андерсен, цитирана от Асошиейтед прес.

Тя призова беларуските власти да освободят от затвора Алес Беляцки, съобщи Ройтерс.

Попитана от репортер дали решението на Норвежкия Нобелов комитет е "подарък" за 70-ия рожден ден на руския президент Владимир Путин днес, Райс-Андерсен отрече. "Винаги даваме наградата за нещо, а не срещу някого", подчерта тя. Райс-Андерсен добави, че наградата няма отношение към Путин, "освен че неговото правителство, подобно на това в Беларус, представлява авторитарно правителство, което потиска активистите правозащитници".

Как реагираха наградените?

Руската неправителствена организация  "Мемориал", определи отличието като признание за правозащитната ѝ дейност, както и за усилията на нейните руски представители, които продължават да са подложени на "неописуеми атаки и репресии", предаде Ройтерс.

"Наградата насърчава решителността ни да подкрепим руските си колеги да работят от нови локации, въпреки насилственото разпускане на "Мемориал интернешънъл" в Москва", заяви пред агенцията Анке Гийсен, която е член на управителния съвет на организацията.

"Мемориал" осъди нов съдебен процес, който се води срещу нея днес - деня, когато получи Нобел за мир, предаде Франс прес.

"Точно когато целият свят ни поздравява за Нобеловата награда за мир, в Тверския съд (в Москва) се води процес за конфискуване на централата на "Мемориал", каза организацията, която бе забранена в Русия.

 

Алес Беляцки на съдебно заседание през 2011 г. Снимка: АП

Присъждането на Нобеловата награда за мир на хвърления в затвора беларуски активист за защита на човешките права Алес Беляцки е за всички политически затворници в Беларус, заяви беларуският опозиционен политик Павел Латушко, цитиран от Ройтерс.

Днес Беляцки беше удостоен с Нобел за мир заедно с руската правозащитна организация "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи.

"Тя е не само за него, но и за всички политически затворници, които имаме в момента в Беларус. Това мотивира всички нас да се борим и сме сигурни, че ще победим диктатурата на (Александър) Лукашенко", каза Павел Латушко.

Говорителят на опозицията в Беларус Франак Вячорка определи присъждането на Нобеловата награда за мир на Беляцки като признание за целия беларуски народ, който се противопоставя на авторитарния лидер Александър Лукашенко. Той каза пред Ройтерс, че условията, при които Беляцки е държан в затвора, са в нечовешки, и изрази надежда, че наградата, споделена с руски и украински организации за защита на правата на човека, ще доведе до освобождаването му.

Представителят на Центъра за граждански свободи Володимир Яворски изрази изненада, че украинската правозащитна организация е сред тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир. Той каза, че отличието е важно за правозащитниците, тъй като "в продължение на много години ние работехме в една страна, която беше невидима", предаде Асошиейтед прес.

"Това е изненада за нас", заяви Яворски пред АП. "Дейностите в областта на човешките права обаче са основното оръжие против войната", добави той.

"Щастливи сме", каза Олександра Романцова, която е сред ръководителите на неправителствената организация. Тя добави, че все още има "много работа за вършене, за да бъде постигната победата".

Центърът за граждански свободи е основан през 2007 г., за да насърчава човешките права и демокрацията в Украйна по време на период на сътресения в страната.

Норвежкият Нобелов комитет даде признание за изключителната смелост на мъжете и жените, които се борят с автокрацията. Това написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър по повод днешното решение тазгодишните Нобелови награди за мир да бъдат присъдени на беларуския правозащитник Алес Беляцки, руската неправителствена организация "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи.

По думите на Фон дер Лайен наградените показват силата на гражданското общество да се бори за демокрация. Тя призовава историите на наградените да бъдат разказани и последвани. Помогнете светът да стане по-свободно място, добавя председателят на ЕК.

Поздравления отправя и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Правото да се говори истината е основно за свободните и отворени общества, допълва той.

Нобеловите награди за мир с парично изражение в размер на 900 000 долара ще бъдат връчени в Осло на 10 декември - датата на смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, който ги основава в своето завещание от 1895 г.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Пета колона. Руски, белоруски и окраiнски седесари и соросоиди.

    07 Окт 2022 13:23ч.

    Слава на Россията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    07 Окт 2022 16:56ч.

    Днес Владимир Владимирович Путин има рожден ден. Навършва 70 години. Да е жив и здрав и да им навре наградите и наградките където трябва както само той може!!! Да завърши всичко което е започнал. Слава!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що си не заврете

    07 Окт 2022 13:43ч.

    "Наградата" на... място тъмно и място потайно? А Обамович върна ли си я, или и него го броите борец за човешки права?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обама

    07 Окт 2022 14:45ч.

    Борбата за мир е ВОЙНА! Наоръжие , братя миротворци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обама

    07 Окт 2022 14:46ч.

    Борбата за мир е ВОЙНА! Наоръжие , братя миротворци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mustafa iliev gergiev

    07 Окт 2022 13:45ч.

    Хади холан! Тая борба за мир я поня веке 60 години.. от бомрдировките на Линдън Джонсън у Виетнам, през Никрагуа, Ирак, Либия, Сирия.. и т.н... .. Не казват " сакам ти краднем неф т газ, ами казват : Борба за мир.. .. Айде не мене тия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    07 Окт 2022 13:56ч.

    Тези, от Нобеловият комитет са пропуснали "Слугата на народа "- той нали се "бори и защитава демокрацията в Европа"/според ЕС/. Сещам се и друг вариант- запазват си правото за 2023 г.-той ще бъде единствения и носител! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ирина Б.

    07 Окт 2022 14:05ч.

    На какъв народ е слига клоуна? На дявола е слуга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dma

    07 Окт 2022 14:28ч.

    след изцепката за превантивния ядрен удар са го изтеглили в резерв

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    07 Окт 2022 21:07ч.

    Правя препратка към сериала с участието на Зе. Нали тук Нова ТВ го пусна в късните часове. Не съм го гледала и не съжалявам за това. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гълъбов

    07 Окт 2022 14:01ч.

    Абе нали Дершовиц беше предложил Зеленски-я за мирния Нобел. Как смеят шведите да се опъват на тайния хегемон? Хайде бързо им спретнете една революцийка, на която вие сте баш майсторите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    07 Окт 2022 14:45ч.

    Закривай тази кочина Нобелова!! ЩО ИМАМ ЗАБРАНА ЗА КОМЕНТИРАНЕ БЕ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алигзандър Белов

    07 Окт 2022 14:55ч.

    Динамит и чифте пиштови от Баи ви NOBEL . И много моля, Нобел да се чете правилно, т.е. на кирилица, като съставно от NO=без, BEL(L)= права лопата, а не камбана, на която е отрязан езика, демек втората буквичка "L", която в глаголицата се изписва с три кръгчета в триъгълник обърнат нагоре, а не като този на Пий11, увиснал надоле. А наздраве!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абе не разбрахте ли че нобеловите награди са политически инструмент за пропаганда?

    07 Окт 2022 15:02ч.

    Те са компрометирани отдавна. Няма никакъв престиж в това което правят. Язък!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези отдавна се компрометираха

    07 Окт 2022 15:12ч.

    Не случайно, хора с достойнство не приемат наградите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Норвежкият Нобелов комитет даде признание за изключителната смелост на мъжете и жените, които се борят с автокрацията.

    07 Окт 2022 15:19ч.

    Я, нещо ново. Върнаха ли парите на канадците, които автократa Трудо със съучастничката си Фрийленд "замразиха"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Норвежкият Нобелов комитет даде признание за изключителната смелост на мъжете и жените

    07 Окт 2022 15:25ч.

    Какви са тия мъже и жени, бе?? В какви времена живеем?? А другите 258 пола?? А децата на дъгата?? Език на омразата, апартейд, неполиткоректност и джендерофобия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха!

    07 Окт 2022 15:44ч.

    След Обама, дето му дадоха Нобел за мир точно месеци след встъпването ме в длъжност, той избомби 7 (седем) суверенни държави! Искаш ли да правиш коалиция за война, събери нобелите за мир! Драйфа ми се от евроатлантически ценности и техните глашатаи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Бирма обичат поговорката: "Кажи ми кой обявява Нобеловата награда, да ти кажа що за стока е носителя й!". Сега погледнете снимката на председателката и глашатайка на норвежкия Нобелов комитет, мадам Берит Райс-Андерсен, обявяваща мирните нобелисти.

    07 Окт 2022 18:11ч.

    Косите - по момчешки късо подстригани, посребрени, щръкнали в семиотичен алаброс. Очила - модел "Три голи грации в леглото на д-р Юнг", дизайн - Хуго Бос. Обеците са с лазурит от Бенин. Червилото - от синия период на Пикасо. Устните са събрани във възбуждащата позиция "Орфей слиза в ада". Блузата - коприна от Гуанджоу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неоколониализъм в действие

    07 Окт 2022 18:20ч.

    Под друга статия го написах: Семейството Нобел натрупва пари в царска Русия. И сега тези пари раздават на предателите на собствените си държави и най-вече на наследниците на царска Русия. Типичен НЕОКОЛОНИАЛИЗЪМ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваксиниран Веган

    07 Окт 2022 18:36ч.

    Сигурен съм, че Нобел драпа да стане от гроба, да закрие тази награда и да се върне обратно там

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи