Нинова: Внасяме решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства

Нинова: Внасяме решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства

Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред депутатите в Народното събрание.

Целта е облекчаване на българския бизнес. "Така ще могат да се предоговарят договори за доставки, да се отлагат неустойки и да се отлагат срокове", допълни Нинова. От строителната камара са информирали вицепремиера за проблеми със суровини и покачване на цените на желязото и други строителни материали. "Промяната в цените на материали, които са необходими в строителството, затруднява работата им, заяви още Нинова.

"Търговските и икономическите ни представителства в чужбина започнаха да проучват възможни алтернативни доставки за материали, използвани в строителството. Българските фирми искат обявяване на форсмажорни обстоятелства. Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за обявяване на форсмажор", заяви още Нинова.

По думите й държавата може чрез тези служби в държавите производители на такива материали, да започване проучване, подпомагане на преговори за възможни доставки чрез алтернативни доставки. "Министерски съвет може да обяви ситуация на форсмажор, защото така фирмите при облекчена ситуация могат да избягват неустойки. Правя всичко възможно да помогнем на българските фирми и българската икономика", допълни Корнелия Нинова.

Тя обяви, че правителството може да обяви форсмажорни обстоятелства не за определена стока, а за период от време. Нинова ще предложи този период от време да бъде от 24 февруари 2022 г. до месец март.

Нинова информира депутатите, че актът е готов и е във фаза на междуведомствено съгласуване. "Допускам, че на следващия МС, следващата седмица ще влезе за обсъждане и гласуване. Всичкото е в рамките на европейското и българското законодателство и да е с една цел да облекчава стокообмена в тези трудни времена", заяви още вицепремиерът.

Пред Flashnews конституционалисти обясниха, че форсмажорът е много тежко решение. той от една страна може да доведе до положителни последици, тъй като ще позволи на държавата да се намеси като регулатор на ценовия пазар. Тоест държавата ще може да фиксира цени на услуги и стоки като не позволи те да се увеличават допълнително. 

От друга страна обаче форсмажорните обстоятелства означават, че може да не се изпълняват търговските договори и между частни лица като за това няма да се дължат обезщетения. От политическа гледна точка пък форсмажорните обстоятелства, според конституционалистите, означават, че може да се обяви извънредно положение в страната. 

Така според Конституцията - автоматично се удължава мандата на Народното събрание и действащия кабинет и не биха могли да се проведат нито предсрочни, нито редовни избори. Юристите обаче са категорични, че не е възможно да се обяви форсмажор със задна дата, нито да се въведе извънредно положение със стара дата. 

При ситуация на форсмажор фирмите могат при облекчени условия да си прекратяват договорите, да избягват неустойки, да си уреждат договорните отношения по друг начин, защото почти във всички международни договори е предвидено, че при форсмажорни обстоятелства има други начини на предоговарянето им, възможност за отлагане на неустойки и други, обясни Нинова.

Тя напомни, че за фирмите веригите на доставки са много важни и допълни, че когато им спре доставка на определена стока, те не могат да си изпълнят договорите и от тях се търсят обезщетения и неустойки, а при обявяване на форсмажорни обстоятелства този процес се облекчава.

Тя засегна и темата с инфлацията. "Увеличението на цените според мен е най-големият проблем. Засяга всяко българско семейство, всяко домакинство. Увеличението има две части. Едното - обективни причини. В резултат на войната скочиха цените на международните борси. Има обаче и субективни. В субективните бих сложила, че наблюдаваме опити за спекула с цените и за необосновано увеличение на някои от цените. Този извод правим в резултат на проверките", каза още Нинова.

КЗК проверява цените на храните и възможен картел при горивата

Тя напомни, че е сезирана Комисията за защита на конкуренцията, която се занимава с проучването на случая за прекомерната цена на олиото. "КЗК се занимава и със случая с увеличението на бензина", каза Нинова. Тя подчерта, че институциите на държавата правят всичко възможно, за да бъдат цените справедливи.

Нинова ще предложи този период от време да бъде от 24 февруари 2022 г. до месец март.

 

Повече за същността на правния институт "форсмажорни обстоятелства" може да прочетете тук.

 

Източник: NOVA TV, dariknews.bg

 

 

 

Коментари

  • чичо

    16 Март 2022 17:24ч.

    Държавата обявява форсмажор???? Разбирате ли какво означава? Военно положение в икономиката. Банките могат да спрат да изплащат пари на населението. Валутния курс може да се пипа. Абе какво сатана с "вторите" пенсии от ЧПФ? Всичките ли са фалирали, поне една пенсия няма ли да покажат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига де!

    16 Март 2022 17:32ч.

    Горе една раздразнена биволица, отдолу реклами на красиви момичета по сутиени. Направо да падладейш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    16 Март 2022 17:42ч.

    България влезели в някой съюз лошо му се пише.Далеч съм от мисълта, че България е причината.Може би в отчаянието си съюза прибира всеки.И с БСП така.Влезе ли БСП във власта лошо ни се пише.На практика борда падна.Разбойниците на Али Баба разграбват пещерата/бюджета/държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро Снежния

    16 Март 2022 17:34ч.

    Вървете си по-скоро. ОСТАВКА! Некомпетентност, Ще ни вкарате в огромна криза.Махайте се по-скоро. Пълна подмяна. По недостойни сте и от банкяския толуп. Киро - ти юноша бледен, си пълен идиот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корнела демонстрира държавнически подход!

    16 Март 2022 17:47ч.

    Полит-коректна лидерка на полит-коректна партийка. Паргов пуска намеци за някаква тъмна сянка, надвиснала над Европа, останалите ренегади се скатават. Не смеят дори да обяснят каква е сянката, камо ли да се борят с нея. Това няма да е полит-коректно, а и те не се са се захванали с политика, за да падат свидна жертва за нещо си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    16 Март 2022 19:38ч.

    нинова иска да дръпне 9 септември по-напред. ОСТАВКА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    16 Март 2022 19:40ч.

    Корнелия вече няма значени за никого и за нищо. Сама си избра пътя към пълното падение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    16 Март 2022 20:05ч.

    А може ли форсмажор и за гражданите - да си предоговаряме данъците, осигуровките и таксите, да си ги разсрочваме във времето, да отлагаме плащанията към различни доставчици ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всякакви обстоятелства

    16 Март 2022 20:09ч.

    трябва да позволяват оставка на марионетното правителство. Особено сегашните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • като не ви бива да управлявате

    16 Март 2022 20:26ч.

    сега ще срутвате държавата,вместо да срутите правителството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Седможилищник

    16 Март 2022 22:36ч.

    Както винаги доня Корлеона е загрижена за едрата буржоазия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • недоразбрал

    17 Март 2022 2:15ч.

    Ясно: големите длъжници се канят да не плащат. Изборите забранени, за да няма смяна на курса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    17 Март 2022 6:44ч.

    Нинова да обясни защо вече две седмици КЗК не е установила кой е виновен за хаоса около горивата и ще има ли наказани. Пък говори за форсмсжор! Народа кучета го яли...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пико

    17 Март 2022 7:03ч.

    Да приемат форсмажорен закон при който търговците да слагат надценки до 20процента.Това работи при лекарствата,и засилен контрол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи