Нинова: Видях ковид кризата от трите ѝ страни. Ваксините да са безплатни и доброволни  

Нинова: Видях ковид кризата от трите ѝ страни. Ваксините да са безплатни и доброволни  
По повод критиките, че с доброволчеството си прави пиар, Корнелия Нинова призова: „Заповядайте, има достатъчно работа за всички. Само един ден, не повече. Като видите очите на лежащите в отделението, ще си промените мнението. Нуждата от подкрепа и помощ, недостатъчното кадри, уморените хора. Опитайте. Видях трите страни на ковид кризата. Бях болна, знам каква е битката, защото при мен беше трудно. Сега съм на страната на тези, които се грижим за болните. Виждаме труда, умората, усилията на лекарите и медицинските сестри. Освен отва съм председател на парламентарна група – там, където взимаме решенията и се правят законите, и където носиш отговорност за милиони хора, когато натиснеш копчетото - в парламента. Това ме прави по-пълноценна при вземането на решения. Знес депутат от ГЕРБ – лекар си позволи сарказъм по отношение на доброволчеството. Казах им и на тях – елате само един ден при нас и много ще се замислите преди да натиснете бутона за гласуване, няма да го правите механично.”

 „Не мога да преживея смъртта на хора в отделението, в което работя като доброволец“, не скри лидерът на българските социалисти.

 

„Станах доброволец, защото бях болна, бях в болница, видях умората на лекарите, медицинските сестри и санитарите и реших, че когато изляза, ще помогна с каквото мога“, сподели в ефира на bTV Корнелия Нинова по повод интереса към мисията й на доброволец в ковид отделение в столична болница.

 

Лидерът на българските социалисти разясни, че има строга процедура за допускане на доброволци – попълват се няколко документа, декларации, получава се инструктаж:

 

„Не е просто да отидеш. Правя каквото ми наредят лекарите и медицинските сестри – чистим помещенията, дезинфекцираме коридорите и помещенията, носим храната от стола до отделението, караме я с колички, лекарства от склада в отделението, преобличаме болните, помагаме им да се хранят. Когато някой е изписан, след него чистим леглото, дезинфекцираме, сменяме чаршафи. Следобед се събират и се изнасят биологичните и токсичните отпадъци в определени чували. Има страхотен ред”, разкри ангажиментите с и в специализираното отделение на Окръжна болница в София Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ .

 

Тя не скри, че не намира работата за физически тежка, но емоционалният и психическият момент за нея са трудни:  „Не мога още да преживея смъртта на хора, които видях в нашето отделение и на които няколко дни съм помагала. Това е емоционалният проблем, не мога да свикна с това”.

 

По повод критиките, че с доброволчеството си прави пиар, тя призова: „Заповядайте, има достатъчно работа за всички. Само един ден, не повече. Като видите очите на лежащите в отделението, ще си промените мнението. Нуждата от подкрепа и помощ, недостатъчното кадри, уморените хора. Опитайте. Видях трите страни на ковид кризата. Бях болна, знам каква е битката, защото при мен беше трудно. Сега съм на страната на тези, които се грижим за болните. Виждаме труда, умората, усилията на лекарите и медицинските сестри. Освен отва съм председател на парламентарна група – там, където взимаме решенията и се правят законите, и където носиш отговорност за милиони хора, когато натиснеш копчетото - в парламента. Това ме прави по-пълноценна при вземането на решения. Знес депутат от ГЕРБ – лекар си позволи сарказъм по отношение на доброволчеството. Казах им и на тях – елате само един ден при нас и много ще се замислите преди да натиснете бутона за гласуване, няма да го правите механично.”

 

 

Тя открои като първостепенен въпрос в здравната криза липсата на кадри: „Трябва да решим въпросът с лекарите, медицинските сестри – тяхното заплащане и професионално развитие. Затова предлагаме заплатите им да не зависят от ситуацията, а да има държавна наредба за определяне на заплащането на хората в здравеопазването. Тоест да бъде гарантирано базовото им заплащане – оттам нататък всяка болница може да надгражда. Държавата да плаща специализациите, за да се развиват младите кадри в медицината. Вчера си говорих с лекарския екип в отделението – те казват, че им трябват млади хора.”

 

По повод искането на левицата за изслушване на Борисов в парламента, Нинова посочи: „Искаме в България да се спазват законите и Конституцията еднакво от всички. Няма министър-председател в Европа, който една година да не е стъпвал в парламента, особено в криза. Борисов дава интервюта и послания от Фейсбук и джипа си. Така не се управлява държава държавнически. Щяхме да го питаме – тъй като той е единственият, който участва в Съвета на ЕС, където се взема решение кои ваксини, по кой начин, как ще се финансират. От нас се искаше парламентът да даде правомощия на МС по тази тема – за преговорите с ЕС и доставките на ваксини. Затова искахме да дойде и да ни информира. Щяхме да питаме, например, защо в решението е записано, че една определена ваксина, която преди това България е отказала – не се знае защо, след това от европейските органи са се обадили и са казали, че ние сме единствените, които сме отказали, и Борисов се е съгласил – и днес парламентът трябваше допълнително да даде разрешение тази ваксина да бъде включена. Щяхме да питаме  – какво е наложило това непостоянно поведение”.

 

Като друг от големите проблеми на кризата Нинова посочи недоверието на българските граждани към решенията на институциите.

 

Освен здравният момент, има социално-икономически, твърди тя. „Защо настоявахме днес да се запише, че ваксината ще бъде безплатна и доброволна? Настоявахме, защото нямаме доверие в това, което казват управляващите от мнозинството. Действията на управляващите днес доказват хаоса в управлението на кризата. Министърът твърди, че ваксините ще бъдат доброволни и безплатни. Ние призоваваме да се запише в закона. ГЕРБ и Обединени патриоти гласуват „против” – и предложението отпадна. Отдавна управляващите не излагат мотиви за гласуванията си и решенията, които вземат.  Правят всичко на инат и след това обвиняват българския народ, че не носят маски”, категорична е Корнелия Нинова.

 

По темата за водната криза, председателят на БСП заяви: „Няма управление, което да гарантира сигурност и стабилност в държавата. Идва един министър – говори едно, идват други двама след него – говорят обратното. Накрая Борисов ги вика и се оказва нещо ново. Да погледнем сериозно на въпроса – вижте доклада на  Държавна агенция по метрология и технически надзор - прави ревизия на язовирите и казва, че има 700 опасни язовира в момента. Вижте Доклада на държавната комисия за енергийно и водно регулиране за ВиК сектора – казва се, че нито едно от ВиК дружествата не отговаря на плана, който са му заложили и дали. Вижте анализ на НСИ – инвестициите във водопреносната мрежа са се увеличили за година, но са се увеличили и течовете – 60 процента от водата изтича някъде. Какви са решенията на правителството и какво трябва да се направи?  Първи проблем- създадоха ВиК холдинг с 1 милиард лева капитал – нещо да сте чули за него да прави? Създадоха държавно дружество, което да управлява язовирите и отпуснаха 500 милиона за ремонт на язовири. Хвърлят се пари, а ефектът е обратен – все повече вода изтича. В същото време постоянно вдигат цената на водата за хората”.

 

Нинова изложи в тв ефира предложенията на левицата по този проблем: държавни инвестиции за възстановяване на Напоителни системи, инвестиции за възстановяване на водопреносната мрежа. Тя припомни, че от БСП са внесли предложение в бюджета за 1 милиард лева такива инвестиции– вместо това, по думите й, управляващите са позволили на всеки земеделец да боде земята и там, където тръгне вода, да си полива.

 

„Ние сме „за” това държавата да има роля в ключовите сектори – железопътна инфраструктура, енергийна, водна. Против сме тези ключови сектори да се дават на концесия и да се продават”, каза още Нинова.

 

На въпрос за възможността за отлагане на редовните избори, Нинова бе категорична: „Не сме обсъждали този въпрос, не е поставен официално. Виждаме, че различни говорители се пускат, за да тестват общественото мнение. Нашата позиция на този етап е да се проведат редовните избори така, както са предвидени – през месец март”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Добре де, разбрахме

  03 Дек 2020 19:24ч.

  Не разбрахме обаче колко часа беше доброволка. И направи ли нещо изобщо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • /A Добре де, разбрахме на 03.12.2020 в 19:24

  03 Дек 2020 19:27ч.

  Ти, бе, умнико, ти колко часа беше доброволец?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На мен не ми плащат милиони от парите на народа за да съм политик

  03 Дек 2020 19:33ч.

  Затова отговор няма да получиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На мен не ми плащат милиони от парите на народа за да съм политик на 03.12.2020 в 19:33

  03 Дек 2020 19:37ч.

  И травеститът се колебае, като Вас, относно пола си! Нулева група ли сте? В пола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За травитата по-горе

  03 Дек 2020 19:49ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=QkGqMVJ7gAg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  03 Дек 2020 20:58ч.

  корнела да прекара в парламента решение: "Сутрин слънцето да изгрява!". Така ще знаем че само благодарение на нейните усилия имаме Слънце през деня!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vessi

  04 Дек 2020 7:23ч.

  Дано са по-малко тези ,които видяха и ще видят истинското лице на Ковид 19.Вие,както и много богопомазани бяхте качествено обгрижвана във ВМА.Останалите,натръшкани по домовете,лекувани по телефона ,изоставени по стълбите на болниците и неприети в съответните отделения.Да са живи и здрави българските лекари ,че полагат героични усилия да се справят в тази тотално объркана здравна система

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://narod.bg/2020/12/04/не-е-конспирация-българия-избра-вакси/

  04 Дек 2020 9:19ч.

  Прецакаха ли ви драги зрителе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/sasht-velikobritaniya-priburzano-odobri-vaksinata-na-pfizer

  04 Дек 2020 9:22ч.

  А ние прибързано я купихме, както и самолетите. За да спи спокойно банкянският мошенник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лето

  04 Дек 2020 9:36ч.

  ."Вие,както и много богопомазани бяхте качествено обгрижвана във ВМА." А така. Щото и ВМА е цъфнала и вързала. В София има много други по-добри болници, но ако бяха я закарали с линейката в някоя от тях, щеше пак да се пищи, що там. Що в Токуда, що в св Ана, що в ИСУЛ и т.н. Нинова е две седмици доброволец в ОБ. ДВЕ СЕДМИЦИ. На втората седмица, докато сменяла чаршафите на едно легло, болен в стаята е разкрил по гласа. Веднага се разнесло между болните в цялото отделение, а те пък побързали да се похвалят по телефона на роднини, близки и познати, кой ги обслужва. От тях в медиите. Ако не беше разпозната по гласа от болен, нямаше и да научим, защото с екипировката е била неузнаваема. В тази държава човек и добро не може да направи без да бъде оплют.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  04 Дек 2020 15:42ч.

  "Няма министър-председател в Европа, който една година да не е стъпвал в парламента" Няма и друг министър председател в Европа, с който опозицията да се е подигравала така, с такава злоба и ярост. Сценаристите на "няма такъв шоумен" се бяха изцепили, абе вие чували ли сте за друг премиер да се говорят такива работи, по този начин да се обижда, един вид... другите имат достойнство. Но пропуснаха да кажат, че точно те са изгубили чувството си за достойнство като хора, които искат президентът им да има някаква тежест. Когато протестърските медии и политици се оливаха с хули, клевети и подигравки към Борисов, те се надяваха да изкарат, че това го прави "народа". Но народът отдавна се разграничи от това, в момента по този начин останаха да говорят само депутатите от БСП, техните тролове и протестърските партии. Какво признание очаква Нинова да чуе, че премиерът не иска да се вижда с хора, които са толкова злобни и настървени? И това ще дискредитира него? Нищо подобно, това дискредитира дотолкова побеснялата левица, която е направила невъзможен нормалния политически дебат. "Елате да ни видите колко сме бесни, премиерът го е страх от нас" Същото може да го каже и едно побесняло животно. Борисов най-редовно си стоеше в парламента, преди това да започне от страна на БСП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анти -гроб

  04 Дек 2020 15:51ч.

  Тя и тоалетни е готова да чисти,само и само да се хареса на господарите си отвън и да пипне власта.Не на нас тия.Мазна е като пиперена бъчва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лето

  04 Дек 2020 17:15ч.

  Helleborus на 04.12.2020 в 15:42 Писал си дълго и напоително пълни глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи