Нинова: Цена от 5 лв. за олио е спекула, производствената цена на литър олио е 2 лв.

Нинова: Цена от 5 лв. за олио е спекула, производствената цена на литър олио е 2 лв.

Министрите от кабинета „Петков”, заедно с говорителя на правителството Лена Бориславова направиха изявление след приключилото заседание на Министерски съвет днес.

Цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула. Производствената цена на литър олио е 2 лева. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 лева не е оправдана печалба. Това каза на брифинг след днешното заседание на Министерски съвет вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, предаде репортер на Novini.bg.

Твърдението от днес, че спирането на износа на слънчогледово семе от Украйна и Русия е една от причините за вдигането на цените е неоснователно. В момента в България има 1 500 000 тона слънчогледово семе, което стига за 4 години и 6 месеца производство на олио. Липса на суровина няма. В последните дни забелязваме, че собствениците на слънчогледово семе и производителите на олио задържат количества в складове и фабрики в очакване да се вдигне още цената или да ги изнесат на по-високи цени, тъй като в момента в Европа и в света има недостиг на слънчогледово семе и цената на международните пазари скочи, заяви Нинова.

В отговор на въпрос не е ли това задържане пазарен принцип, министърът на икономиката посочи: "Освен пазарен принцип, има държава. Нашата роля е да помогнем на българския народ в този труден момент и да спрем спекулата с цените. Искам да им кажа - няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българския народ и на повишаването на цените. Има механизми това да се случи. От днес задвижваме Комисията за защита на конкуренцията за пълни проверки за картел и монопол. Комисията за защита на питребителите от няколко дни е на проверки. Ще влезем във всеки склад, ако трябва, и ще установим какво се случва там. Агенцията за стоковите борси и тържищата тръгва по всички пазари, стокови борси и складове, за да се установи какво се крие. Искаме да кажем на операторите в българската икономика - държавата винаги ще подкрепи белия сектор, предприемачите, които работят на пазарен принцип в конкурентна срда. Но на онези, които в момента се опитват да печелят свръхпечалби на гърба на българския народ, да кажа – ще срещнете силата на държавата, всичко, което ни позволява закона, всички институции ще бъдат вдигнати на крак и няма да позволим в тези трудни моменти на кризи да изнудвате българския народ чрез спекула".

"По отношение на украинските граждани, които са принудени да напуснат родината си, България се присъединява към европейската закрила под формата на стартиране на мерките на Директивата за временна закрила. Предоставя се краткосрочна помощ за 3 месеца за украикнски граждани – в размер на до 40 лева на ден", каза Лена Бориславова.

С тази мярка ще бъде подпомогнат и българският туристически сектор, който в създалата се ситуация може да очаква отлив на туристи. Средства ще получат и хотели, и места за настаняване, решили да приютят украински бежанци, обясни тя.

Финансовият министър Асен Василев каза, че 30 000 украински граждани имат срок до 31 март за бежански статут, за да могат да получават тази помощ от 40 лева.

"С бизнеса сме в постоянен контакт и той не е прекъсвал от декември месец. Няма как да се променят помощите всеки ден. Цените на тока, на петрола и на газа се менят ежеминутно по борсите. Цената на електроенергията е пряко свързана с цената на газа. Планирането на компенсациите за бизнеса трябва да бъде съобразено с контекста на геополитическста ситуация. Наблюдаваме всичко и следим динамичната обстановка с цените. Естествено, че при възможност ще обсъдим възможността за удължаване на компенсациите." Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов по повод високите цени на тока и възможностите за енергийна криза заради войната в Украйна. 

"Не мисля, че рафинерията "Лукойл" ще има проблем. Там има алтернативни доставки на петрол. Няма индикации за намаляване на потока от руски газ. Няма как да предвидим всички ходове по време на война. Това е абсолютно невъзможно. Вече няколко пъти съм обяснил какво ще направим, ако се случи намаляване на на доставките на газта. Говоря за хранилището в Чирен, алтернативи доставки на втечнен газ, който да се смесва с микса на Булгаргаз", разкри той. 

"Мерките за компенсации за бизнеса са разписани до 31 март. Разбира се, че не се изключва възможността за тяхното удължаване. Както министър Николов каза вече, винаги можем да седнем на масата и да разговаряме", обяви от своя страна вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. 

"И в момента рафинерията на "Лукойл" работи с над 40% доставки на чужд петрол, а не на руски. Това може да се вдигне и до 100%. За газа не очакваме спиране на доставките, но дори и това се случи има алтернатива с доставката на втечнен газ. Тогава обаче цената ще е друга. Мораториумът няма да продължи да действа след 31 март. Тогава енергийният регулатор ще взима решение за цените. Няма основания и не очкавам някакви драматични промени в цените на парното и тока за битовите потребители", категоричен бе Василев.

"3 милиона тона пшеница има общо в България, 300 000 са в резерва, а милион и 100 000 ще се закупят. Решихме да закупим пшеница за Държавния резерв. Решението е взето, а парите са отпуснати. Отпуснати са и пари за слънчоглед и царевица, за да се подсигури и фуража", каза още Василев.

 

Източник: novini.bg

 

Коментари

  • Крумов

    09 Март 2022 14:05ч.

    Да. Тия приказки ги слушаме повече от 30 години. Какво значение има за хората дали е спекула или контрабанда, това няма да му намали цената. Тя факт. Но вие от това бсп( малки букви) повече няма да видите парламент отвътре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    09 Март 2022 14:18ч.

    Така е. Редовите бесепари са възмутени, че БСП е в тая перверзна коалиция. Партията на Янев ще ги обере и от 5,5%сега комунягите ще са 3,5%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 008

    09 Март 2022 15:28ч.

    Теб какво те касае това пари ли ще спечелиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    09 Март 2022 14:16ч.

    При 5 лева за литър олио федерацията по борба спира провеждане състезания по мазните борби. На свой ред Министерството на икономиката препоръчва на домакинствата да готвят и омазняват салатите с лубриканти, предлагани на пазара в широка вкусова гама: от трюфели до мускус от непалски як. Същите имат и широкоспектърно секнуално приложение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен ПРЕЗРЯНта

    09 Март 2022 14:52ч.

    Пазарна икономика значи световни цени, разходите не са от значение. Русия и Украйна държат 50% от световното производство на слънчоглед и масло от него. И аз бих се запасил с олио, брашно и газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Март 2022 15:09ч.

    “бих”? Аз вече го направих.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    09 Март 2022 14:53ч.

    В началато на демокрацията министър председателя Димитър Попон каза "За бога българи не купувайте!" и с това се реши въпроса по спекулата и далаверите!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    09 Март 2022 14:54ч.

    Странни реакции! Има ли държава или практически, няма? След като ситуацията е ИЗВЪНРЕДНА, "държавата" трябва да махне кавичките и да подгони спекулантите! Но не - тя няма интерес - прибира пропорционално по-високо ДДС от спекулата и Касичката от която се краде на воля ще е по-пълна. ЕРГО? - Разиграва се цирк пред ограбваният нагло плебс!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • народеее

    09 Март 2022 14:59ч.

    Хората имат номинално доход какъвто имат, и няма как да им вземеш повече данък. Хората ще купят пак за същите пари и ДДС ще е пак същото. Макар и купили по-малко стока. По малко стока в потребление е по-малко производство, съответно по-малко работни места. И данъците и ДДС - може да е по-малко.. и бвп..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    09 Март 2022 15:03ч.

    Хич не позна! Пише и в статията защо, ама не четем и не мислим! " В последните дни забелязваме, че собствениците на слънчогледово семе и производителите на олио задържат количества в складове и фабрики в очакване да се вдигне още цената или да ги изнесат на по-високи цени, тъй като в момента в Европа и в света има недостиг на слънчогледово семе и цената на международните пазари скочи."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Закон за спекулата нещо?

    09 Март 2022 14:55ч.

    Ама противоречи на евроатлантическите ценности дет сте ги прегърнали вкупом.. При тях спекулата е от основните такива...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    09 Март 2022 15:00ч.

    А някога имаше забрана и законова база за борба със спекулата! Ама я махнахте! От 32 г. се вихри спекула, даже и борси си имате за тая цел! Сега се сетихте, че спекулата е нещо лошо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нинова: Цена от 5 лв. за олио е спекула, производствената цена на литър олио е 2 лв.

    09 Март 2022 15:03ч.

    „При достатъчна печалба капиталът става смел. При сигурни 10% той вече може да бъде употребен навсякъде. При 20% той се оживява. При 50% той става безумно смел. За 100% капиталът ПОГАЗВА С КРАКАТА СИ ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ ЗАКОНИ. ПРИ 300% НЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, НА КОЕТО ТОЙ ДА НЕ СЕ РЕШИ – дори с риск да увисне на бесилката. Ако смутовете и кавгите носят печалба, той ще ги подбужда.“ – Карл Маркс

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • народеее

    09 Март 2022 15:08ч.

    90% от газът в Европа е руски. И когато го няма, всички ще искат друг газ, който ще стигне цена на която трябва да се откажат 70% от потребителите му. ......................................... дори субсидиран - няма да го има. ... Пшеницата и фуражът, олиото, изкуственият тор и металите скачат с 300% без Русия. Газ и петрол също. И поевтиняват в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен ПРЕЗРЯНта

    09 Март 2022 16:28ч.

    Cepиoзeн cпaд нa дoбивa нa гaз ce oтчитa пpeз пocлeднитe гoдини и в Hopвeгия, и във Beлиĸoбpитaния. Цeлият тoзи нeдocтиг, ĸaĸтo вeчe cтaнa яcнo, нe мoжe дa бъдe пoeт нитo oт дocтaвĸитe нa ĸoмпpecиpaн гaз (СNG), нитo oт шиcтoвия нa CAЩ, нитo oбиĸнoвeн oт Kaтap и дpyги cтpaни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Март 2022 15:08ч.

    Нинова е много по-тъпа отколкото някой може да предполага. Нека тази да обясни: каква е “производствената” цена на литър бензин, за да се продава по 2.5лв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    09 Март 2022 15:27ч.

    Киро, Корнело и другите гамаши от позорната коалиция ОСТАВКА !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нинова: Цена от 5 лв. за олио е спекула, производствената цена на литър олио е 2 лв.

    09 Март 2022 16:08ч.

    А цените на горивата спекула ли са? Ресурсите за тях не се ли доставят на база дългосрочни договори при фиксирани цени, Корни? Суровините за производство на електроенергия от кога се пазаруват от електроцентралите ежедневно на спот-пазара, та хвръкнаха до небесата буквално от днес за утре?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дас капитал

    09 Март 2022 16:27ч.

    производствената цена на литър олио е 2 лв. ------ Защото на всички суровини и някои услуги има надценки и ДДС. Ако се махнат, няма да е 2 лв. Но защо олиото да бъде евтино, като може да е скъпо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    09 Март 2022 16:31ч.

    Олиото вече е 6 лева, г-жа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Златко

    09 Март 2022 18:21ч.

    Баба ми казваше: ще видиш ти кон боб яде ли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой

    09 Март 2022 18:58ч.

    Олиото беше важна стока преди 1989г., сега стново стана стратегическа. Защо трябваше да минат 30 г. безплодни години, като нищо не се е променило, тъпчем на едно място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост 12

    09 Март 2022 20:17ч.

    Бързо приемете в НС закон за борба със спекулата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи