Нинова: Срещата ГЕРБ-ПП или е стъпка към правителство, или ще е оправдание при нови избори

Нинова: Срещата ГЕРБ-ПП или е стъпка към правителство, или ще е оправдание при нови избори

Снимка: БТА, архив

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Политическата ситуация е много динамична и много зависи при кого ще отиде третият мандат. ... Трябва да се търси стабилно мнозинство, за да има предвидимост и за икономиката, и за хората, и за международните ни партньори. ... Ако третият мандат дойде при БСП ще направим опит да има мнозинство и стабилност в държавата". Това заяви пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова и потвърди позицията на партията, че няма да подкрепи правителство, съставено с мандат на ГЕРБ, на ДПС или на "Възраждане".

Според Нинова е "странно" съгласието на "Продължаваме промяната" да се срещне с ГЕРБ: "Очевидно в ПП текат някакви процеси. Очевидно има и динамика в отношенията им с ГЕРБ. Тази среща или е първа крачка към съставяне на правителство на ПП и ГЕРБ, или е ПР акция, с която след това и двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Да кажат, че са искали, но другите са виновни".

Лидерът на БСП посочи, че в парламента има плаващи мнозинства и се гласува тематично: "За държавата обаче е важно, че плаващите мнозинства са нещо нестабилно".

Корнелия Нинова изрази несъгласие с решението на служебното правителство да не внесе проект за Бюджет 2023, защото това ще замрази доходите на хората: "По закона за удължаване на бюджета могат да са правят промени и допълнения. Законът (за удължителен бюджет - б.р. ), който внесе служебният кабинет, няма да бъде гласуван в този му вид, а ще бъде допълнен. ... Поканихме другите партии, за да се разберем предварително какво ще внесем. Започваме да работим по този въпрос, който е най-важният. Между първо и второ четене ще гарантираме едно мнозинство, което ще внесе поправки и те ще бъдат приети, много е важно да бъдат ориентирани към социалната сфера". 

По думите на Корнелия Нинова, със ситуацията, в която се намираме, страната се движи към президентска република: "Президентът управлява вече достатъчно дълго през служебни кабинети, без парламент, без контрол от законодателна власт и трябва партиите да реагираме на това. БСП сме категорични, че парламентарното управление е най-доброто и трябва да се запази. Това беше и причината да подкрепим избирането на председател на парламента. Избирането на Вежди Рашидов беше компромис. Другото означаваше блокаж на парламентаризма и наливане на масло в огъня на онези, които искат президентско управление".

Интервюто на Явор Стаматов с Корнелия Нинова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.  

 

Коментари

  • colibri

    06 Ное 2022 12:46ч.

    Нинова няма спирка- на нея винаги някой друг и е виновен. Иска мандата /3-я/, за да се "опита" да състави правителство, но с кого точно и за колко време? "Подтикването"на служ. правителство да състави и предложи нов бюджет" удари на камък", точно заради безумните предложения на депутатите в предният парламент. Мин.-предс.-Нинова?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • двете тарифи

    06 Ное 2022 13:17ч.

    Нинова да спре да дрънка за тези две тарифи, едната от които е максимални 800 киловатчаса, което е крайно недостатъчно. Всички знаем, че тя като вицепремиер на Кирил Петков вероятно е част от идеята, в плана за възстановяване да се включи излизане на битовите потребители на т. нар. свободен пазар, който е спекулативен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След като унищожи партията на Дядото, майката на американски еничар е готова да довърши и държавата на българите

    06 Ное 2022 14:32ч.

    Надявам се в следващия парламент да я няма в пейзажа. Било то в лично качество, било то с остатъците от старата партия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • парламентарното управление вече не е най-доброто

    06 Ное 2022 15:04ч.

    Народът не е представен в парламента.Къде в днешните партии са работниците(2млн.души), семейството,християнските ценности!?За разлика от безличните депутати,президентът не може да избегне личната отговорност,в този смисъл презид.република е относително по-добра,при уговорката,че има ефективни демократични процедури за импийчмънт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нинова се фиксира неправилно

    06 Ное 2022 15:19ч.

    Няма никакво значение третия мандат,нито втория,нито първия.Това НС е политически безплодно.Полезен ход на Нинова е да работи извън НС. По соц.въпроси- да работи политически с профсъюзите, в рамките на тристранния диалог,за догонващи заплати чрез механизма "енергийни помощи от държавата срещу соц.отговорност на частния бизнес".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • държавата да се върне в икономиката

    06 Ное 2022 15:27ч.

    Профсъюзите трябва да възстановят своето присъствие в българските частни фирми, заводи, предприятия, за да може да се постигне адекватно ниво заплати на работниците,да се ограничи безогледната им експлоатация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • държавата трябва да бъде готова да изкупува обратно индустриални обекти

    06 Ное 2022 15:39ч.

    Става дума за съхраняване на индустр.предприятия,които кризите доведат до фалит.Публична тайна е,че много български бизнеси са зле позиционирани в технологично и маркетингово отношение,поради което могат да бъдат обект на фалит и национализиране, ако има адекватни и отговорни държавници начело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държавата трябва да конфискува индустриални обекти, особено в енергетиката

    06 Ное 2022 16:07ч.

    А приватизаторите да бъдат прибрани на топло при бай Ставри

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко

    06 Ное 2022 16:52ч.

    Ami, че те точно партийните интереси на БСП през всичките тези 33 години вече но докараха до това дередже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отец Нафърфорий

    06 Ное 2022 17:08ч.

    Крушовската биволица се е взела много насериозно. Някой лизач на трътки около нея и шушне на уше, че само тя може да оправи работата и тая вече се вижда като бъдещ премиер. Нямам нищо против срещу правителство на БСП, но пази Боже тази лакома свиня да е начело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи