Нинова: Няма да се вдигне ветото на РС Македония, няма промяна в позицията ни

Нинова: Няма да се вдигне ветото на РС Македония, няма промяна в позицията ни

Няма да се вдигне ветото на РС Макесония, няма промяна в позицията ни. Това заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS. Според нея трябва да бъде свикан КСНС, органът, където се обсъждат най-важните национални въпроси, така както поиска премиерът Кирил Петков.

КСНС ще препотвърди позицията на България, но е хубаво да се чуе информация за всички  срещи и разговори по темата в последните 6 месеца.

„За” свикване на КСНС сме. Винаги е полезно този орган да заседава, защото там са представени всички партии и служби. Ако трябва съветът отново ще потвърди досегашната позиция, че няма да вдигнем ветото над Северна Македония, докато не се изпълни договорът”, заяви Нинова.

Не виждам скоро предсрочни избори, подчерта Нинова и заяви, че управляващите не трбява да се вторачват в социологическите проучвания, а да са си вършат работата.

Тя отново декрларира, че оръжия за Украйна не се изнасят и няма да се изнасят.

Позицията на Нинова за предложените от правителството мерки е, че те няма да доведат до увеличаване на инфлацията.

По думите й много от нещата, за които БСП се е борила през последните 10 години като опозиция, сега са започнали да се реализират. 

Тя коментира и какво ще се случи с пенсиите в бъдеще. 

„От 1 октомври ще направим преизчисляване на всички пенсии по нов начин, който е по-справедлив и отразява реалния принос на всеки като осигурителен доход и стаж. От 1 юли пенсията ще се увеличи с 10% и към нея се добавят тези 60 лв., които оставят завинаги част от пенсията. Тези пари няма да зависят от ситуационни решения или волята на един, или друг управляващ", обясни Нинова. 

По думите й обаче темата за увеличение на минималната работна заплата е приключена и тя няма да се повишава към момента. 

Относно предполагаемата спекула на цените, вицепремиерът заяви следното: 

„Ще положим всички усилия да няма злоупотреба и спекула с цената на бензина и това, което правим в подкрепа на държавата и икономиката да не бъде злепоставено чрез стремеж за бързи печалби от частни интереси. Държавата ще си влезе в ролята.

Не всичко зависи от търговците, зависи и от производителите, и от контролните органи в държавата. Когато намалихме ДДС-то на виното и бирата в ресторантите, то беше като компенсаторен механизъм за самите ресторантьори, защото тогава държавата им наложи ограничения. Тази компенсация беше за стабилизиране на бранша, а не за да спаднат цените. Ако цените на пшеницата, тока и консумативите които ползват, не скочат драстично, то цената трябва да намалее. Ако обаче те скочат, то тези 20% ще им служат за буфер, за да не вдигат повече отсега". 

Според нея е възможно да се очаква намаление на цената на газа и метана по бензиностанциите. По думите й обаче България не може да се справя без руски газ и петрол за в бъдеще. И страната ни трябва да поднови прегоорите за доставки от „Газпром”.

 

Коментари

 • Спиноза

  21 Май 2022 22:08ч.

  Няма да се вдигне ветото за Македония, защото вашите господари американците прецениха, че марионетното им правителство ще падне, засега го отложиха и вие, другарко Нинова, нямате НИКАКВИ заслуги за това, оставате си американски слуги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  21 Май 2022 23:52ч.

  Корнело, ти и аверите ти от четворната колония сте едни елементарни, безродни слуги ... но не на народа си, а на едно партньорско посолство. Срамът ви е голям и вечно ще си го носите. ОСТАВКА !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора Дан

  22 Май 2022 1:48ч.

  Понеже съм любителка на конспирациите, имам следното предположение: Киро обяви, че трябвя да се мине по целия бюрократичен път отново - КСНС, правителство, парламент. Той се надява да се случи пробив в парламента, като се договори с Герб и те да се нарочат за предатели. Нинова, кое налага ново свикване на КСНС? Каква лъжкиня си... не изпращаш оръжие, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уведомително писмо- сваляме ветото

  22 Май 2022 8:14ч.

  Тая и оръжие не пращаше. И от коалицията щеше да излиза. И за изпращане на оръжие нямаше да гласува и т.н Много лошо, че сега ни казва какво всъщност ще направи. Пък ний ще я ометем. На мръсно не се живее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи