Нинова: Искам спешна среща на коалицията. Супер неразумно е да държим мандата 4 седмици

Нинова: Искам спешна среща на коалицията. Супер неразумно е да държим мандата 4 седмици

„От вчера сме в много различна ситуация. Изключително сме загрижени за това как ще се развият процесите оттук нататък. Имам предвид решението на Конституционния съд, което обяви избора на председателя на КЕВР за противоконституционен. Ситуацията е следната – това решение блокира работата на КЕВР.“ Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова на извънреден брифинг в Народното събрание.

Тя обясни, че това означава, че няма орган, който да определи цените на газ, парно, ток, вода, че не може да се въведат двете тарифи – едната за хора с по-малко потребление и по-бедни, другата за такива, които си топлят басейните и палатите, че не може да се въведе понятието „енергийна бедност“ и да се определи помощта за тях.

„Това създава и нов проблем около сформирането на правителството“, подчерта Нинова. Чувам депутатите от вчера, че искат четири седмици за избор на нов ръководител на КЕВР.

Тя обяви, че свиква среща с ръководствата на парламентарните групи, които преговарят за правителство – „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

„От тази среща трябва да излезем с конкретни предложения. Да кажат: „Искаме да държите мандата, за да работи парламентът 4 седмици“, но за тези 4 седмици искам по дати да ми кажат кога ще приемат правила и избор на председател на КЕВР, кога ще приемат КПКОНПИ, кога ще изберат председател. Да стане ясно на нас и на народа какво ще правим“, категорична бе тя.

Според лидера на БСП би било супер неразумно да се иска четири седмици време, в което левицата да държи мандата, при положение, че по правилник парламентът излиза във ваканция от 1 август.

„Днес искам да говорим за работен график, за яснота, за извънредни заседания. Те да определят в какво време и в какви темпове работим, защото, от една страна, не можем да държим мандата безкрайно. Въпреки че Конституцията не ни ограничава във времето, не е морално към обществото да се държи мандат в такава яснота и с толкова кризи. От друга страна, не искам ние да сме причина за хвърляне на държавата в допълнителен хаос“, добави Нинова.

„Около програмата имаме мнозинство. В много голяма степен съм убедена, че КПКОНПИ и изборът на Рашков ще минат. Но от вчера имаме нов открит въпрос, който, на фона на всичко друго, изглежда най-важният. Защото цените на енергията, ниските доходи, задаващите се трудни месеци, неяснотата около доставките на газ ни поставят в коренно различна среда. Или бързо да се вземат всички в ръце и да правим правителство. Искам депутатите днес да ни дадат яснота, като мандатоносител какво искат от нас, за да гарантираме стабилност и сигурност на държавата и да се хващаме да свършим тази работа“, каза още Корнелия Нинова.

 

Коментари

 • Алекс

  22 Юли 2022 11:26ч.

  Часовникът на стената сочи 17 часа. Последно да поръчате алкохол. Коалицията е : Един бърбън, един скоч, една бира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живял като човек в България

  22 Юли 2022 11:29ч.

  Хора, КОГА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ЖИВЕЕТЕ В БУЛГАРИСТАН !!! Вече 33 години чакаме да ВЛЕЗЕ УБИТИЯ, НО влизат само ЖИВИТЕ МЪРТВИ !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех Нинова

  22 Юли 2022 11:33ч.

  "да държим мандата 4 седмици" Защо не прочетеш конституцията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошавата гарга

  22 Юли 2022 12:04ч.

  Някой трябва да прочете Конституцията и най-вече това е умникът от 11,33, който си мисли, че като е чел някъде журналистически приказки за по 1 седм. по 1-ви и 2-ри мандат, това автоматично засяга е трети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • граааа

  22 Юли 2022 14:01ч.

  В конституцията сигурно четеш, че може и четири години да се държи! Къв е проблема?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  22 Юли 2022 11:34ч.

  Какво рекъл шопът - тъкмо наУчих магарето да не яде и то умрЕ !!! Под мандатната територия Булгаристан се превръща в близкоизточен Капалъ Чарши, и върви към пълен разпад ! Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава !!! АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идейко

  22 Юли 2022 11:57ч.

  А не може ли да го държи безкрайно този мандат? Хей така да си управляват без да съставят правителство (то си е създадено) ...докато не им писне..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошавата гарга

  22 Юли 2022 12:04ч.

  Питай в Банкя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  22 Юли 2022 12:09ч.

  Очевидно има негативи и рискове, но трябва максимално бързо да се ходи на избори. Всичко друго е една ужасяваща агония! Какво очаквате да получите ан изхода на подобна агония! Правителство на Кокора? Не, благодаря! Радев предложи 2-ри окт. за възможна дата. Това значи разпускане от 3-ти август нататък. Още по-добре е 25-ти септ., т.е. разпускане от 26-ти юли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  22 Юли 2022 12:30ч.

  Трагедия е, че българските т. нар. политици, журналисти и прочие "обществени лица" са полуграмотни и не говорят приличен български език. "Супер неразумно".... Специално гледах новините, действително така каза вместо твърде неразумно, много неразумно и още поне десет словосъчетания с подобно съдържание.... Те не могат да говорят, вие искате да управляват държава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинските

  22 Юли 2022 12:41ч.

  На елитът и политиците в България и Русия, мисленето им работи само в посока как да запазят постигнатото от БКП и КПСС елитът - станали капиталистическа и финансова върхушка, усвоили всички лостове на икономика и власти. Васил Велев управлява ТНТМ през 1989г. БКП победиха. ПОБЕДИХА!! ДНЕС СА ЛАТИФУНДИСТИ И КАПИТАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ, МУЛТИМИЛИОНЕРИ МИЛИАРДЕРИ, ВСЯКА ПАРТИЯ РАБОТИ ЗА ТЯХ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  22 Юли 2022 12:47ч.

  Вчера ТВ - Т. Дончева. Без илюзии за нейните особености, все пак тази жена е една от малкото ни политици, който имат широкоформатен поглед (инфо) и представа за начина на случването на нещата. Тя акцентира, че ПП пълни игноранти, които са събрани от кол и въже и нямат дори приблизителна представа как функционира и се ръководи държава. Поръчват закони на юр.кантори, пълна липса капацитет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  22 Юли 2022 13:05ч.

  Г-жа Патрон щяла да държи мандата до 15 август. Това е свръх нахалство. Все се оправдават уж, че ще помагат на хората, явно трябва а направят още поразии. БСП - нула мандата на предсрочните избори. Щяла да приема тарифа за бедните - те станаха 70 процента от населението, всеки с доход до 1500 лева е работещ беден. Преди се възмущавах като се обръщаха към БСП с черевни боклуци, но сега ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  22 Юли 2022 13:21ч.

  Кокорчовците и Дамаджаните вън от България. Избори в края на септември или началото на октомври!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  22 Юли 2022 13:31ч.

  Поредното доказателство за липса на морал е арогантно да заявиш, че не можеше да съставиш правителство, но ще държиш мандата, защото искаш да свършиш други неща. Не, че сме се съмнявали в липсата на морал в българската политика, но политиците усърдно и постоянно ни убеждават, че сме прави в преценката си за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова, спрете да измисляте и да създавате поводи за протакане на мандата,

  22 Юли 2022 13:43ч.

  спрете да лъжете хората. Провали се тотално като човек и политик с принадлежността си към най-антибългарското правителство, сега акушираш копие на същото. На какво отгоре си позволяваш да говориш от името на народа, жено?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пак лъжи

  22 Юли 2022 14:03ч.

  Вчера, още преди да огласят решетието на КК се чу, че депутатите на БСП били инструктирани да си прехвърлят отпуските за след средата на август!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  22 Юли 2022 14:16ч.

  Ще държат мандата, за да гласуват новия шеф на КЕВР (това ни казват), а че междувременно ще гласуват доставката на нови 8 американски самолета за милиарди, за което ни настъпват от посолството и че ще гласуват добива на шистов газ, който ще унищожи Добруджа - това го пропускат да ни кажат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бобо

  22 Юли 2022 14:43ч.

  тая стринка докога ше си играе номерата,време е да се скрие . с калоян да се гугукат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи