Николай Василев: Асен Василев е най-прахосническият и безотговорен финансов министър за последните 27 години 

Николай Василев: Асен Василев е най-прахосническият и безотговорен финансов министър за последните 27 години 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Асен Василев е най-прахосническият и безотговорен финансов министър за последните 27 години. Това заяви пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката. 

"Той вдигна държавните разходи до космоса – два пъти по-високи, отколкото преди пандемията. Добрият финансов министър не е този, който раздава пари на калпак до безкрай. Взима дългове от бъдещето на нашите деца. За 3.5 години творчество на Асен Василев държавният дълг се вдига с 20 млрд. лева. 

Асен Василев надмина и най-ужасните очаквания на скептиците към неговата финансова политика

Правителството започна да харчи ударно още от зимата. Защо на изпроводяк трябва да прахосваме парите на държавата, които ги няма? Прахосваме пари с нулеви реформи".

Людмила Петкова – новият служебен министър на финансите, би тревога, че липсват 3 млрд. лева от фискалния резерв. Бившият финансов министър Асен Василев каза, че това не е вярно. Той обвини наследничката си на поста, че манипулира информацията. Лидерът на ГЕРБ пък каза, че много пари са похарчени неправомерно.  

"Критиците на Асен Василев казват истината. 

Всеки път се повтаря едно и също - когато той издава министерството на финансите, следващият министър казва, че бюджета е доста зле. 

Сега държавата има пари за десет дни напред. Това е неправилна и безотговорна политика за управление на държавните финанси. Държава с БВП от 200 млрд. трябва има фискален резерв около 20 млрд".

Василев коментира скандала с митниците. 

"Подобни скандали не помагат на имиджа на държавата навън, нито на настроенията на хората вътре. Грозно и потресаващо!

През цялото време се занимаваме със скандали, с ежедневни теми, а не с важните проблеми – демографската катастрофа и как да си опазим границите.

Истината  е ужасна – имаме поредна година, в която има няколко хиляди по-малко родени деца. Нито едно правителство не се занимава с този въпрос.

А ако ни изненада огромен брой мигранти на границата, как ще се справи държавата? Според мен- никак. Как може с десет дни резерв да оперира? Ние си просим проблем".

Василев посочи Асен Василев и като "причина да не влезем в еврозоната". 

"Той наследи държава, която беше в чакалнята, нямахме инфлация, имахме бюджетен излишък и отговаряхме на всички критерии. 

Асен Василев беше против влизане в еврозоната през 2021 година. Не знам кога стана "за", но едно е да го казваш, а друго е да водиш политики, които да доведат до това.

Предполагам, че няма да влезем на първи януари 2025 г. Големите бюджетни дефицити не водят до това да бъдем искани в еврозоната. Василев завари държава с нулева инфлация и доведе до държава, която не отговаря на критериите за влизане".

България влезе за първи път в т.нар. "сив списък" за пране на пари и финансиране на международния тероризъм, посочи още Николай Василев.

ПВУ е поредната сфера на лошо управление, отчете още той в предаването "12+3". 

"Преди края на Борисов 3 имахме чернова на плана. Въпросът беше да заменим едни лоши проекти на едните управляващи с лоши проекти на други управляващи. Забавихме се с години.

Досега с огромно закъснение получихме един транш, който не отиде за проекти,  а за пенсии".

Василев вижда "едни счетоводни шмекерии и никакви резултати през последните години в управлението".

Цялото интервю може да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Оня с коня

    11 Апр 2024 15:02ч.

    Кокорчо требва за 4 коня да го вържат и да ги натирят по стрелките на компаса...и пак малко ще му е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    11 Апр 2024 15:42ч.

    Периодично идва " Видовден " с криваци ................но сега е по-сложно от демократичната мъгла оплела хората !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    11 Апр 2024 15:09ч.

    Малкият Ники ги разбира тия работи. С Велчев пласираха златото на БНБ на "Мерлин..." по 260 долара тройунцията, щото било загубило значението си кат резерв. Ма се забравят такива дреболии..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами да

    11 Апр 2024 15:37ч.

    Не харесвам малкото ортомордуче на Царя, но няма как да не се съглася със него. Леля Асена е голям мизерник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    11 Апр 2024 15:56ч.

    Присмяла се кука на криво дърво. Иначе за сегашния момент е прав. Получава се че ПП-тата изкъпаха Баце, върнаха го на власт и оставиха държавата с пари за десетина дни. Е и кешираха нещо за островите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, слет Ъсеншу

    11 Апр 2024 16:58ч.

    сякуй друк на негувъ мясту ша бъди кът нобелуф лавреат. дей гиди хаааваадски гении

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историк

    11 Апр 2024 17:14ч.

    Да не би да намеква че предишният прахосник финансов министър е Румен Гечев ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пишман псевдоинтелектуалец

    11 Апр 2024 17:31ч.

    Преди около година, пак този Николай (който хич не ми е симпатичен, но тук е прав) нарече пак тоя Асен "луд с картечница", пак заради безумните и огромни разходи. Това със сигурност са го знаели и други политици. Защо пак го натрапиха за финансов министър? Кой има интерес? Инфлация, за(г)робване на следващото поколение ... - благодарение на харвардския гений. Тоя не е ли за съд и затвор?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    11 Апр 2024 19:47ч.

    Малкият му си направи устата. Искаме си малкия му ... ВЕРВАЙТЕ, поне 800 дни... после друг кокор и така до края на БГ! А, забравих че комунизма е виновен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    11 Апр 2024 21:22ч.

    Асенчо се върна за да отмъщава. Това е човек с безумни комплекси, с огромно его. Нещо се е случило с него на младини -или е бил тормозен в у-ще, или е бил влюбен в съученичка, а тя му се е подиграла и той обърнал резбата. Всичко в него говори "Вие ще видите сега кой съм аз-аз ще се върна като победител и ще ви ....."Да го д..ат бедните! Има едно старо видео на младите Кирчо и Асенчо с компания - седнали на маса и Киро представя своя приятел Асен, който е свит като 5 пари в кесия. "А това е Асен - той се занимава с логистика, в логистичния бизнес е". Асенчо се усмихва смутено.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    11 Апр 2024 21:30ч.

    Компрометиралият се Николай Василев да се скрие в дън земя и да се учи да пише на кирилица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи