Нанков: Да се удължи с още 2 г. срокът за технически паспорти на сградите

Нанков: Да се удължи с още 2 г. срокът за технически паспорти на сградите
"В ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им. В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация. Ще се създаде специален фонд". Това казва в свой пост във Фейсбук зам.-министърът на регионалното развите Николай Нанков по темата, която предизвика обществени настроения.

 

Ето целия пост  на Николай Нанков:

 

Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите.

 

Затова в ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им. В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация. Ще се създаде специален фонд.

 

Обмисляме и въвеждане на етапност в новите срокове за различните строежи в зависимост от големината и спецификата им и предпоставката да създадат опасност за живещите в тях.


Изискването за технически паспорти на сградния фонд е от 2006 г. и сроковете са били удължавани четири пъти. Това са значими документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр.

Качествено подготвените технически паспорти ще осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради.

Затова не трябва да се изработват под натиска на изтичащия срок.

 

Свързани текстове: Иде най-големият обир, наречен „технически паспорти на сгради“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Атанасов

  15 Март 2021 12:25ч.

  2. Създаване на проблем и предлагане на решението му Този метод се нарича "проблем-реакция-решение“. Създава се проблем, вид "ситуация", която трябва да предизвика реакция сред населението. Тя, сама по себе си, трябва да изисква приемане на мерките за преодоляването й. / Ноам Чомски: 10 начина за манипулация чрез медиите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арх

  15 Март 2021 12:34ч.

  За наше общо съжаление, през 2006, когато беше измислена тази хранилка за някои, управляваха едни други. А ползата за гражданите е никаква. Техническият паспорт е някаква на две на три констатация към момента. И ако десет години по-късно започнеш реконструкция, не можеш да разчиташ на данните от него. Освен това и полза няма, да ти кажат, че сграда от 1970 или 1930 не отговаря на днешните норми за земетръс и топлотехническа ефективност? Ами казвам ви го безплатно - не отговаря. И връзките на панелите са ръждясали, и никой не може да ги изследва една по една. Това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каракочев

  15 Март 2021 12:36ч.

  Колкото и да увеличавате срока, от тази глупост няма да излезе нищо. Тази наредба е мъртвородена. Най-добре да се отмени и ако наистина искаме паспортизация, да се измисли нещо по-умно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За да си регистрирате фирмите

  15 Март 2021 12:39ч.

  които ще правят тези паспорти, дебелако! Ако трябваше да има такива паспорти, това трябваше да стане преди 20 години, когато селяндурите нахлуха в София, накупиха нелоши жилища и разбиха всякакви видове стени над главите ни. Сега едно от условията за тези паспорти е да се изградят отново тези стени. Много добре знаете, че това е невъзможно. Преди 15 години по време на поредната пирамида, а именно поставянето на вентили или топломери, както ги наричат, се свързах със седем фирми от вентиладжиите, накрая и с "Топлофикация". В интерес на истината всички ми казаха, че на еднотръбна система не бива да се поставят топломери. От "Топлофикация" честни специалисти, има и такива, слава богу, дойдоха и лепнаха писма на всеки вход, че ни освобождават от поставянето на топломери на- една тръба. В онзи случай тези фирми постъпиха почтено и коректно, за което им благодаря от сърце. Обаче..... единственият човек, който им показа писмото и се опита да им обясни, че не трябва да поставят в нашите блокове отпреди 50 години тези вентили, бях аз....Всички съседи бяха против мен, инженери, архитекти, банкери и не знам още какви.... Тогава им казах, че след като нещо е поставено там, то просто трябва да е там... Аз съм "прост филолог" с няколко езика. Сега всички архитекти, инженери и т.н. пискат, че парното им бълбука.... само моето не бълбука, но плащам гадни цени, докато трите входа, които ме послушаха, плащат 2-3 пъти по малко. Толкоз. Кой е виновен за българската трагедия!? Простотията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дончев

  15 Март 2021 12:40ч.

  Специално този на снимката горе има физиономията на дебил и съм убеден, че е такъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Нанков: Да се удължи с още 2 години срокът за изготвяне на технически паспорти на сградите

  15 Март 2021 12:53ч.

  Да се надяваме, че и Кьовеши ще има удължен мандат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  15 Март 2021 12:56ч.

  Освен,че е корумпиран,крадлив и безочлив тоя няма и необходимото образование да е там.Но той пък кой ли от тях има необходимото образование за поста който заема. То и затова са там.Безмозъчни необразовани крадливи кукли.Вероятно педали.ББ ги смята за умни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Огромен обир...но се уплашиха от реакцията на хората

  15 Март 2021 13:28ч.

  Това просто няма да стане, както и дистанционното отчитане на топломерите. Добре измислено, за пореден път, огромно чекмедже за "нашите"фирми, милиардно, но невъзможно. Причините са толкова много - от стотиците хиляди празни жилища, до безсмислените хартийки (техн. паспорти), няма защо да ги изброявам. Архитектът по-горе е напълно прав. За всичко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Препоръка

  15 Март 2021 13:38ч.

  Ако ги натиснем още малко, ще се съгласят държавата да поеме разходите по техническите паспорти, сега е моментът...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  15 Март 2021 13:39ч.

  След като всеки плаща данък за имота си , това е задължение на държавата, нали към всяка община има отдел за строителен контрол и специалисти, които получават заплати от нашите данъци. Това е наглост и безобразие също като винетките, защото ни карат да плащаме по 10 пъти за едно и също нещо , а резултатите са нулеви във всяка област ! Очакваме в скоро време да сложат данък върху въздуха , който дишаме !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  15 Март 2021 13:47ч.

  не с две години а изобщо да се отмени този лобиски закон следващото нс веднага след клетвата да почва отмяната на всичко гласувано от герб и патериците съсипаха ни живота малко са ни вирусите и ваксините ами с кражби да се занимаваме оправете тротоарите около панелните блокове защото са в ужасно състояние

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пълно безумие

  15 Март 2021 14:08ч.

  Тази наредба е абсолютно неприложима за сгради, строени преди 2007г. За новото строителство след 2007г. Изисквайте, каквото се сетите, но за завареното положение не можете да направите абсолютно нищо, колкото и да отлагате сроковете. Формално ще бъдат изготвени някакви фалшиви документи за да се вземат едни грешни пари от хората и всичко ще бъде напразно, защото тези “паспорти” реално не могат да послужат за нищо полезно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Блоковете в Младост,

  15 Март 2021 15:34ч.

  строени още пред 70-те години на миналия век, вече издържаха едно голямо земетресение. И не са мръднали. Освен това си имат всички архитектурни данни в общината, а и нотариални актове в реда на нещата. А и всички сгради строени преди тях.За какъв дявол трябва да даваме пари на разни каскети, да имитират дейност и да вземат пари?!? Да проверяват новите постройки след 2007 година, които нямат нужните документи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Звън®

  15 Март 2021 15:38ч.

  Сградите в България, за разлика от хората, никога не са били ограничавани да си вадят паспорти и да пътуват свободно из света. Ето един конкретен пример, взет от спомените на г-н Теофил Каратеохаров. Той разказва за къщата с обущарница "Съзнание", която още преди Първата световна война се сдобива с паспорт. За него са платени 90 лева - цената на десет оки наливно вино в онези години. Ето част разказа на стария софиянец. "Най-често носихме обувките за поправка в обущарската работилница Съзнание. Тя беше в къща с китно дворче. Мама често ме изпращаше до нея с обувки за ремонт. Работилницата беше собственост на Мордохай Леви, а там се трудеха Спас и Юсуф - виртуози на обувките и галошите. Работливи, винаги усмихнати. В свободното си време играеха шах, а нощем набюдаваха звездното небе със саморъчно направен телескоп. В тази обущарница е влизал Шаляпин по време на гостуването си в София, през 1936. На излизане от кръчмата "Широка механа" (намираше се близо до "Съзнание") Шаляпин губи ляв ток на специално изработените за него обувки от прочутия шанхайски майстор Сун Бин. Спас и Юсуф прекъсват набюдението на нощното небе и на часа отстраняват повредата, така че не остава и следа от аварията. Шаляпин от благодарност им изпява ария от "Борис Годунов". В началото на 30-те години на 20 век обущарница "Съзнание" започва да издава вестник, предшественик на познатата от нови времена "Бурда". В него се публикуват подробни и достъпни схеми за направа на обувки в домашни условия, изумяващи с шикарната си линия. Не една домакиня, следвайки вещите указанията на Спас и Юсуф, се е сдобивала с модни, удобни и евтини обувки, чиито токчета с призивните си почуквания са радвали ушите на мъжете. Чувал съм, че по-късно Спас и Юсуф отварят своя работилница за кревати и пружини. Те често са обичали да казват: "Човек прекарва живота си или в леглото си, или в обувките си. Затова те трябва да бъдат удобни и красиви". Къщата с обущарничката е построена е малко преди началото Балканската война от трънски майстори, върху парцел на улица "Триадица". Още тогава тя си изважда паспорт, който й дава възможност да пътува свободно. В края на Първата световна война къщата вече е на ул. "Аспарух". След атентата в църквата "Света София" през април 1925 г. отново сменя адреса си. Този път се настанява на ул. "Братя Миладинови", малко след пресечката й с "Иларион Макриополски". Между 1927 и 1934 г. дирите й се губят. През 1942 къщата е видяна в Белград. Тогава в нея да квартирували немски офицери от дивизия "Принц Ойген". След септември 1944 къщата се настанява на пресечката на "Самуил" и "Селиолу". Скоро тя се превръща в квартален клуб на ОФ. В него многократно са гостували лектори от дружеството за разпространение на знания "Георги Кирков". Сред тях е бил и акад. Тодор Павлов, както и акад. Неделчев, прoчут с ненадминатите си техологии за ракиен извлек. През 60-те години къщата е на нов адрес - ул. "Султан тепе", близо до военната академия. За последно къщата е видяна в квартала на Дъновистите. Съседни на къщата постройки все още пазят снимки , които тя им е изпращала от своите пътешествия в чужбина Една от тях е от 1938 г. - къщата е застанала на крайбрежния булевард "Мохамед VI" в Танжер. Пише че я обитават арабски контрабандисти на оръжие. По-късно изпраща картичка и от Валенсия, където е приютила публичен дом с денонощен салон за пушене на опиум."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  15 Март 2021 16:39ч.

  Прости управници -- слаба държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за нас това е абсолютно излишно

  15 Март 2021 19:10ч.

  Но щом за вас е важно, намерете начин да го платите от бюджета. Ще е много по-справедливо отколкото “санирането”, защото е за всички, а санирането само за избрани хора и “наши фирми”. А каквото сте решили да откраднете, ще си го откраднете така или иначе и в двата случая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • имам новина за вас

  15 Март 2021 20:05ч.

  В нашия блок познавам хора, които дори срещу смъртна заплаха няма да ви дадат и пет стотинки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Махмут

  15 Март 2021 20:14ч.

  Видяха дебелия, щом Нинова официално постави въпроса за това ново пладнешко обиране на народа и веднага свиха в другия коловоз. Колко години го правят този номер. Затова - всички зад Нинова да ги изметем тези боклуци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  15 Март 2021 20:58ч.

  Абе лайнар с лайнар, какви срокове ще ми даваш на собствеността бе! Имота ми е с акт 16, плащам си данъците редовно и нямам намерение нищо да правя , нито да плащам, нито пък да пускам някого да ми влиза и шета в жилището. Рекетъори нагли! Пръждосвайте се в циганските махали да си продавате гербавите номера. Четвърти април е много близо вече и край с вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  16 Март 2021 3:12ч.

  Един пост ми е изтрит.Той поста призоваваше към справедливост по метод на един изобретателен доктор .Всичко описано гениално от кубински писател.В наше село има паметник.В едната ръка книга в другата автомат. Сега ще декларирам,че не съм педал и съм съгласен да ровите в компютъра ми.Е не съм съгласен да ми триете постовете ама кой ме пита?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Държанков

  16 Март 2021 8:31ч.

  Един от най-послушници сановници. Мазен, охранен, угоден към господаря си, прилежен в слугуването. Прилича на герой на Ст. Л. Костов от Големанов или на Иван Вазов от пиесата "Службогонци". Да бе Алеко жив, идеално време за неговите гениални произведения- политическа разюзданост, байганьовщина, казионна простащина, службогонство, селско хитруване, балканско коварство, мръснишки нрави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  16 Март 2021 9:01ч.

  Голям автогол си вкараха гербаджиите с тия паспорти на сгради. Заради бълхата (циганските бидонвили, които наистина са за събаряне) те искат да изгорят юргана. Нинова да ги натисне по-мощно по тоя параграф, ще изгубят поне половин милион избиратели, ако продължават да упорстват с тая глупост, както и с еврото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прости

  16 Март 2021 9:05ч.

  това е работа на тъпата държава,да не сте приемали сградите с акт 16,след като сте разрешили ползването на сградата проблема си е ваш и се оправяйте,всеки циганин ще ви осъди нещастници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи