Николай Габровски се срещна с ДБ. „Възраждане“ обяви, че няма да се среща с кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС

Николай Габровски се срещна с ДБ. „Възраждане“ обяви, че няма да се среща с кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Започна срещата на кандидата за министър-председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски с представители на парламентарната група на „Демократична България“. Срещата се провежда в зала „Изток“ на Народното събрание, а разговорите са част от опитите на ГЕРБ-СДС да намери подкрепа за съставяне на правителство и реализиране на първия проучвателен мандат, съобщава БТА.

От страната на ГЕРБ-СДС, освен кандидат-премиера, на разговорите присъстват председателят на парламентарната група Десислава Атанасова и заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. От „Демократична България“ присъстват Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев и Надежда Йорданова.

Да се опитаме да намалим тази радикализация, която е повече от видима и вече продължава доста време, макар и напълно да съзнавам, че това е същността на партийния живот и начинът да се мобилизират гражданите и партийните ядра. Вече е време за по-друг подход, заяви проф. Николай Габровски на срещата с представители на парламентарната група на „Демократична България“.

„Надявам се, че заявките, които давам, както и личността ми, ще бъдат отворена врата към консенсус, към повече разбирателство и повече експертност“, посочи Габровски. „Благодаря, че се съгласихте да се срещнем, макар че обявихте една предварителна позиция. Смятам, че тази първа стъпка на добра воля е доста съществена. Поемам отговорността да се опитам да съставим правителство с опит да се промени тонът, с който комуникираме“, отбеляза още той пред представителите на „Демократична България“. 

Проф. Габровски допълни, че ситуацията, в която се намира страната в момента, не е добра и е с тенденция да се влошава. „България със сигурност няма нужда от нови избори. Всички си даваме сметка за това. Една от първите ясни причини е Планът за възстановяване и устойчивост. Ако влезем в режим на нови избори, ние няма да можем да гласуваме необходимото законодателство. Казано по прост начин – България ще изгуби средства и то значителни. Ако няма парламент, няма План за възстановяване и устойчивост“, отбеляза още той. 

По думите на Габровски, втората важна задача, която той си поставя е работата по темата „Шенген“. „Всички усилия в тази посока и за преодоляване на тази ситуация не са излишни“, коментира кандидатът за министър-председател. 

„Като трета тема бих поставил влизането в еврозоната. Става въпрос за ценности и възможността ние да престанем да бъдем втора категория европейци изобщо не е за подценяване“, смята Николай Габровски. 

Той увери представителите на „Демократична България“, че в негово лице ще срещнат единствено подкрепа за работата, която трябва да извърши страната ни за утвърждаването на върховенството на закона. 

„Най-голям шанс да се реализира нещо смислено за България и да не се отиде на избори, на практика има с първия мандат“, каза в заключение Габровски. 

За днес са предвидени срещи и с парламентарната група на „БСП за България“, както и с „Български възход“. Останалите срещи се очаква да продължат на 9 декември, когато от най-голямата парламентарна група са планирали разговори с „Продължаваме Промяната“, ДПС и „Възраждане“.

Междувременно от "Възраждане" обявиха, че заради сериозни разминавания по фундаментални въпроси няма да отидат на среща с проф. Николай Габровски. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че сред тези фундаментални въпроси са референдума за членството ни в еврозоната и приемането на еврото, закупуването на нови осем изтребителя F-16. Единственото правителство, което ще подкрепим, е правителство с мандат на „Възраждане“. Ние сме готови с проект за кабинет и искаме третия мандат за нас, каза Костадин Костадинов в отговор на въпрос за третия мандат. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

    08 Дек 2022 10:59ч.

    Така е, никой не оценява, че за едната идея гол в банята влизам! Открай време е така. Докторчета се е полакомло малко за бърза слава, ще му мине но му трябва време да осъзнае в какво се е набъркал. Не можеш да станеш "лице" на "гъз" (ББ), без това да ти се отрази на имиджа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ай ся'

    08 Дек 2022 11:03ч.

    Аз не вярвам, че най-добрия (така казват някои) неврохирург може да управлява държавата. Но се случва. 12 години ни управлява пожарникар (и то не най-добрият). Трябваше да сме си направили съответните изводи, но ние не сме такива хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дааа

    08 Дек 2022 13:05ч.

    неврохирурга реже и разваля; не се надявайте да гради държава; това са съвсем различни качества; хирурзите са деца, които от любопитство развалят играчката да видят какво има в нея; хирурзите са касапи; а на България касапи ли и трябват?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а бе вие идиоти ли сте или да?

    08 Дек 2022 11:09ч.

    Кой каквито дитирамби да реди за докторчета, на всички е ясно, че Борисов ще го държи на къса верижка. Някой съмнява ли се във това? 'Лице" на "Гъз" е много точно за случая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • никога

    08 Дек 2022 11:20ч.

    Не мога да допусна човекът, който провали цели 12 години от живота ми, отново да е на власт (макар и зад кадър)!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Касандра от Сусурлево

    08 Дек 2022 11:48ч.

    И как ти провали живота? Не ти даде да крадеш или ти развали схемата и далаверата? Каза на ЕК, ще ни е рано за еднополови бракове? Или понеже Н нямаше инфлация, която се нарича още кървав данък бедност? Бизнеспроектът "Най-корумпирани и най-бедни" се реализира пред очите ни! Сега, в този момент! Може да се считаш прецакан през последните 12 години, но само ако си от паразитите, които смятат, че им е пожизнено право и привилегия да "кривят пазара" в своя полза! Та, от кои си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ристо колко пъти мисли да яде дървото?

    08 Дек 2022 11:26ч.

    Не може разрушителят на България да стане неин спасител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прозорец за спасение на бг полит.система

    08 Дек 2022 12:19ч.

    Големите полит.партии,ако искат да дадат още малко живот на отживялата партийна система на прехода,нека с изкуствена засада да оставят възможност за правителство на Възраждане. Ако съдията спи, може и да мине.Полезно за България е някой достатъчно "луд" да стопира процеса за еврото,да блокира парите за златните чертежи,да спаси въглищните централи,да разположи армията по границата срещу диверсанти... и ред други жизненоважни мерки за оцеляването на българския народ и държава.Чисто самоизлагане е доводът с "парите по Плана".Именно парите по Плана са висша степен на корупция,защото застрашават безспорни държавни интереси за сметка на съмнителни международни афери и техните вътрешни лобита.Българите имат опит с финансовите инструменти за държаворушене -първо бяха помощите от МВФ,после предприсъединителните фондове,после европ.програми,сега Плана.Моркова и тоягата.Стига държаворушене,стига чужди фондове и чужди планове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Amazonit

    08 Дек 2022 14:53ч.

    Да си спомним позицията на д-р Габровски за ваксините, мнението му показва от кой отбор е: "Няма абсолютно никакви основания да ги смятаме за опасни. При толкова много ваксинирани доказаните странични ефекти са толкова малко на брой, че може да ги наречем пренебрежими. Ваксините отговарят на абсолютно всички стандарти на съвременната наука."' https://www.marica.bg/samo-v-marica/intervyuta/prof-nikolay-gabrovski-vaksinite-sa-bezopasni-stranichnite-efekti-sa-edin-na-milion

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи