Нидерландски съд: Ракета руско производство е свалила малайзийския самолет в Украйна през 2014-а

Нидерландски съд: Ракета руско производство е свалила малайзийския самолет в Украйна през 2014-а

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съд в Нидерландия постанови днес, че полет MH17 на Малайзийските авиолинии е бил свален през 2014 г. с ракета руско производство, изстреляна от проруски сепаратисти в Източна Украйна. По делото бяха произнесени задочни доживотни присъди на двама руснаци и един украинец, а друг руснак беше оправдан поради липса на доказателства, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Съдът също така заяви, че Русия е имала цялостен контрол върху силите на украинските сепаратисти по времето, когато е бил свален самолетът.

Самолетът се разби в Източна Украйна на 17 юли 2014 г., при което загинаха всичките 298 души на борда. Към онзи момент в района се водеха сражения между проруските сепаратисти и украинските сили.

Съдебният процес започна през март 2020 г. и по него като заподозрени бяха привлечени четирима души – трима бивши служители на руското разузнаване и украински сепаратистки командир.

Според прокуратурата те са помогнали за уреждане и транспортиране на руска ракета "Бук" в Украйна, използвана за сваляне на самолета. Прехванати телефонни разговори предполагат, че те са мислели, че се целят в украински изтребител.

Трима от тях бяха съдени задочно, а четвъртият не се призна за виновен чрез адвокати, наети от него да го представляват. Никой от четиримата не е заловен. Предполага се, че те са в Русия, която няма да ги екстрадира.

Руснаците Игор Гиркин и Сергей Дубински и украинецът Леонид Харченко бяха признати днес за виновни в масово убийство и участие в свалянето на пътническия самолет. Тримата бяха задочно осъдени на доживотен затвор. Четвъртият подсъдим – руснакът Олег Пулатов, беше оправдан. Присъдите може да бъдат обжалвани в двуседмичен срок.

Москва отрича да е замесена или отговорна за свалянето на самолета. Днес руското външно министерство каза, че ще проучи становището на съда.

"Ще проучим това решение, защото по всички тези въпроси всеки нюанс има значение. След като проучим съдебния документ, вероятно ще бъдем готови да направим коментар", заяви заместник-говорителят на министерството Иван Нечаев.

Според прокуратурата установката, с която е била изстреляна ракетата, е дошла от 53-та противовъздушна ракетна бригада – подразделение на руската армия, базирано в град Курск, а след свалянето на самолета е била върната пак там. Подсъдимите не са обвинени, че са изстреляли ракетата, а че са работили заедно за докарването ѝ до мястото, откъдето е била пусната.

Сред загиналите в самолета, пътувал от Амстердам за Куала Лумпур, е имало граждани на десет страни. Повече от половината от жертвите са били нидерландци.

Съдебният процес се водеше съгласно нидерландското законодателство. Разследването беше ръководено от Нидерландия, като в него участваха също Украйна, Малайзия, Австралия и Белгия.

Съдът заседаваше в строго охранявана зала на летище "Схипхол". Роднини на жертвите присъстваха на произнасянето на присъдата.

"Семействата на жертвите искаха истината и искаха да бъде извършено правосъдие, а отговорните да бъдат наказани. Именно това се случи. Много съм доволен", заяви Пит Плуг, който ръководи фондация, представляваща жертвите, и е загубил свои близки при разбиването на самолета.

Съдебното решение включваше също обезщетение на стойност 16 милиона евро за жертвите, което трябва да бъде изплатено от Нидерландия, ако не бъде платено от осъдените.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства присъдите като "важно решение" на съда, но каза, че "е необходимо тези, които са заповядали това, също да се озоват на подсъдимата скамейка, защото чувството за безнаказаност води до нови престъпления".

Според съда обвиняемите не са имали имунитет срещу наказателно преследване, понеже не са били част от руските въоръжени сили.

Решението на нидерландския съд не е окончателната дума по случая. Ръководителят на полицейското разследване Анди Краг каза, че продължава проучването за евентуални по-високопоставени заподозрени. Прокурори също така не изключват възможността да бъдат повдигнати обвинения срещу хората, които са управлявали ракетната установка, въпреки че засега не са публично идентифицирани като заподозрени.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • thenewone

    17 Ное 2022 16:47ч.

    "Ракета руско производство е свалила малайзийския самолет в Украйна през 2014-а". Серьозно? А ква да бъде бе, херове? Тя, ракетата дето уби поляците оня ден, да не би да беше патагонска? И тя беше руска, савецка даже. Бахти умниците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    17 Ное 2022 17:43ч.

    Цигански "нидерландски" англосакснонки номера. Ракета руско производство, означава на практика че укрите са го свалили за целия свят. Освен за наглосаксите разбира се...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяк 16

    17 Ное 2022 20:13ч.

    От посолството в Козяк решихме, че вече не е важно кой е изстрелял ракетата, а кой я е произвел! Избирателното цитиране на удобните факти и пренебрегването на неудобните факти е важна част от комуникационната ни стратегия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е,и???

    17 Ное 2022 16:49ч.

    Ракета френско производство Екосез потопи британски кораб през войната за Фолклендските/Малвински острови. Апропо, как се задейства прословутия член 5 на НАТО тогава, трепна ли поне в крачола?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Exocet (летяща риба),

    17 Ное 2022 18:43ч.

    не Екосез (което означава “шотландска”)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И как пък

    17 Ное 2022 16:58ч.

    след толкова години се произнесоха точно два дни след като украинците бомбиха Полша

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма връзка

    17 Ное 2022 19:02ч.

    Произнасянето на съда с решение днес беше обявено като дата преди доста време. Няма връзка с полската случка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Ное 2022 16:59ч.

    По нашия край всички ракети са руско производство, а вие сте жалки и смешни ????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешка

    17 Ное 2022 17:08ч.

    Този извод звучи като поговорката "казвам ти дъще, сещай се снахо". Доказано, укрите са свалили самолета. Но кой ги подучи на това пъклено дело? Пак той, Сатаната, който им се явява нещо като татко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • холандия действа от името на англия

    17 Ное 2022 17:09ч.

    не ги слушайте

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    17 Ное 2022 17:34ч.

    Не руска,а съветска.След като холандците имаха глупостта да покажат парчето с номера и,всичко бе изяснено и документално обяснено.Но кой ли "демократичен" Съд с ясно поставена задача ще ти обърне внимания на доказателствата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    17 Ное 2022 17:41ч.

    Руски ракети имат и украинците, както и много други държави! Въпросут е кой я е изстрелял, а не какво производсто е ракетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    17 Ное 2022 17:47ч.

    Според руски експерти ракетата свалила малайзийския самолет е израелско производство?! https://m.ridus.ru/skr--malajzijskij-boing-sbili-izrailskoj-raketoj-191166.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    17 Ное 2022 17:53ч.

    Украинците и до сега изтрелват руски ( съветски ) ракети. Вкючително и С - 300, която попадна даже в приятелска Полша......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Петров

    17 Ное 2022 18:28ч.

    Добре де с какво право точно нидерландският съд трябва да го решава това? Защо не френският или германският? Делегирани са им специални права ли или просто са имали свободно време и решили да се занимаят със странични хобита?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разследващите не си направиха труда да

    17 Ное 2022 18:46ч.

    отидат на мястото на катастрофата и да разгледат отломките, които бяха събрани от местните хора. Ракетата е изстреляна от място, контролирано от Киев. Малайзия и Русия не бяха допуснати да участват в разследването. Киев е отклонил самолета от траекторията, за да мине точно там, където могат да го свалят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи, не е виновен убиецът,

    17 Ное 2022 18:55ч.

    а този, който е направил ножа. И за полския случай - Русия била виновна, щото водела война и принудила Украйна да стреля с С-300. А докато Украйна обстрелваше ДНР и ЛНР в продължение на 8 години и уби 14 хиляди жени и деца, пак е виновна Русия, щото в двете републики искаха да говорят, четат, пишат и учат децата си на руски, а укро-фашистката хунта забрани руския. Това днес е светът, основан на "правила".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    17 Ное 2022 19:07ч.

    Напълно точно, ракетата е руска, защото по това време Украйна имаше само руски ракети. Но съдът не събра никакви доказателства относно траекторията, а експертиза установи, че ракетата е изстреляна от Украинска територия .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    17 Ное 2022 19:11ч.

    то остава да кажат истината. все едно Лондон да признае, че Скрипал си беше чиста партенка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАРВАНЪ

    17 Ное 2022 20:07ч.

    Следствието още не е приключило разследването, а ТИЯ раздават правосъдие. При това "не се сещат" да поискат обективни данни за случилото се - записи на данните на украинските радарни станции, граждански и военни, записите на разговорите на диспечерите, прословутите американски спътникови снимки. И защо отказват да приемат данните на руските радари, показващи, че в близост до въпросния Боинг са се навъртали два изтребителя? Защо не ги интересува КОЙ самоуби капитан Волошин и още около десетина очевидци на трагедията? Защо разпитват само анонимни свидетели? Защо не питат откъде още на петнайсетата минута Потрошенко вече знаеше всичко за самолета МН-17 и кой точно го е свалил? Поредната провокационна патърдия, на която Русия реагира крайно вяло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    18 Ное 2022 1:20ч.

    Украинска агония.https://www.youtube.com/watch?v=uOtpq1_aCYo

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    18 Ное 2022 2:55ч.

    новината е, че нидерландският съд осъжда 2 руснаци и 1 украинец на затвор до живот и да платят някакви пари на роднините на загиналите...но дяволът чете евангелието по различен начин и заглавието насочва към ракетата, произведена от Русия, а след това рашибозукът поема заглавието и се развихря. Пълна излагация на газетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи