Нидерландия изпраща в Украйна 18 изтребителя Ф-16

Нидерландия изпраща в Украйна 18 изтребителя Ф-16

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Нидерландия ще достави в Украйна 18 изтребителя Ф-16, за да ѝ помогне да се справи с руската инвазия, съобщи днес нидерландското правителство, цитирано от Ройтерс.

"Днес информирах президента Зеленски за решението на нашето правителство да подготви доставката първоначално на 18 изтребителя Ф-16 за Украйна", заяви изпълняващият длъжността премиер Марк Рюте в своя публикация в социалната медия "Екс". "Доставката на самолети Ф-16 е един от най-важните елементи на споразуменията за военна подкрепа на Украйна", добави той.

За предоставянето на изтребителите все още трябва да бъде издадено разрешение за износ от страна на нидерландското министерство на външните работи и да бъдат изпълнени критериите за обслужващ персонал и инфраструктура в Украйна, каза още Рюте, без да уточни срок за изпълняването на тези условия.

Днешното съобщение обаче дава възможност да бъдат заделени средства, а самолетите да бъдат подготвени за доставка, заяви правителството.

"Разговарях с Марк Рюте, за да благодаря на нидерландското правителство за решението за започване на подготовка на първите 18 самолета Ф-16 за доставяне в Украйна", заяви в своя публикация в "Екс" украинският президент Володимир Зеленски.

Нидерландия миналия месец изпрати първите произведени в САЩ самолети Ф-16 в нов център за обучение на украински пилоти и обслужващ персонал в Румъния, посочва Ройтерс. Дания, Норвегия и Белгия също обявиха, че ще дадат на Украйна изтребители Ф-16, след като правителството на САЩ разреши те да бъдат изпратени веднага след като приключи обучението на пилотите.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Явно са им излишни.

    22 Дек 2023 17:23ч.

    ............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не са им излишни

    22 Дек 2023 18:07ч.

    С чужди ръце искат да убиват славяни. Западняци-извратеняци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Дек 2023 19:16ч.

    Това ще е първата истинска битка между конкурентните марки и реален тест за конструкторите ................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    22 Дек 2023 17:30ч.

    Войната започва следваща фаза на ескалация. Ако това е истина ще бъдат ползвани летища в Румъния и/или Молдова, които ще бъдат поразени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нАТО е вредно за България

    22 Дек 2023 18:12ч.

    След Румъния следва България. И никакъв член №5 няма да бъде задействан, когато руските ракети започнат да унищожават пистите за излитане на предадените на Украйна самолети за атаки срещу Русия. нАТО ще се извърти, за да се предпази Колективният запад от термоядрено унищожение. Ще ни кажат, че сме в коалиция на желаещите да помагаме на Усрайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имат 24 Ф-16

    22 Дек 2023 17:38ч.

    По план трябва да ги отпишат догодина. А тези 18 са 1/3 от всичките им самолети. Ако, както казват, Русия ги нападне, ще трябва да се бият с дървени обуща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре е да ползват

    22 Дек 2023 17:39ч.

    инфраструктурата и в "ниската земя". Примерно в гр. Остерберг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    22 Дек 2023 17:46ч.

    Яко - като да пратиш четирима с гащеризони и с по един аерозол Raid, да пръскат нашествието на скакалци някъде в Африка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    22 Дек 2023 18:01ч.

    Е, и от къде ще излитати и кацат тез поостарели хвърчила за да се бият с руската армия? А ? М ? Общо взето готини мишени за забавление на руските орли и ПВО. Поредните тъпни на купената журналя, подобни на глупостите за "вундервафето" Леопарди, Абрамси и Чалинджъри. Празни приказки за наивници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз това се питам

    23 Дек 2023 11:44ч.

    И се опасявам, че имаме удобни летища и бази, дето реално не контролираме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    22 Дек 2023 19:15ч.

    споко, друзя, братска русия е готова за всичко!.....изтребител СУ-57-пето поколение тия фърчащи консервени кутии ги яде на закуска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи