Newsweek: Руският Су-57 има предимства пред F-16. Украйна ще има много трудности с американските изтребители

Newsweek: Руският Су-57 има предимства пред  F-16. Украйна ще има много трудности с американските изтребители

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна с нетърпение очаква първите доставки на изтребители F-16 Fighting Falcon от своите западни съюзници, отчаяно необходимо оборудване, което Киев се надява да му помогне да се противопостави на въздушното предимство на Русия след повече от две години на изтощителна война, пише Newsweek.

След месеци на дипломатически натиск украинският президент Володимир Зеленски най-накрая осигури дългоочакваните самолети от съюзниците в НАТО Дания, Холандия и Белгия, всички от които дариха флотите си на украинските военновъздушни сили. От началото на април САЩ и техните съюзници обучават украински пилоти на американски самолети, които се очаква да бъдат доставени до седмици. Зеленски каза, че се нуждае от 120 до 130 бойни самолета, за да постигне "паритет" с Москва.

Украйна се надява, че тези F-16 ще помогнат на нейните военни да достигнат въздушните способности на руския флот от Су-57, които са разположени от първите дни на конфликта.

Но докато F-16 носи доказана надеждност и гъвкавост на отбраната на Украйна, усъвършенстваните способности за стелт на Su-57 представляват огромно предизвикателство - въпреки че производствените числа са ниски и програмата претърпя множество неуспехи, което означава, че не е сигурно дали работи при високи -застрашени зони в Украйна.

Руският изтребител от пето поколение може да се похвали с усъвършенствана стелт технология, 3D двигатели за векторизиране на тягата и разнообразен набор от оръжия.

Според руските военни документи Су-57 е способен да лети с "повече от два пъти скоростта на звука", на височини от близо 60 000 фута и обхват от повече от 1800 мили.

Въоръжението включва ракети въздух-въздух с радарно или инфрачервено насочване („топлинно насочване“), неуправляеми ракети въздух-земя, конвенционални бомби, касетъчни бомби и оръдие, изстрелващо 30-милиметрови експлодиращи снаряди.

Двумоторният стелт изтребител, разработен от руския отбранителен гигант Sukhoi в началото на 2000-те, има корени, които се проследяват назад в ерата на Студената война. През този период Съветите идентифицираха нуждата от изтребител от следващо поколение, който да наследи техния флот Су-27 и МиГ-29 в тактически операции на фронтовата линия.

Но Су-57 се сблъска със забавяне на производството и проблеми с производителността, особено с неговите двигатели и стелт функции. Някои военни авиационни експерти твърдят, че видимите кръгли дюзи на двигателя на бойния самолет увеличават способността му да бъде открит от радар, подкопавайки неговите способности за стелт.

Въпреки тези недостатъци, Су-57 или "Фелон" има някои предимства пред F-16 Fighting Falcon. Специализираното в областта на отбраната списание National Interest съобщава, че Felon от пето поколение може да се синхронизира с наземни радари, което му дава предимство при първото изстрелване пред модела от четвърто поколение.

F-16 Fighting Falcon има дълга история на бойни успехи. Известен със своята гъвкавост и маневреност, той е бил основен елемент в много военновъздушни сили от края на 70-те години на миналия век.

Първоначално проектиран като лек дневен изтребител за превъзходство във въздуха, реактивният самолет се превърна в успешен многоцелеви самолет за всякакви метеорологични условия. Гъвкавостта на F-16, съчетана с широк набор от подобрения през годините, включително усъвършенстван радар, авионика и оръжейни системи, го прави здрав изтребител за изискванията на съвременния въздушен бой.

F-16 може да лети със скорост над Mach 2 (около 1500 мили в час) и да работи на височина до 50 000 фута, малко по-ниска от Су-57. Той има боен радиус от приблизително 340 мили с вътрешно гориво и обхват на ферибота над 2000 мили с външни резервоари.

Американските самолети също така включват модернизирани радарни системи като AN/APG-66, които могат да проследяват цели както във въздуха, така и на земята в обхват от повече от 60 мили. Те могат да носят по-голям и по-разнообразен набор от оръжия от съветските МиГ-29 или Су-57, включително ракети, бомби и антирадарни оръжия.

Изтребителите ще заменят напрегнатия и оредяващ флот на Украйна от МиГ-29, Су-24 и Су-25 – реактивни самолети, които достигнаха зряла възраст в разгара на Студената война и чиито способности сега са добре известни на руснаците.

В доклад на разследващата служба на Конгреса на САЩ от миналата година F-16 е класиран като един от най-трудните за поддръжка самолети на ВВС. Според Марк Канчън, пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ и старши съветник в Програмата за сигурност на Центъра за стратегически и международни изследвания, този факт може да се окаже толкова трудно предизвикателство за украинците, колкото и самото летене със самолета.

"За да могат F-16 да бъдат ефективни, Украйна трябва да създаде и поддържа широка инфраструктура за поддръжка и логистика", казва Канцян пред Newsweek. "Това включва обучение на пилоти, което отнема около девет месеца, и създаване на системи за поддръжка, зареждане с гориво и доставка на боеприпаси."

"F-16 няма да доведе до незабавна промяна на играта", добави той.

 

 

 

Коментари

  • Не мога да разбера

    22 Май 2024 15:17ч.

    кой експерт реши да сравнява F16 със Су-57 и защо?!?! Ф16 може да се сравнява с МиГ-29, горе-долу...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 15:20ч.

    Някой се опитва да изкопчи долари в САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    23 Май 2024 9:16ч.

    Като се срешнат, ще се разбере кой кой е !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 15:18ч.

    Къде су57(имат десетина бройки),ф16 ще бере ядове и с базовите миг29 и су27, да не говорим за модернизираните( на които руснаците лепят нови имена за да не признаят че още са на крилете на СССР)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бивш Инженер в НАСА

    22 Май 2024 15:24ч.

    Статията има много проблеми. Основният е, че СУ-57 превъзхожда дори топ модела на Ф35, за каляската Ф16 е достатъчен и МИГ. Рашките решиха, че не си заслужава да произвеждат много бройки от СУ-57, защото той е леко подобрена версия (радарните системи) на СУ-35С и последния е достатъчен да се справи с всичко в небето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военен

    22 Май 2024 15:26ч.

    Точно! Остава и въпроса, че никоя съвременна война няма да се решава от бой между самолети. Това е поголовен смях, но Newsweek все пак пишат и за личните драми на Бритни Спиърс. Един вид експерти с експертиза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    22 Май 2024 15:24ч.

    Текущата модификация на оригиналния Su-27 (с модерна електроника и подобрена конструкция и двигатели) е Су-35С , който има доста мощен радар и носи ракети въздух-въздух с обсег 300 км. Всичко, което Украйна вдига във въздуха, има много къс живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конни

    22 Май 2024 15:30ч.

    С малка поправка, че разликите са много по-съществени, особено в радарните системи, които май се оказаха решаващи. Единственото превъзходство на Ф35 над СУ-35 беше в "невидимостта" дължаща се именно на радарите. Със СУ–57 този филм свърши. Ако трябва да се избира един "най-добър" самолет за всички времена, това би бил СУ-35С.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Одет

    22 Май 2024 15:31ч.

    Ф16/Ф35 изглеждат като чушкопеци. СУ-35/СУ-35С са произведение на изкуството, независимо дали харесвате руснаци или не. Все пак Циолковски е измислил реактивния двигател, не Бил Клинтън, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 15:35ч.

    Всъщност китайците ползват ракети преди да е открита Америка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    22 Май 2024 16:48ч.

    Сакън! Чушкопекът е българско върхово технологично постижение, недостижимо за мурзилките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 15:48ч.

    Не гледайте само радари и характеристики. Става въпрос за бойно използване в конфликт със средна интензивност на бойна платформа(там отиваме кво ще окачиш на нея да пусне). В момента руснаците вдигат си и миг от вътрешността, кацат на прифронтови летища, дозареждат гориво, окачат бомби и ракети за конкретна задача и действат. Прифронтовите летища многократно са били удряни от ракети и дронове. Ф16, дето само с прахосмукачка не трябва да чистиш пистата преди излитане, а обслужването е кошмар, от де ще оперира? Една касетъчна на полосата и ескадрилата е вън от играта за седмици. Да не е грипен да излита и каца от 800 метра междуселски път?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    22 Май 2024 15:55ч.

    Още отсега почнаха да бълват оправдания за летящите флакони защото знаят, че ще последват съдбата на всички прехвалени краварски брички като страйкъри, брадлита, абрамси и т.н. скрап.🤣🤣🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    22 Май 2024 15:55ч.

    Stars & Stripes: „всеки F-16 изисква след 1 час полет около 16 часа поддръжка - но не в хангар, в който влизат двама авиомеханици (както е при руските Миг-29 и Су-30), а на специална станция, с размери на малка самолетна фабрика...“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 16:03ч.

    Че и втора полуескадрила поръчахме.Щот сме ларж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 16:12ч.

    За тия кинти поне детска болница можехме да построим , че и Нобел за медицина да наемем да ни завижда региона(ако сме и малко умни-про боно публикум да приемаме безплатно комплицираните случаи при децата от Балканите-благотворителността е най-добрият бизнес)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С Ф16 се набуахме яко

    22 Май 2024 16:25ч.

    заради задника на пъзливия БХ. Грипен беше за нас правилното решение. Щяха да фъркат отдавна. На Ф16 могат закачи и атом нелегален.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • птичкопад

    22 Май 2024 16:32ч.

    Ф-16 е изключително вехт модел, той няма класата даже на МиГ-29. Ще стане точно както с другите западни прехвалени оръжия в Украйна - пълен провал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    22 Май 2024 16:35ч.

    Какъв СУ-57, руснаците направо ще изкарат СУ-87 и за три дни са в Лисабон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    22 Май 2024 17:23ч.

    Еб@ти тъпанарската PR статия на Newsweek. Даже и снимката към нея НЕ е вярна, ако говорим за ПАК ФА или както е по известен СУ 57. Пак нЕкви англосаксонски глупости и тъпотии, как сега на бойното поле ще се появи поредното "вундервафе" и фашистка УкраИна ще "изравнява" силите в небето. Дрънканици подобно на онези, как като на бойното поле се появят Леопардите, Абрамсите и онез английски тромави и тежки боклуци Челинджър и руснаците ще побегнат от ужас и страх. Е, кво станА? Станаха приоритетна цел на всеки руски войник, щото бая се плаща за тяхното унищожение. И разбира се ги ги скриха или не останаха - все тая. По-горе колегите ясно са обосновали причините за НЕСРАВНИМОСТ между руския шедьовър на военното самолетостроене и американската щайга от 70 те години на миналия век. Категорично е невъзможно да се стигне до въздушни боеве между враждуващите изтребителни авиации - тук ЕДНОЗНАЧНИЯ и КАТЕГОРИЧЕН победител е ясен, и това го знаят тези, дето смятат да летят на американските Фърчила. И, Newsweek ГРОЗНО МЪЛЧИ, от къде бе, джанъм, от къде ще излитат и кацат ( ако оцелеят, след излитането си, де ) тия F-16? A ? M ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    23 Май 2024 0:28ч.

    Като несведуща във въздушните битки жена, аз залагам на уменията на Том Круз. Той многократно доказа, че може отлично да се справи с всякаква руска летателна техника. Давай, Томчо, ти си нашата надежда за охрана на окраинското небе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    23 Май 2024 7:33ч.

    Аз пък залагам на Чарли Шийн

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Типичен американски пасквил

    23 Май 2024 7:32ч.

    Програмата за Су-57 била имала проблеми. Що не кажете нещо за прехваленият си Ф-35 колко е "успешен"? Колко преработки има досега и колко вече струва проекта? ............ И ПАК не става!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    23 Май 2024 7:35ч.

    Забравете Су-57: Идва нов, най-опасен боен самолет в Русия https://money.bg/politics/zabravete-su-57-idva-nov-nay-opasen-boen-samolet-v-rusiya.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маверик

    23 Май 2024 10:30ч.

    Су-то го оправих с F14 Tomcat, за по новите руски таралясници F16 ще ми свърши чудна работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи