Нетаняху: Товарен кораб с българи на борда е отвлечен в Червено море

Нетаняху: Товарен кораб с българи на борда е отвлечен в Червено море

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Товарен кораб, частично собственост на израелски бизнесмен, е бил отвлечен от йеменските хуси в Червено море в неделя, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху. Плавателният съд е отдаден под наем от британска компания на японска компания и плава под бахамски флаг.

Сред екипажа на борда има различни националности - украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци, съобщи bTV. Корабът е напуснал пристанище в Турция и се е насочил към Индия, като крайната му дестинация е град Пипавав. Последният сигнал от него е излъчен вчера край саудитското пристанище Джеда.

Кабинетът на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху осъди отвличането, като подчерта, че корабът не е израелски, нито е собственост на израелци.

"Това е поредният акт на ирански тероризъм, който подчертава иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици по отношение на сигурността на глобалните морски пътища", каза Нетаняху.

По-рано през деня говорител на присъединените към Иран въоръжени сили на хусите Яхя Сареа каза, че групировката ще атакува всички кораби, притежавани или управлявани от израелски компании или носещи израелски флаг, пише "Джерусалем Поуст".

Говорителят призова всички страни да изтеглят своите граждани, които работят на подобни плавателни съдове. Това означава, че те ще атакуват кораби, не само плаващи под израелските, но и превозващи товари, собственост на израелци или дори частично собственост на израелци, пише още изданието.

Корабът

Според доклада отвлеченият кораб се нарича "Галакси лийдър" (Galaxy Leader). От събота сутринта не съобщава местонахождението си.

Плавателният съд превозва автомобили и е влязъл в Индия, според някои източници - от Турция, според други - от Судан.

Според арабски новинарски сайтове на борда има 22-ма членове на екипажа, но никой от тях не е израелец. Твърди се, че корабът принадлежи на израелеца Рами Унгер и плава под флага на Бахамите.

Според открити източници "Галакси лийдър" принадлежи на основаната от израелския бизнесмен Абрахам Унгер британска компания "Рей Кар Кериърс" (Ray Car Carriers) и е построен в Полша. На борда на плавателния съд е изписано името на най-голямата японска корабна компания NYK Line.

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

  • ЗИП

    19 Ное 2023 17:44ч.

    Защо има "хуси" а няма "США" ? :) А сега малко по-сериозно. Иран леекичко качва ставките.Северен Йемен е протекторат на Иран....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    19 Ное 2023 19:33ч.

    Иран е само изпълнител Ставките качва Китай. Китай е построил чистоново пристанище в Хайфа- арабската част на Тел Авив. Старото пристанище на Тел Авив, в еврейската част се стопанисва от индийски консорциум. Та за да зараоти пристанището в Хайфа, трябва да се закрие пристанището в Тел Авив. Затова са привикани и министрите на няколкото арабски страни на червеното килимче в Пекин. В тази връзка е и отвличането на този кораб, пътуващ към Индия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    20 Ное 2023 6:44ч.

    с една дума израелски кораб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи