Нетаняху осъди решение на ООН за израелската окупация на палестинските територии

Нетаняху осъди решение на ООН за израелската окупация на палестинските територии

Израел осъди, а палестинците приветстваха гласуване, с което Общото събрание на ООН поиска от Международния съд на ООН да даде становище относно юридическите последици от израелската окупация на палестинските територии, предаде Ройтерс. 

Вотът на ООН представлява предизвикателство пред израелския премиер Бенямин Нетаняху, след като по-рано тази седмица той официално оглави новото правителство. Сред приоритетите, които кабинетът обяви, е и разширяването на заселничеството. В управляващата коалиция влизат и партии, които искат да анексират територии от Западния бряг.

"Еврейският народ не е окупатор на собствената си земя, нито пък окупира нашата вечна столица Йерусалим. Никоя резолюция на ООН не може да изкриви тази историческа истина", заяви Нетаняху във видеообръщение, като допълни, че Израел няма да се обвърже с решението на световната организация. 

Освен Газа и Източен Йерусалим, стремежът на палестинците за създаване държава включва и окупирания Западен бряг. Повечето страни считат, че израелските селища там са незаконни, а Израел оспорва позицията им, като се позовава на исторически и библейски връзки с територията.

Международният съд на ООН е най-висшето съдилище на световната организация и се занимава със спорове между държави. Неговите решения са задължителни, въпреки че съдът няма правомощия да ги изпълнява.

Общото събрание на ООН поиска консултативното му становище относно правните последици от "окупацията, заселването и анексирането, извършвано от Израел, включително и от мерките, насочени към промяна на демографския състав, характера и статута на свещения град Йерусалим".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Добре де,

    01 Яну 2023 11:40ч.

    щом международната общност е взела такова важно решение, сега трябва да очакваме санкции, международен съд, а даже и бомбардировки на Израел и военна помощ за палестинците, нали тъй ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тоталитарната кочина отвъд океана

    01 Яну 2023 11:51ч.

    Нали знаеш, че това не се отнася за нашите кучи синове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дам

    01 Яну 2023 11:51ч.

    Ще гоним ли израелски дипломати . Няма ли да им спешна среща на нашите първенци . Радев , пп , дб , герб , къде са . Декларации в защита на палестинците утре ще чуем ли от НС . ББ няма ли да се включи извънредно . Или господарят не позволява . Все едно нищо няма . И без това както виждаме , на Израел хич не ну дреме за ООН-то

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А оръжие

    02 Яну 2023 3:54ч.

    В помощ на палестинската съпротива кога? А хуманитарна помощ? А финансова? А хотели в Слънчев бряг за палестинските бежанци? А, НС? А, МС? А, Радев? А, Урсулааа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи