Нетаняху: Ако някой си мисли, че може да наложи санкции на части от ЦАХАЛ, аз ще се боря с това с всички сили

Нетаняху: Ако някой си мисли, че може да наложи санкции на части от ЦАХАЛ, аз ще се боря с това с всички сили

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ще се бори срещу налагане на санкции на израелски военни части заради предполагаеми нарушения на правата на човека, след като медиите съобщиха, че Вашингтон планира подобна стъпка, предаде Ройтерс. "Зюддойче цайтунг" разказва за палестинец на име Омар Асад, който оказал съпротива при проверки на израелски контролно-пропускателен пункт пред селото си в окупирания Западен бряг. Войници от батальона "Нецах Йехуда" завързали 78-годишния мъж и по-късно го оставили да лежи на земята в ледената нощ. Той е намерен мъртъв няколко часа по-късно, съобщават Axios и Times of Israel.

В събота новинарският сайт Axios съобщи, че Вашингтон планира да наложи санкции на израелския батальон "Нецах Йехуда", който е действал в окупирания Западен бряг, въпреки че израелските военни заявиха, че не знаят за подобни мерки.

В петък САЩ обявиха нова серия от санкции, свързани с израелските заселници на Западния бряг, в последен знак за нарастващото разочарование на САЩ от политиката на Нетаняху, чието коалиционно правителство разчита на партиите на заселниците.

"Ако някой си мисли, че може да наложи санкции на единица от ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) - аз ще се боря с това с всички сили", гласи изявление на Нетаняху.

Държавният департамент отказа коментар извън забележките, направени в петък от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който заяви, че е взел "решения" относно обвиненията, че Израел е нарушил набор от американски закони, които забраняват предоставянето на военна помощ на лица или сили за сигурност, които извършват груби 

Инцидентите, които са били предмет на обвиненията, са се случили на Западния бряг предимно преди войната на Израел с "Хамас" в Газа, започнала на 7 октомври, посочва Pro Publica. Преди войната в Газа насилието се е увеличило на Западния бряг - земя, която палестинците искат да превърнат в своя държава, и оттогава то се увеличава с честите израелски набези, палестински улични нападения и безчинства на заселници в палестинските села.

През 2022 г. командирът на батальона "Нецах Йехуда" беше порицан и двама офицери бяха уволнени заради смъртта на възрастен палестинец с американски паспорт, който войниците от подразделението са задържали на Западния бряг - инцидент, който предизвика загриженост във Вашингтон. 

"Зюддойче цайтунг" пише, че се твърди, че палестинец на име Омар Асад е оказал съпротива при проверки на израелски контролно-пропускателен пункт пред селото си в окупирания Западен бряг. Войници от батальона "Нецах Йехуда"  завързали 78-годишния мъж и по-късно го оставили да лежи на земята в ледената нощ. Той е намерен мъртъв няколко часа по-късно, съобщават Axios и Times of Israel .

През последните години имаше и няколко други инцидента, някои от тях заснети на видео, при които войници от "Нецах Йехуда" са обвинени в малтретиране на задържани палестинци.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Бог да прости Израил

  21 Апр 2024 21:05ч.

  Няма да липсвате на никого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А на мен ще ми липсва!

  22 Апр 2024 8:20ч.

  Не Израел,евреите са голямата работа!Погледнете как Еди народ вече повече от 2000 години се бори за съществуване с почти целият свят и ще си отговорите защо те са такава издържлива и бойка нация!Биби е много прав като защитава своите войници.Така трябва да действа всеки уважаващ себе си водач на нацията а не като нашите разпищовани т.н. политически ръководители а ла Борисоф,Методиев или Радев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва да бъде санкциониран Израел за геноцид, окупация, етническо прочистване и апартейд, а не да бъде наказана само част от ЦАХАЛ

  22 Апр 2024 14:02ч.

  Блинкън се мъчи да хвърли прах в очите ни. Израел няма право да избива палестинците и да краде земята им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джендърен зеленист

  21 Апр 2024 21:20ч.

  Нетаняху да минава на наша страна. Това е единственият му шанс. Със Запада повече няма какво мегдан да дели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да би мирно седяло, не би чудо видяло

  21 Апр 2024 22:01ч.

  На Земята открай време битуват Тъма и Светлина. Някога Юда стана „оръдие на злото“, предавайки Христос. Сега еврейският народ ще се превърне в „оръдие“, за да пострадат много християнски страни. В оня район се таи огромен неуправляем пожар. Когато избухне, много евреи ще идат от „другата страна на мира“ (ще загинат). Заради онуй, което вършат сега с арабите, ще бъдат овъзмездени. Ще са сразени, бити и прогонени от тях... Събитието ще настъпи след масивен геокатаклизъм. Тогава ще последват мощни удари от вси страни срещу евреите. В стремежа да оцелеят, бягайки, някои ще се укрият в затънтена пещера. Там, угнетени от погрома, с изненада ще попаднат на Мойсеевия ковчег със скрижалите. Тогава ще си припомнят забравения Завет. Разтърсени, ще се покаят. И най-сетне ще повярват – наистина са богоизбран народ. Но не такива, каквито се представят сега, не. Едва тогаз ще поемат истинно и с Бога напред. (СЛАВА СЕВРЮКОВА)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама разбира се, г-н Нетаняху никой не може да санкционира ЦАХАЛ

  21 Апр 2024 22:11ч.

  Палестина е била Британска колония с национално знаме - британското и валута "палестински паунд" в периода - 1927-1948 г.! После територията се предлага да се раздели с идеята да се създадат две държави - Израел и Палестина. Обаче ... се признава само Израел за държава, а Палестина е прецакана. Защо? И оттогава вече 75 години мъка, страдание, кръвопролития, милиони загинали, защо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франция и Англия си поделят земите на Османската империя в Близкия Изток

  21 Апр 2024 22:14ч.

  При разпадането на Османската империя след Първата световна война победилите европейските държави разделят много от съставните ѝ области на политически единици, в съответствие с мандатите на Обществото на народите, за собствени цели и в много по-малка степен съгласно споразумения, постигнати с други заинтересовани страни. ... В Близкия изток (Сирия, включително Османския автономен християнски Ливан и околните територии, които стават Ливанска република) попадат под контрола на ФРАНЦИЯ, докато Месопотамия и Палестина (включително Трансиордания) са отстъпени на АНГЛИЯ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Там едни двама пияни простака драскат по картата с линийка

  22 Апр 2024 7:55ч.

  Без да си смдават сметка, че колониалните им империи са вече в историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дълбок респект към Ицках Рабин, носител на Нобел за мир, най-интелигентният лидер на Израел

  21 Апр 2024 22:20ч.

  Палестина се превръща в колония на Британската империя, а през 1947 г. се предлага разделянето ѝ на две независими държави – еврейска и арабска. Създадена е обаче само еврейската държава Израел, която освен териториите, които биха ѝ принадлежали според плана за разделение, анексира и някои области, които би трябвало да принадлежат на държавата на арабите (палестинците). След това части от Палестина, които не са били част от Израел (Западния бряг и ивицата Газа) са включени към Йордания и Египет. По време на войната през 1967 г. Израел завладява Западния бряг и ивицата Газа. От Уикипедия... Без думи, без думи. И дълбок респект към най-интелигентният държавен ръководител на Израел - Ицках Рабин, носител на Нобел за мир, постигнал МИРНО решение за съвместно битие на евреи и палестинци, и .. разстрелян от евреин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • VEIDAR

  22 Апр 2024 2:26ч.

  Това, което мислите е отрицателно, във всъшноста , и самата същност прозореца се затваря. Малко е времето. ТОЕ при нас. ТОЙ е при мен, големия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митът

  22 Апр 2024 4:21ч.

  за умните евреи е също толкова смешен като този за свръх потентните българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сбърканяху

  22 Апр 2024 7:54ч.

  Този съсипа 80 години усилия да се изгради култура на вечната жертва на холокоста. Свърши се с холокоста, край.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  22 Апр 2024 8:17ч.

  Няма страшно, Биби ще заколи червена телица и ще раздаде курбан на Цехал и Бог ще им прости и ще ги очисти... и ще каже ето това е моят възлюбен народ, от красиви, честни, милосърдни хора... които не се занимават с престъпления, войни, далавери и мерзости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи