Нели Куцкова: Арестът на Борисов беше грешка

Нели Куцкова: Арестът на Борисов беше грешка

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Арестът на Борисов беше грешка. За да арестуваш един човек, трябва да имаш определен обем доказателства. Арестуваш човек, ако има опасност да избяга и да се укрие или да извърши друго престъпление. Доказателствата подлежат на обсъждане, разследване, създаване на съответните актове, на обвинителен акт – не знам кой ще се заеме с тях.

Това заяви  в предаването „На фокус” по NOVA Нели Куцкова - бивш председател на Съюза на съдиите в България, бивш член на Висшия съдебен съвет, както и кандидат за вицепрезидент на Петър Стоянов на изборите 2001.

„За едни хора има разследвания, за други – не. За кюлчетата на г-н Борисов, за кражбите на АМ „Хемус”… даде пример тя и обясни, че това е мъчително за самия човек и действа деморализиращо за обществото.

„Когато е писана Конституцията, никой не е предполагал, че може да се води дисциплинарно или наказателно постановление само за главния прокурор. Законите не се пишат за отделния човек.”.

„Като гледам главния прокурор, виждам, че той е доста активен и няма сам да си подаде оставката. Никой главен прокурор не е проявявал такава активност. Не мога да тълкувам какви са му целите. Хубаво е когато действащи юристи ходят при децата и обясняват работата в съдебната система. Това се прави от години, от Съюза на съдиите го правим от години, бяхме ушили детски тогички”, каза бившият шеф на Съюза на съдиите в България.

  Относно поисканите дълбоки реформи в правосъдието през тази седмица и от Венецианската комисия, съдията изтъкна като положителен знак, че настоящият министър на правосъдието (Крум Зарков) е запазил екипа на ведомството.  „Той продължи работата – на фона на всички тези раздори това прави изключително добро впечатление”, каза тя и уточни, че не го познава лично.

„В Страсбург ни осъдиха по делото Колеви срещу България близките на бившия прокурор Николай Колев, който беше убит през 2002 г. – години вече не изпълняваме това решение. Хубаво е, че има и натиск отвън, каза Нели Куцкова.

 

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

 

 

Коментари

  • Helleborus

    31 Окт 2022 7:43ч.

    Интервюто с Гешев приличаше повече на съдебен процес, в който трябва да се изтръгне истината за точно определени събития, а той беше научен от адвокатите си как да отговаря, за да не се вкара в беля. Това само показва каква война се води срещу него, въпреки това, прокуратурата трябва да каже повече по тези теми наистина. Гешев в последно време не беше медийно активен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    31 Окт 2022 8:18ч.

    стават грешки... както казал таралежът, докато слизал от четката за дъски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    31 Окт 2022 9:52ч.

    Арестът на Борисов беше ПР акция на КП и Кокорчо-това стана ясно почти веднага.Борисов би трябвало да се разследва за много неща, но това да се направи по правилата. Знаем,че харвардците спазват само онези правила,които са им изгодни. Не харесвам Гешев, но той е хитър и постави на място журналистката с претенциите. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи