Недействителните бюлетини са по-малко от изборите през 2019 г.

Недействителните бюлетини са по-малко от изборите през 2019 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В изборите за общински съветници недействителни са 412 711 бюлетини, но за сравнение през 2019 г. недействителните бюлетини са били 466 077, каза на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева. Тя даде пример, че най-много са недействителните бюлетини при гласуването за общински съветници, а при гласуването най-много грешки са станали в Луковит, Димово, Брусарци, Котево и Долни Дъбник, за кмет на община - в Ябланица, Венец, Хаджидимово, Угърчин, Дългопол, и за кметове на кметства - в Алфатар, Николаево, Искър, Хаджидимово и Кайнарджа.

Централната избирателна комисия прави всичко възможно да има гласуване с машини в неделя, посочи Матева. Тя уточни, че целия процес по сертифицирането на машините трябва да завърши възможно най-скоро, в разумен срок, за да има време за инсталирането на машините. В непрекъсната комуникация сме с МЕУ, БИМ и БИС. Извършва се довереното изграждане на изходния код и се надяваме в най-кратък срок след това да бъде подписано решението за удостоверяване на съответствието, добави Матева. Кога ще стане това, ще отговорят трите институции - МЕУ, БИМ и БИС, но трябва да бъде извършено в разумен срок, за да може машините да бъдат инсталирани и транспортирани до секционните избирателни комисии, посочи още Матева. Не мога да кажа какъв е срокът за фирмата, която инсталира бюлетините в машините, но ще се направи всичко необходимо, за да се гласува в неделя и с машини, каза говорителят на ЦИК.

На втория тур на местните избори ще има 7250 секции, като в около 5900 от тях ще се гласува с машина.

Точната бройка на машините все още се уточнява, а за устройствата ще има нови ролки с хартия, като неизползваните от първия тур администрациите по места трябва да върнат до събота заедно с изборните книжа. Общо 2 713 979 избиратели са гласували на първи тур, а избирателната активност е 44,94 процента, обяви още Матева и уточни, че на последните местни избори през 2019 година избирателната активност е била 49,76 процента, а на парламентарните избори на 2 април - 40 процента. Общинските администрации трябва да предадат изборните книжа до събота, както и неизползваните ролки за машини от първия тур, каза още Матева.

ДАНС следи на място новата процедура по удостоверяване на машините за гласуване, която започна във вторник вечерта. Екипите на Министерството на електронното управление е работило цяла нощ по финализиране на удостоверяването, съобщиха от ведомството.

Залата, в която се извършва процесът, е под постоянно видеонаблюдение и с ограничен достъп. Проведен е инструктаж за правилата в залата, където се извършва удостоверяването.

Представители на ЦИК вчера направиха ново изграждане на изборния код, очаква се да бъде публикуван и новият хеш код.

Най-късно до петък от Министерството на е-управлението трябва да представят в ЦИК доклада от сертифицирането с подписа на министър Александър Йоловски. Машините също ще тръгнат в петък за най-отдалечените селища с балотаж, казаха от ЦИК.

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

  • рукола Z

    01 Ное 2023 19:37ч.

    Ха ха ха... а колко са гласували тогава и колко сега? Възраждане да поиска касиране на изборите, то не е бръкни и си вземи, без машини - със машини, като зачистиха Възраждане и вече ще върнем машинките ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    01 Ное 2023 21:02ч.

    По-малко, но това не прави победата на недействителния победител загуба! А дано другия път да не са повече... В държавата на непукистите и най-големия мошеник е цар! Подсказвам другаде отдавна щяха да са употребили сопите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи