Националната гимназия за древни езици и култури навърши 45 години

Националната гимназия за древни езици и култури навърши 45 години

Ученици от XII клас в час по старобългарска литература през 1984 г. снимка: Емил Иванов Пресфото-БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) навърши 45 години.  Училището, което е със статут на Национален класически лицей към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, дава възможност за засилено изучаване на латински, старогръцки, старобългарски, история, философия и антична култура.

Юбилеят на НГДЕК ще бъде отбелязан с тържествен спектакъл в Народния театър "Иван Вазов" на 17 октомври. 

Националната гимназия за древни езици и култури "Свeти Константин Кирил Философ" е открита на 10 октомври 1977 г. в София от Комитета за култура благодарение на застъпничеството на тогавашния председател на Комитета за култура и изкуство Людмила Живкова и първия заместник-председател на Комитета и директор на Института по тракология при БАН проф. Александър Фол. 

За първи директор на гимназията е поканена Гергина Тончева, дотогава преподавател по български език и литература в 91-а гимназия (I Немска гимназия)  в София. Тя заема поста в продължение на 32 години – до 8 ноември 2010 г., и остава един от символите не само на класическото обучение, но и на българското образование като цяло. 

Дълги години Гергина Тончева води предмета „Любословие“ в осми клас и учи възпитаниците на гимназия да пишат есета – десетилетия преди есето да стане част от учебната програма по български и литература в страната. Приема за своя мисия да поддържа връзката между гимназията и Софийския университет, канейки университетски преподаватели в гимназията. Държи на приемствеността, насърчавайки завършилите висшето си образование възпитаници да преподават в училището. Гергина Тончева е носител на орден „Стара планина“ за изключителния й принос в областта на българската култура и образование.

Далеч преди времето на промените НГДЕК се позиционира като различно училище със свободен дух. Част от това е присъствието на учители, получаващи възможност да водят часовете си съобразно вижданията си за класическо образование. Един от легендарните учители в гимназията е Огнян Радев (1955-2015 г.), който преподава старогръцки език и антична култура. Той успява да възпита дълбоко уважение към историята, културата и езиците на Рим и Елада.

Част от традицията в Класическата гимназия е Античният празник в НГДЕК, на който учениците се маскират и поставят пиеси на старогръцки и римски автори.  

Класическата гимназия дълго време няма собствена сграда. До 1994 г. НГДЕК се помещава заедно с 12 СУ „Цар Иван Асен II”, а след това за известно време остава без покрив. Друго училище с национално значение – НМУ „Любомир Пипков“, предлага да сподели сградата си за кратко през 1995 г. След това Класическата гимназия се мести в Модерно предградие. От няколко години училището има и ранен прием за ученици в 5-и клас и използва две сгради – на Женския пазар и в Модерно предградие.

На всеки ученик,  завършил Националната гимназия за древни езици и култури, се подарява сребърен пръстен с инициалите на НГДЕК. Приемните изпити за гимназиалната степен са по-различни от тези за останалите гимназии - желаещите да учат в НГДЕК трябва да се подготвят и за изпит по история. Завършилите успешно лицейната степен - 11-и и 12-и клас, защитават дипломна работа пред комисия, определена със заповед на директора на НГДЕК или на декан на факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Сред завършилите гимназията са Алек Попов, Михаил Билалов, Росен Петров, Явор Гърдев, Георги Стайков, Самуел Финци, Георги Къркеланов, Теодора Духовникова, Николай Дойнов, Иво Сиромахов, Росен Петров, Анастас Герджиков, Корнелия Нинова, Огнян Златев, Арман Бабикян, Ивайло Цветков-Нойзи, Христо Петров - Ицо Хазарта и други. Представители на медиите като Добрина Чешмеджиева, Миа Сантова, Спас Кьосев, Кирил Вълчев също са възпитаници на гимназията. Повечето съученици поддържат връзка помежду си и никога не забравят училището.  

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • лалю

    12 Окт 2022 10:56ч.

    Основното котило на сосросоидите, основано по поръчение на глобалистките елити от Людмила Живкова! Да живеий!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • L L Cool

    12 Окт 2022 11:51ч.

    Не сте прав. Петьо Волгин, а и други готини са учили в НГДЕК. Съвсем друга е темата, че в училището езичеството е силно застъпено, особено неоезичеството - поклонение на Гея и материците, Уран, Плутон, логика и прочие питагорейщини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    12 Окт 2022 11:42ч.

    Истинско котило на българяни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • соросояд от НГДЕК

    12 Окт 2022 11:54ч.

    аре тейникумчаатта по афтотранспорт и тохаджийските (н)алъмнис да си трайкат на коневръза. Молим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    12 Окт 2022 12:03ч.

    От английската гимназия може ли да не си траем?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честит юбилей на всички готини, минали през това училище, и преподаватели, и ученици.

    12 Окт 2022 11:56ч.

    Именно, те не се гордеят с този акт на обучението си, а мъдро прилагат знанията, без да се пачондрят като Тошко Галошко ИТН-ееца, когота поканили на рожден ден, а той вместо да се весели, броил сандивичите и прислугата, цъкайки завистливо с език. Вари го, печи го, все на джигер мирише.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леко, баце, леко

    12 Окт 2022 12:18ч.

    https://prikachi.net/image/to6o-i-slavi.8fLRP0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    12 Окт 2022 17:11ч.

    Веднага става ясно, че писалият статията не е завършил НГДЕК. Драги авторе, юбилей не се чества на 45 години. Юбилей се празнува само при навършени 50 години! Всички останали кръгли годишнини са просто някакви числа. НГДЕК беше еталон за средното образование, но само по времето на Гергина Тончева, истинска смела българска будителка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    12 Окт 2022 17:17ч.

    Откакто Боко назначи с протекции Мариела Папазова, НГДЕК се превърна в обикновено квартално училище, намиращо се малко преди ареала на циганите. Преди за едно място в гимназията се бореха по 8-11 кандидати, сега не могат да попълнат свободните места. Изучаваха се стабилно древните езици, сега в 11 клас не могат да преведат 1 латинска сентенция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    12 Окт 2022 17:21ч.

    Истинският свободен дух изчезна отдавна, сега има крамоли между самите учители и ръководството, учениците масово не присъстват в клас, а пушат трева наоколо, не им се учи, защото ги няма онези просветитули, които с личен пример увличаха след себе си любознателността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    12 Окт 2022 17:29ч.

    Интелигентността на мутрогеню не допусна това училище да има своя сграда в центъра на София, близо до СУ. Учениците бяха третирани като чували с лук и местени от една сграда в друга. И накрая съсипаха прекрасното училище. Така бавно и полека се унищожава изобщо образованието в България. Толкова ме боли...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи