Национален протест във вторник блокира кръстовища и гранични пунктове, спира автобусите

Национален протест във вторник блокира кръстовища и гранични пунктове, спира автобусите
Национален протест на няколко бранша във вторник 28 септември ще доведе до блокади на ключови кръстовища в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Хасково, Ямбол, Русе, Видин, Благоевград и Добрич, спиране на всички автобусни линии, експлоатирани от частни фирми, и блокада на граничните пунктове Дунав мост 2 и Капитан Андреево. Това обявиха на пресконференция днес представители на автобусни и транспортни фирми, таксиметрови компании и заведения.

 

Протестът ще е двучасов - от 10 до 12 часа, като в 12-те града ще има шествия с участието на автобуси, тирове и таксиметрови автомобили. В София сборният пункт е Орлов мост, който ще бъде блокиран от около 9 часа, когато ще започне събирането на хората. Около 10 чака ще започне шествието, което ще мине покрай парламента и ще приключи през президентството.

 


"Протестът е икономически, а не политически", обяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Исканията на протестиращите са за преразглеждане на мярката за подпомагане 60 на 40, като помощи ползват фирмите със спад на приходите от над 20%. Освен това се настоява и превозвачите, както земеделските производители, да си връщат акциза, включен в цената на горивата.

 


Милтенова изрази учудване, че 20 дни след обявяването на плановете за протест от служебното правителство не е потърсен контакт с недоволните, като конструктивни разговори е имало само с представители на туристическия бранш.

 


"Протестът има предупредителен характер затова е толкова кратък. Ако няма мерки, след 25 октомври всички частни автобусни линии ще спрат, защото ще фалираме", допълни тя.

 


Йонко Иванов от Съюза на учебните центрове по авто-мото подготовка намекна, че в София протестните действия може и да не приключат в 12 часа. "Имаме възможности за някои нетрадиционни методи и начини на протест", допълни той, без да даде повече подробности.

 

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Любопитен

    24 Sep 2021 15:09ч.

    Управниците май са забравили за 60:40. Парите се бавят с месеци, условията се променят през седмица ... Докога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали е по-добре късно, отколкото никога

    24 Sep 2021 15:16ч.

    Тези будни граждани спаха 12 години, миналата година също, сега се събудиха точно преди изборите. Хвала на такива граждани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези будни граждани спаха 12 години, миналата година също

    24 Sep 2021 15:26ч.

    По-скоро организаторите на "тези будни граждани, които спаха 12 години, миналата година също..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Йцо

    24 Sep 2021 16:22ч.

    Да живей Бойче. Банкянскиат мъдрец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • икономически нецелесъобразно

    24 Sep 2021 23:35ч.

    Връщане акциз на горива е велика глупост от гледище на фин.и данъч.политика. Било за земеделци, било за превозвочи. Един данъчен инструмент трябва да бъде универсален, иначе става скъп, неконтролируем, неефективен. На това държавата никога няма да се съгласи. Така че - ФАЛИРАЙТЕ БЕ ХОРА, при капитализма е така! Ако искате социализъм - добре, излизайте и се борете за социализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи