НАТО залага на обуздаване на Русия, Китай и киберпрестъпниците

 НАТО залага на обуздаване на Русия, Китай и киберпрестъпниците
Държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО приеха днес съвместно изявление от 79 точки, в което очертават пътя пред алианса до 2030 година. В документа Русия се споменава 61 пъти, а Китай - 10 пъти, предаде БТА. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг отбеляза на пресконференция след края на еднодневното заседание, че са приети дългосрочни решения, с които се разгръща нова страница в историята на НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори пред медиите след срещата на върха на алианса. Снимка AP/БТА

 

Приоритети на НАТО

 

Като акценти в декларацията Столтенберг отбеляза:

  • подкрепа за усилията за контрол над въоръжаването,
  • оценката за действията на Русия и Китай,
  • готовност за задълбочаване на ролята на алианса в уреждането на противоречията между съюзниците,
  • укрепване на съвместното развитие на технологиите с общо финансиране,
  • допълнително сътрудничество с Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.

 

Участниците в срещата са приели цел до 2050 г. войските на НАТО с дейността си да не вредят на природата.

 

Китай

 

За първи път Китай е споменат в документ на НАТО едва преди 18 месеца, отбеляза Столтенберг. Той поясни, че доскоро Пекин не е създавал заплахи за сигурността, но в последното десетилетие действителността се е променила и това е общата оценка на съюзниците. По неговите думи има области за възможно сътрудничество с Китай, като опазването на околната среда и контрола над въоръжаването. В декларацията се казва, че нарастващото влияние на Китай може да създаде предизвикателства, с които трябва да се справим заедно като алианс. Ще ангажираме Китай с намерението да защитим интересите на сигурността на Алианса.

 

Русия и разширяването на алианса

 

В декларацията (в точка 3) се заявява, че агресивните действия на Русия представляват заплаха за евроатлантическата сигурност.

 

Столтенберг пък заяви в отговор на въпроси, че Русия няма думата или право на вето за разширяването на НАТО и пактът запазва силната си подкрепа за Украйна и Грузия. Той добави, че за разширяването на НАТО е необходимо единодушно решение на съюзниците, освен желанието на двете страни за присъединяване.

 

В изявлението се изтъква, че Русия е продължила да диверсифицира ядрения си арсенал, включително чрез разполагане на ракетни системи с малък и среден обсег. Русия разширява ядрения си потенциал, като разработва нови и дестабилизиращи оръжия. Продължава да използва агресивна и безотговорна ядрена реторика. Руската ядрена стратегия и всеобхватната модернизация, диверсификация и разширяване на системите за ядрено оръжие, включително качественото и количествено увеличение на руските нестратегически ядрени оръжия, все повече допринасят за по-агресивна позиция на стратегическо сплашване.

 

Ще продължим да работим в тясно сътрудничество за справяне с всички заплахи и предизвикателства, породени от Русия. Ще продължим да реагираме на влошената среда на сигурност, като засилваме позицията си на възпиране и отбрана, включително чрез присъствие в източната част на Алианса, се отбелязва в документа.

 

Там се казва, че НАТО не търси конфронтация и не представлява заплаха за Русия. Решенията, които взехме, напълно съответстват на нашите международни ангажименти и поради това не могат да бъдат разглеждани от никого като противоречащи на договора между НАТО и Русия.

 

Ще продължим да фокусираме диалога си с Русия върху критичните въпроси, пред които сме изправени. Конфликтът в и около Украйна при настоящите обстоятелства е първата тема в дневния ни ред, се казва в изявлението, където се добавя: "НАТО продължава да се ангажира в използване на добре съществуващите военни линии за комуникация между двете страни, за да насърчи предсказуемостта и прозрачността и да намали рисковете, и призовава Русия да го направи също. Ние продължаваме да се стремим към конструктивни отношения с Русия, когато нейните действия правят това възможно".

 

Афганистан и тероризмът

 

Генералният секретар допълни, че все още няма решение кой да поеме управлението на летището в Кабул. Той посочи, че на днешната среща е била потвърдена готовността да продължи финансирането за силите за сигурност и за институциите в Афганистан след приключването на близо 20-годишната мисия там на силите на алианса.

 

В декларацията по приоритетния въпрос за борбата срещу тероризма се казва, че  "тероризмът, във всичките му форми и прояви, продължава да представлява пряка заплаха за сигурността на нашето население и за международната стабилност и просперитет". Подчертава се, че съюзниците ще продължат да се борят с тази заплаха с решителност и солидарност. "Докато нациите запазват основната отговорност за вътрешната си сигурност и собствената си устойчивост, борбата срещу тероризма изисква последователни, дългосрочни усилия от международната общност като цяло, включващи широк спектър от инструменти и участници."

 

Киберзаплахите

 

Киберзаплахите за сигурността на алианса са сложни, разрушителни, принудителни и стават все по-чести. Това наскоро беше илюстрирано от инциденти с рансъмуер и други злонамерени кибердейности, насочени към нашата критична инфраструктура и демократични институции, които могат да имат системни ефекти и да причинят значителни вреди, заявяват лидерите на страните от НАТО. "За да се изправим пред това нововъзникващо предизвикателство, днес одобрихме цялостната политика на НАТО за киберзащита, която ще подкрепи трите основни задачи на НАТО и цялостната възпираща и отбранителна позиция и допълнително ще повиши нашата устойчивост."

 

Страните членки потвърждават, че решението за това кога кибератака ще доведе до позоваване на член 5 от учредителния договор на НАТО ще бъде взето от Северноатлантическия съвет за всеки отделен случай.

 

Тръмп или Байдън

 

Столтенберг заяви, че НАТО е по-силна от отделните политически лидери. По неговите думи това е проличало в последните години при управлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Различно е, отговори той на въпрос, как би сравнил Тръмп с президента Джо Байдън.

 

На какво залага България

 

Президентът Румен Радев изрази очакване за България да има преки ползи от днешните решения от срещата на върха на НАТО в Брюксел, които предвиждат общ бюджет и съвместни усилия за разработване на военни технологии.

 

Той съобщи пред български журналисти, че е разговарял с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг по този въпрос и очаква представители на новоутвърдените структури в тази област да посетят нашата страна за среща с академичните среди и военнопромишления комплекс.

 

По думите на президента част от приетите днес решения ще дадат възможност за по-активно участие на българската военна индустрия и наука, включително на частните и на прохождащите дружества. 

 

На срещата на върха на НАТО през 2019 г. поставих въпроса за растящата дистанция между страните от пакта, разделени между производители и купувачи на оборудване, отбеляза държавният глава. По неговите думи производителите развиват собствените си икономики, докато страни като нашата, с ограничени възможности, допринасят за развитието на чуждите социални системи, защото се налага да внасят оборудване.

 

България трябва да работи активно във всички направления, така че индустрията, науката и младите хора да се чувстват пълноценни и да извличат ползи от членството в НАТО, смята президентът Радев.

 

Източници: БТА, dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • чугун

    14 Юни 2021 21:59ч.

    Агресивната Русия се приближи до границите на НАто, при това много подло, без да мръдне и инч на Запад. И сега, още по агресивно, заплашва алианса, като прави воени маневри близо да границите му, верно - на своя територия. Но -близо до НАТо, все пак. Недопустимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванка

    14 Юни 2021 22:05ч.

    НАТО залагало на обуздаването на Русия. По ми прилича на мерак за обяздване! А дано, ама надали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mi6osp

    14 Юни 2021 22:07ч.

    Подкрепа за Байдън е това обуздаване на Китай, Русия и киберпрестъпността от НатО... Видяла мравката слона и рекла:"Ех, да имах две филийки хляб, какъв сандвич щях да си направя!".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ключовата фраза е

    14 Юни 2021 22:12ч.

    " ... днешните решения от срещата на върха на НАТО в Брюксел, които предвиждат общ бюджет..." - Още грешни народни пари в ненаситната паст на милитаризма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • меца си го премести

    14 Юни 2021 22:32ч.

    Жалки приказчици за отбиване на номера на все по-западащи гейчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знам на какво "обуздаване"

    14 Юни 2021 23:11ч.

    залагате, ама вас вече са ви обуздали, при това много добре и професионално. Думите вече нямат никакво значение. По-умните ще се сетят какво означава това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медуза

    14 Юни 2021 23:40ч.

    Шайка престъпници, дегенерати и психопати, които доят народите на Европа , за да си играят на безумните си военни игрички . Елайте ни на триморието да си обуздаете бесовете. Оно е много лечебно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рилски спортист

    15 Юни 2021 3:00ч.

    Все по-жалък става Радев с опитите си да баламосва населението. Ония могат само да взимат, никога не дават повече от обещания и няколко бутилки уиски към мънистата за "съюзниците". Та нали именно те ни разрушиха ВПК, те ни наложиха да си унищожим ракетите! Скоро и във война ще ни вкарат Радевците и Борисовците чрез Триморските планове за война с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще цуцат пари от издъхващи неоколонии каро нас,

    15 Юни 2021 5:16ч.

    За да "обуздават" Русия. Пак? Е, "Колко пъти, колко пъти", както се пееше в оназ популярна естрадна песен. А президентинът наш кво е рекъл по въпроса с "обуздаването"? Вероятно същото, което еж не-"рекъл" по въпроса с утрепания си колега, български военен пилот? Или пък с бля-бля-то, което е "рекъл", току-що видях, за онуй видео с "подаръка". Перифразирам, да ми простят чичовците: "Президенти! Срам за българския народ!".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господин президент,

    15 Юни 2021 5:31ч.

    След изцепките на назначеното от Вас служебно правителство, избирателното преследване на едни "мутри вън" и даже неспоменаване на останалите "мутри вътре", плонжирането пред разни магниЦки без оглед на българското и ЕС законодателство и присъди, случая с цеха за олио, загиналия Ваш колега, Вашето, изразено в Брюксел, без да се допитате даже до несъществуващото в момента НС, щото и Вий като всички предишни до един мнението на българите не го броите, а само инструкциите на чуждо посолство, след поредната изцепка - видеото с "подаръците" на Ваш приближен и Вашите бля-бля гузни закъснели обяснения, не виждам особена разлика с предишните, освен дето на този етап - месец - не е стигнало времето да ги задминете. Подайте си оставката. По-ефектно, разбира се, би било да я "хвърлите" според псевдоезика на демократичните и свободни тукашно-сегашни медии. Което не отменя необходимостта да седнете сам в една стая и да си зададете "самси" вечния въпрос "Кое е по-достойно за душата".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толку ли са семпли,

    15 Юни 2021 7:40ч.

    Та не си дават сметка, че и тях ще ги похарчат, когат станат ненужни на господарите си, както предишните, по-предишните, етцетера...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фра Дяволо

    15 Юни 2021 7:43ч.

    Като са казали "обуздават", са имали предвид "обладават". То и Хитлер искаше да обладава малката мадона с големите бомби на връх лятно слънцестоене, ама всички видяхме кой кого облада. От тогава си ходят обладани от Дявола, щото нали всички се кълнат, че в Русия са видели Дявола. Сега искат да се пробват и на китайския дракон, ама резултатът може да се окаже изненадващ, когато се появят малките дракончента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    15 Юни 2021 7:45ч.

    Всички основни партии подкрепят членството в НАТО. Или гласувайте за Възраждане или инициирайте референдум.Но мисля на всички са ясни резултатите. По форумите много реване а в урните съвсем друго.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав е ЗИП-а.

    15 Юни 2021 8:54ч.

    Голямо лицемерие цари. Разбирам, всички сме наясно, че вече сме прекалено зависими за да се махнем ей така от НАТО и ЕС, повечето са отписали държавата и искат децата им да се махнат навън без усложнения като визи и.т.н., обаче само с мрънкане и без решителен избор няма да стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Махаме се от НАТО и после?

    15 Юни 2021 9:01ч.

    Случва се нещо като в Молдова, Грузия, Украйна, Армения. Един вид Възраждане. И Копейкин става Рубльов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То не се знае

    15 Юни 2021 9:06ч.

    и Възраждане какви ще се окажат, ако спечелят. Много е вероятно да се повтори отново това с Атака, но знае ли някой. Световният елит отдавна е изработил нужните технологии за т.нар. "демокрация". Създава партии, наричани "червени лампички". Те служат за индикатор. Ако започнат да набират последователи, тогава се вземат навреме мерки, а въпросната партия постепенно отива в небитието. А лидерите на такива партии или движения много добре знаят какви са функциите им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    15 Юни 2021 9:19ч.

    Аналитична статия, доста ясно обясняваща защо се форсира инициативата Триморие и как на САЩ е изгодно в рамките на въпросния буфер на власт да са откровено антикитайски правителства от назначенци - https://cont.ws/@SirMaxMerfie/2015267

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логореята

    15 Юни 2021 9:26ч.

    Явно е обявена Студена война на Китай и се бърза от страна на западащите. Вчера гръмна бомба и уби десетки на един пазар в Централен Китай. От няколко дни в западни медии тече кампания за (най-вероятно измислена) авария в китайска атомна електроцентрала френско производство, като информацията е изтекла именно от наблюдаващи френски специалисти. Твърди се, че има недопустими нива на изтичане на радиация (ах, как удобно забравихме Фукушима!) и това принудило американския съвет за национална сигурност да се събере извънредно. По редица признаци в новините за улавящото око става ясно, че става въпрос за поредната вълна от антикитайска дезинформация, целяща впрочем поръчково да привлече и Русия в плановете на западащите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отче Ваш

    15 Юни 2021 10:09ч.

    Все по-жалък става пуделът Радев с опитите си да баламосва на месното туземно население в кочината Булгаристан населението. Ония могат само да взимат, никога не дават повече от обещания и няколко бутилки уиски към мънистата за "съюзниците". Та нали именно те ни разрушиха ВПК, те ни наложиха да си унищожим ракетите! Скоро и във война ще ни вкарат Радевците и Борисовците чрез Триморските планове за война с Русия. Затова след Буда Амфетаминов Бухалков и ПУДЕЛЪТ РАДЕВ ЩЕ УТЕЧЕ У КИРЕЧА !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • potrebitel

    15 Юни 2021 10:30ч.

    Ами щом и Меркел казала онзи ден,че след Байдън вече нямало ''никакви световни проблеми'',без да вижда неадекватните му отговори,загубил се на улица,бъркал Сирия с Либия и т.н.А на журн.въпрос за Путин:''Искам да кажа на Путин това,което искам да кажа...''?Всичко това излиза извън релси,щом използват и НАТО като касичка от думи на Столтенберг,че ''предвиждаме общ бюджет....''!Пак тоя безсмислен военен блок да цоца,да го храним,натресоха ни го американците,даваме ми безплатни бази,строене на хангари,летища,пътища за техни самолети и защо?Защото имали кеф да обуздават лошите Русия и Китай.Ами да спрат да искат пари от европейските народи.Като са мераклии,сами САЩ да се борят.Но да използват други пешки е тяхна марка запазаена.Без да гласуваме за натовски партии,без натовски български генерали.Трудно,но само ''Възраждане''остана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помпео

    15 Юни 2021 10:35ч.

    Агресивният североатлантически пакт се мести в Тихия океан?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1234

    15 Юни 2021 10:39ч.

    От евроатлантически словоблудства не разбрах кой ще обуздае НАТО, НАй Терористичната Организация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • «Крестовый поход» против Китая М.Тирских

    15 Юни 2021 10:45ч.

    В Великобритании прошла встреча большой семерки (G7). Очередная. В рамках современного геополитического пространства практически бессмысленная. Ну а какой смысл может быть во встрече президента США с главами своих же сателлитов, утыканных американскими военными базами и сопряженными с финансовыми интересами Америки. Но в этот раз ситуация оказалась несколько иной.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    15 Юни 2021 10:59ч.

    "Участниците в срещата са приели цел до 2050 г. войските на НАТО с дейността си да не вредят на природата." - това е най-важното !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р

    15 Юни 2021 11:13ч.

    С огромна тревожност в душичките западняците начело с одъртелия чио Сам опитват да сплашат Китай и Русия, евентуално те да се предадат без бой. Щото иначе още при първите ракетни удари западняците ще се осе.ат до ушите. А чичото силно се надява пак да остане надалеч от европейския фронт, където е определил европейците просто да изгорят за негова защита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин в странство до - "повечето са отписали държавата и искат децата им да се махнат навън "

    15 Юни 2021 11:36ч.

    А не трябва ! Точно сега България е микро-озаис на относителна свобода. А там където искате да идат децата ви е биофашистка диктатура и безпрогледен мрак ! Да , за сега все още ядат повече , стандартът е по-висок , но тенденцията им е круто надолу ! А за свободата ? Свободата е безценна ! Не карайте децата си да заменят свободата , дори относителна в България , за повече хляб и салам но БЕЗ СВОБОДА. Спомнете си Сервантес ---- "La libertad, Sancho, es uno de los más preciosos dones que a los hombres dieron los cielos; con ella no pueden igualarse los tesoros que encierran la tierra y el mar: por la libertad, así como por la honra, se puede y debe aventurar la vida".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доскоро Пекин не е създавал заплахи за сигурността

    15 Юни 2021 12:37ч.

    И "от скоро" какви заплахи е създал Пекин за сигурността ви ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Юни 2021 12:59ч.

    "агресивните действия на Русия " Когато чета тези идиотщини, оставам с впечатлението, че Русия основава военни бази някъде в Канада, Мексико, Испания или Франция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Юни 2021 13:02ч.

    Що се отнася до срещите на Г-7, то те вече са архаични. След десетина години Китай ще има икономика превишаваща тази на Седемте Джуджета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле хоп,

    15 Юни 2021 13:19ч.

    НАТО май сменя политиката на тоягата и моркова с дресьорската практика на камшика и захарчето. Нищо ново под слънцето и в НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи