Народното събрание ще гласува проектокабинета „Габровски”

Народното събрание ще гласува проектокабинета „Габровски”

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ето състава на кабинета "Габровски"

Проектокабинетът „Габровски” влиза за гласуване в пленарната зала. Това ще бъде първа точка от дневния ред на депутатите. Досега четири партии категорично отказаха да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Това са „Продължаваме Промяната”, БСП, „Демократична България” и „Възраждане”.

ГЕРБ обявиха, че са положили усилия да намерят приемлив вариант за кабинет. И повече отстъпки няма да се правят.

„Не търсете задкулисие или подобни договорки. Проф. Габровски иска да увлече в едно всеобщо и много трудно дело доказани професионалисти. Това трябва да бъде не само подкрепено, но и аплодирано“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Въпреки това, предложението на ГЕРБ не срещна подкрепа.„Нито състава, нито формулата на предложеното правителство би ни наклонило в една или друга посока. Мандат на ГЕРБ няма да подкрепим“, заяви Андрей Гюров от ПП.

Моята основна цел е да сваля напрежението и да намеря нормален тон между политическите партии, каза той при президента
„Няма да подкрепим кабинет, предложен от ГЕРБ. Независимо какви хора има, отзад стърчи Борисов, всичко е ясно“, каза Атанас Атанасов от ДБ.

„Възраждане“ и БСП заявиха, че ще гласуват монолитно „против“. „Не, няма да подкрепим правителството. Да, ще гласуваме „против“, каза лидерът на партията Костадин Костадинов.

„Не можем да подкрепим кабинет, в който въпреки кандидатът е известен професор, става въпрос за модела ГЕРБ“, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

ОТ ДПС снощи обавиха, че по-скоро биха подкрепили предложеният състав и структура на кабинет. 

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев запази в тайна какво ще бъде поведението на партията му при глассуването в зала.

Ако първият опит за съставяне на редовен кабинет не успее, президентът трябва да връчи втория мандат на следващата по големина парламентарна група - „Продължаваме Промяната”.

Докато депутатите гласуват, от Гражданско сдружение БОЕЦ организират протест пред сградата на парламента. Оттам смятат, че голяма част от номинираните за министри били компрометирани политически лица.

Източници: NOVA, бТВ, "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Лицемерието на ГЕРБ

    14 Дек 2022 9:23ч.

    Професор Николай Габровски - член на Българската академия на науките, която ние от ГЕРБ с едно предишно правителство искахме да закрием!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха

    14 Дек 2022 9:36ч.

    Изведнъж науката стана много важна за Герб според Десислава Ат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи