Йорданова: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните

Йорданова: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните
„Не съм водила разговори за конкретни личности за председатели на двете комисии, на които предстои да се раздели КПКОНПИ. По-важно е с какви правомощия и как точно ще действат тези органи. Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните. Тази комисия трябва да бъде със засилени правомощия, включително използването на специални разузнавателни средства, които да могат да се ползват в съда”. Това заяви в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия министърът на правосъдието Надежда Йорданова. „Главният прокурор трябва да носи своята отговорност”, категорична е Йорданова.

 

Тя каза, че на 8 февруари ще излезе решението на Конституционния съд дали правосъдният министър има право да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор. Пленумът на ВСС ще реши дали събраните материали по този казус ще са безспорни и достатъчни за освобождаването на Иван Гешев. „В момента от Прокуратурата се замитат определени случаи”, зави Йорданова и попита какво става с кюлчетата, банкнотите. Година и половина по-късно – как работят. Има ли експертиза за автентичността на записите?

 

„Измислят всякакви оправдания, за да не кажат, че Прокуратурата отказва да прави разследване по този случай. Към днешна дата няма ефективен механизъм, по който да се търси отговорност от главния прокурор – предсрочното му освобождаване или наказателна отговорност. Проблемът не е само в личността, но и в самата институция. Има различни опции за контрол върху Обвинението. Едната е МВР да може само да образува досъдебни производства, които впоследствие прокуратурата ще може да отхвърли ако прецени, че не са законосъобразни. Другата идея е в случаите, когато прокуратурата откаже да образува производство – отказът да може да бъде обжалван пред съда”, смята правосъдният министър.

 

По отношение на проблема с домашното насилие у нас, министърът на правосъдието уточни, че жертвите на домашно насилие са както жени, така деца и мъже. За 2021 г. били издадени 3244 заповеди за закрила. Предвижда се разширяване на кръга забрани, които да се налагат след издаването на такава заповед – включително контакт по телефон и интернет.

 

 

На въпрос как управляващата коалиция ще гарантира, че със смяната на сегашния главен прокурор на негово място няма да дойде друг, който също да служи като чадър за сегашните управляващи, Йорданова подчерта, че за ДБ проблемът не е само в личността на главния прокурор, а и в това, че няма ефективен механизъм как да му се търси отговорност. Все още се обмисляли варианти как да стане това.

 

МВР няма да може да прескача прокуратурата и да си образува само досъдебно производство. Прокуратурата ще бъде уведомяване и има право да откаже, в такъв случай въпросът ще се реши в съда.

 

През изминалата година има 3244 издадени заповеди за закрила заради домашно насилие, посочи още Йорданова и изброи част от законодателните предложения, които се подготвят по тази тема - разширяване на кръга на забраните, когато има заплаха – на всякакви контакти, включително по телефон интернет, разширяване на програмите за защита на деца, задължително включване на насилниците в програми за справяне на гнева и агресията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • казус пердутус

    21 Яну 2022 9:14ч.

    Гешев доста пъти каза, че главния прокурор не работи по "казуси". Т.е., проблемът, че не се работи по сигналите не е само той, а е цялата структура, хората които я попълват, и които имат зависимости - подбрани защото са наши хора. Това е реултатът от намесата на политиката в съдебната власт. Сега тези искат да го махнат, и да слагат наши хора отгоре надолу. Преди да се правят такива смени ще има политически натиск какво да се разследва и как. Бих предложил на прокуратурата да се самосезира, но те си знаят, че срещу правото на силата не се рита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Препоръка

    21 Яну 2022 10:35ч.

    Така е, затова махнете и КПКОНПИ и специализирания съд и главния прокурор, така че да остане само вашата собствена бухалка в лицето на вътрешния министър... Така ще можете спокойно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милко Балев

    21 Яну 2022 10:36ч.

    По конституция министърът на правосъдието няма разследващи функции, нито пък работи по сигнали.Освен, ако така са решили , да продължат партийната традиция, нали всички са "редници на Партията", както казва техният поет Христо Радевски.А пак той казва, че "партията е права, дори когато съгреши".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • правна мисъл

    21 Яну 2022 10:40ч.

    Ама какъв министър на правосъдието- "богат речник, изключителна правна и обща култура, ерудиция, отлично познаване на правните понятия, принципи, догми и доктрини, съвършен, изящен правен език, основан на логиката и юридическата симиотика", достоен представител на Разградската правна мисъл и на Кубратския правен кръг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа правосъдната за КПКОНПИ и запора на 200 млн.лв.

    21 Яну 2022 11:25ч.

    как коментира решенията на ВСИЧКИ съдебни състави потвърдили правилността и ЗАКОНОсъобразността на тези актове в полза на Комисията последното от 18.01.2022 г. на една позната корпорация, заглавие от "Епицентър.бг": .. "Бургаският окръжен съд за девети път потвърди запора върху имоти на Прокопиеви за над 204 млн.лв. " отразено подробно в секцията "Закон и ред" на сайта?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • клинкерхофен

    21 Яну 2022 12:06ч.

    Надежда в теб ни е надеждата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • правоверните

    21 Яну 2022 12:06ч.

    Иначе казано - лустрация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не съм спец

    21 Яну 2022 12:48ч.

    Ако КПКОНПИ вижда необоснован натиск от новата минист., нека продължи да представя аргументи и факти както досега. Всеки пристрастен ентусиазъм ще се охлади. Спомням си първолашкия пламък, с който тя си каза зададеното домашно при получаването на цветята по време на първата им среща ...Прокопиев, Божков и Василев са представители на почтения 2% елит на обществото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До казус пердутус на 21.01.2022 в 09:14

    21 Яну 2022 13:43ч.

    драги той няма това право да се бърка работатана прокурорите и основната му задача е административно управление на прокуратурата Така че ай недей пиши лъжи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рилски спортист

    21 Яну 2022 14:13ч.

    Корифейка от Кубрат. Лъже, но с въодушевление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи