Над половината заложници на Хамас са с чуждо гражданство, съобщи Израел

Над половината заложници на Хамас са с чуждо гражданство, съобщи Израел

Израелският външен министър Ели Коен говори пред централата на ООН в Ню Йорк за израелските заложници, държани от "Хамас", 24 октомври 2023 г. Снимка: АП

Над половината от около 220-те заложници, държани от палестинското движение Хамас, са с чуждестранни паспорти на 25 различни страни, включително 54 тайландци, съобщи израелското правителство, цитирано от Ройтерс.

Според актуализираните данни на израелските власти за 328 души от 40 страни е потвърдено, че са загинали или са в неизвестност след изненадващото нападение на бойците на "Хамас" на 7 октомври срещу Южен Израел.

Общо при атаката са убити около 1400 души.

Израел заяви, че от заложниците 138 имат чужди паспорти, включително 15 аржентинци, 12 германци, 12 американци и по шестима французи и руснаци.

За мнозина се предполага, че са двойни граждани, тоест притежават и израелски паспорт, но за тайландските и петимата непалски заложници е почти сигурно, че не са двойни граждани. Има и по един китайски и шриланкийски заложник и по двама танзанийски и филипински. Тайландците са най-голямата група и сред загиналите и изчезналите чужди граждани - за 24 е потвърдено, че са мъртви, а за 21 - че са в неизвестност. Тайланд е един от най-големите източници на чуждестранна работна ръка за Израел. Около 30 000 тайландци са заети в селскостопанския сектор, сочат правителствени данни.

Сред чуждите страни, понесли най-големи загуби, са САЩ с 34 убити и петима изчезнали, Украйна с 25 убити и двама изчезнали, Франция с 23 убити и един изчезнал и Русия с 23 убити и четирима в неизвестност.

Петима китайски граждани са загубили живота си, а един е в неизвестност, докато Непал е загубил петима свои граждани, а още толкова са изчезнали.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • На тези хора с чуждо гражанство се плаща много за да седят в кибуците

    26 Окт 2023 10:55ч.

    Без пари кой чужд гражданин ще седи сред пясъците в кибуците?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи