Над 30 хил. души от Украйна са останали в България

Над 30 хил. души от Украйна са останали в България

Повече от 30 хил. души от Украйна са останали в България до момента, съобщи вицепремиерът Калина Константинова.

От началото на конфликта в Украйна у нас са влезли 69 735 души, от тях са останали в България 33 516, като 1/3 са деца, съобщи на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова. Тя е ръководител на Оперативната координационна група, която планира и организира действията на държавните институции за евакуацията и настаняването на пристигащите в България вследствие на войната в Украйна, съобщава БТА.

Приоритет на българското правителство е сигурността, добави Константинова.  Във връзка с финансовия аспект на организацията за прием на граждани от Украйна, тя коментира, че се обсъжда подкрепа от ЕС за държавите, а към момента местните власти ще разчитат на настоящия си бюджет. Константинова допълни, че общините имат кризисни планове, които трябва да бъдат организирани и приведени в действие спрямо новия подход на държавата.

Имаме предизвикателството да сменим почти целия модел на начина, по който работим при предоставяне на временна закрила, заяви Валери Рачев, съветник към кабинета на премиера, представител на координационната група. Той съобщи, че се създават приемателни пунктове, след преминаване през ГКПП, където ще се решава въпросът за незабавно издаване на документи на всички, пристигащи от Украйна, които поискат временна закрила. В момента се пише нов софтуер и се създава организация, която да регулира процеса на транспортиране, настаняване и предложения за работа. Рачев допълни, че вече има изпратени шестима консули на границите на Украйна с Молдова и Румъния, които ще съобщават предварителна информация за пристигащите към България. Създадена е организация във връзка с транспорта - има 12 автобуса на Министерството на отбраната, работи се и с частни превозвачи, а местните власти ще организират вътрешното транспортиране, добави той. Рачев отбеляза, че е много важно на областно и общинско ниво да се мобилизира целият капацитет - институции, доброволчески организации и граждани, за да могат да се решат съответните проблеми и да не се наложи създаването на палаткови бежански лагери.

 

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    12 Март 2022 11:05ч.

    Не казват къде са отишли останалите 33 хиляди. Освен в Гърция няма къде другаде да ходят от България. А и как са напуснали страната? Или има автобуси и за Гърция?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евро идиот

    12 Март 2022 11:56ч.

    Дайте сведения за боевете на фронта у нас. Олио на 3.00 лв. в КОФланд, колко са ранените, жертвите, пленените.? Стига с тая УСрайна. Осмърдехте нета !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • натоффски васалитет

    12 Март 2022 11:11ч.

    Ще трупаме дългове, за да ги храним и им осигуряваме социалка. А ония, които ги използваха да нагнетяват напрежение, ще ни се явяват кредитори. Виждате ли с какви хора сте ни съюзили, г-да назначени управници?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    12 Март 2022 11:36ч.

    русофилите копаете все нови и нови дъна. не знам след тая война дали ще има изобщо русофили в България, освен някой друг луд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хазаристан

    12 Март 2022 11:40ч.

    Отивай на фронта, стига зацентва тъдява с обичайните лозунги. Лозунгите ти не ги щем, скоро няма да има хляб да ядеш, ако не отидеш да умреш навреме за САЩ в степите на укропия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баш Мутра

    12 Март 2022 11:57ч.

    А какви са тези международни санкции, то народи няма, само американците имат народ !!! Другите са аборигени, които не искат американска демокрация!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако искате да видите лицето на новия фашизъм

    12 Март 2022 11:14ч.

    Погледнете в огледалото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    12 Март 2022 11:41ч.

    Предполагам, че го казваш на нас, българите. А за останалия свят важи ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    12 Март 2022 11:41ч.

    (Ако Искате Да Видите Лицето На Новия Фашизъм 12 Март 2022 11:14ч. Погледнете в огледалото): в кое,в кривото ли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!

    12 Март 2022 11:58ч.

    В огледалото на издателство сиела, няма да издава руски книги, а дали другите ще ги гори?!?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    12 Март 2022 11:42ч.

    много се страхувам от тези потоци хора нови вируси скрили се бандеровци украински проститутки кои знае какви хора идват в българия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    12 Март 2022 11:54ч.

    Всъщност, това е потвърждение, че дори страдащите и бягащи от войната, избягват България! До къде я докарахме!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    12 Март 2022 12:15ч.

    Нещо не разбирам. С арабите кампанията стигаше до "кресчендо". С тези е "тихомълком" и почти няма информация за тях. Като например, кой ще плаща всичко ? Не всеки може да ги приюти, кой ще ги храни ? Работодателите мрънкат за работна ръка, но тези ще се навият ли да бачкат като гламави, без да им плащат ? Или там ще минат едни пари за усвояване ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има едно хубаво нещо

    12 Март 2022 13:17ч.

    Като видят как е в България, бързо ще им се изпари желанието да влизат в Европейския съюз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи