Над 1,5 млн. лв. платила ББР на консултанти за заем, който не взела. Хонорарът на Лена - 164 000

Над 1,5 млн. лв. платила ББР на консултанти за заем, който не взела. Хонорарът на Лена - 164 000

Теменужка Петкова, Десислава Атанасова и Деница Сачева направиха нови скандални разкрития за управлението на ББР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Партията на Борисов изнесе информация за действията на Управителния съвет на банката, назначен от бившия премиер, която министерството на иновациите потвърди

Как е била управлявана Българската банка за развитие, докато министър на икономиката и неин принципал са били лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и съпартиецът му Даниел Лорер. Специална проверка да търси отговора на този въпрос поискаха от ГЕРБ. Петков надзираваше и управляваше ББР в първото служебно правителство на Стефан Янев през лятото на 2021 г., а Лорер бе принципал при управлението на четворната коалиция на “Промяната” с ДБ, БСП и “Има такъв народ”.

ГЕРБ ще питат настоящия служебен министър на иновациите и растежа Александър Пулев - настоящ принципал на ББР, дали е уведомяван за решенията на Управителния съвет, ще търси ли отговорност от него и Надзорния съвет и ще сезира ли Агенцията за държавна финансова инспекция.

Формален повод за проверката е искането на управителния съвет за емитиране на облигация от 1 млрд. лв., до чието реализиране така и не се стигна. Идеята ББР да вземе заем се появи през октомври миналата година, но впоследствие банката се е отказала от нея, припомниха от ГЕРБ.

ББР обмисля да развие облигационната емисия в някакъв срок с решение на Управителния съвет. Взето е решение само от Управителния съвет да бъде прекратена тази емисия, но са изхарчени 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски договори. Не е ясно защо е прекратена процедурата, но ББР и държавата са ощетени с 1 млн. лв., заяви в понеделник председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Отделно ББР е платила още 560 хил. лв. за становища,

консултанти и адвокатски услуги за неосъществената емисия с облигации, разказа тя.

Бившата енергийна министърка Теменужка Петкова припомни, че идеята за емисията бе обявена миналата година от Управителния съвет, назначен от Кирил Петков като служебен министър на икономиката.

УС решава да вземе облигационния заем на 19 октомври, а месец по-късно това е потвърдено и от Надзорния съвет на ББР, но няма решение на принципала - министъра на иновациите и растежа. По-късно процедурата е прекратена, но решение е взето само от Управителния съвет, не и от надзора.

По-късно от Министерството на иновациите и растежа потвърдиха изнесената от ГЕРБ информация за неосъществения облигационен заем.

Във връзка с изнесената публично информация, базирана на парламентарни отговори на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, относно подготвян и прекратен от Управителния съвет облигационен заем от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 1 млрд. лв., Министерството на иновациите и растежа информира следното: Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия на ББР в размер на 1 млрд. лв. отговаря на истината, гласи съобщение от ведомството.

На истината отговарят и твърденията за изплащане на адвокатски и консултантски хонорари по сделката в размер на близо 1 млн. лв., макар че облигационната емисия не е реализирана.

ГЕРБ обвиняват Кирил Петков и Даниел Лорер за нарушения, извършени в ББР. Снимка: Николай Литов

Опитите на Кирил Петков да овладее ръководството на банката още преди официално да стане министър, припомни Деница Сачева в понеделник. По думите ѝ той е

опитал да подмени ръководството на банката за развитие

и дори е депозирал документи за нови членове в БНБ ден преди 12 май 2021 г., когато с президентски указ официално стана част от първото служебно правителство на Стефан Янев.

В нарушение с нормите таксата в БНБ е била платена от личната му сметка, като в декларацията са посочени неверни данни. В този момент Кирил Петков не е имал никаква законодателна власт да извършва подобни действия, категорична бе бившата социална министърка Деница Сачева.

На 27 май БНБ потвърждава за “внесени документи от лица, които нямат представителна власт”, а заявленията са оттеглени, тъй като са в разрез на закона, добави тя.

ГЕРБ атакуваха Кирил Петков, че като новоизлюпен министър през целия юни правел опити да смени ръководството на ББР, произнасял се като собственик на акциите на банката и за пореден път нарушавал законодателството.

Подмененото ръководство на банката встъпва в длъжност на 7 юли, но новите директори са сключили договор за правно обслужване с дата, която е 6 дни по-рано.

В договора с адвокатската фирма, наета от ББР, изрично е спомената заплатата на Лена Бориславова. Снимка: Йордан Симeонов

Това е нарушение на Закона за правния регистър, посочи Сачева. Тя акцентира, че договорът е с адвокатска кантора, но с изрично назоваване на Лена Бориславова, която по-късно стана говорителка в кабинета “Петков” и шеф на политическия кабинет на премиера Петков. Уточнена била и заплатата на Бориславова - малко над 13 хил. лв. на месец, или 164 298 лв. годишно, без ДДС.

В социалните мрежи Бориславова определи твърденията за ощетяването на ББР с 1 млн. лв. като късоопашата лъжа и подчерта, че при никой работодател не е била на месечна заплата от над 13 хиляди лева.

От ГЕРБ се възмутиха и на твърденията на експремиера срещу старото ръководство на банката. Той развива тезата си, че голяма част от 1,4 млрд. от парите на данъкоплатците са дадени на 8 фирми, 4 от които на едно лице. Тезата се развива след това на нарочни брифинги и медийни участия. Публикуваните отчети на БНБ обаче показват, че парите са налични в ББР под формата на ликвиден ресурс, контрира Сачева.

До късно снощи от ББР не коментираха.

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Мимето

    29 Ное 2022 9:09ч.

    Проблемът на гербаджиите е, че тяхното срастване с държавата и управление бяха толкова корумпирани, че сега и да казват истината, никой не им вярва. Тези неща трябва да ги казват чисти и безкористни хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    29 Ное 2022 10:06ч.

    Правилно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    29 Ное 2022 10:20ч.

    В този случай им вярвам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, не така, де!

    29 Ное 2022 10:24ч.

    Говори за себе си, а не от името на всички! Киро и компания правят същото - говорят от името на целия български народ, за по-убедително уж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    29 Ное 2022 9:50ч.

    Браво Ленче, Икспертизата ти даже струва повече.Къв е този мижав хонорар от 164 000лв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е вероятно е най-скъпият парапет в българската история

    29 Ное 2022 11:04ч.

    Дали е останало нещо от него? Обикновен човек може да живее десетина години с толкова пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи