Над 1000 са вече жертвите на разрушителното земетресение в Мароко

Над 1000 са вече жертвите на разрушителното земетресение в Мароко

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Над хиляда са вече жертвите на разрушителното земетресение в Мароко. Ранените са над 1200. От вътрешното министерство на страната съобщиха, че сред ранените - 721 души са в критично състояние. 

До този момент няма официални данни за пострадали или загинали български граждани, съобщиха от Министерството на външните работи след запитване от БНР. 

Унищожителният трус удари късно снощи високите части на Атласките планини - район на 72 километра югозападно от Маракеш - древната столица на Мароко, една от най-посещаваните туристически дестинации в страната и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. 

Смята се, че много от жертвите са в отдалечени села, особено в Атласките планини.

Асошиейтед прес съобщава за ситуацията в малкото селце Мулай Брахим. По-голямата част от населенето място, издълбано в планински склон южно от Маракеш, е необитаемо, след като стените се сринаха, прозорците се счупиха и повече от дузина домове бяха превърнати в купчини бетон и огънати метални стълбове.

Най-малко петима жители са били хванати в капан.

Спасителите използваха чукове и брадви, за да освободят мъж, блокиран под двуетажна сграда.

Кметът на град близо до епицентъра на земетресението каза пред местна медия, че  няколко къщи в близките градове са частично или напълно срутени, а електричеството и пътищата са прекъснати на някои места.

Властите призоваха жителите да дарят кръв, тъй като в болниците има много ранени хора.

А по-рано беше издадено и предупреждение за очаквани нови, по-силни трусове.

Кадрите, разпространени онлайн, показват пукнатини и паднали отломки в малка част от средновековните стени и срутено минаре в Маракеш.

Силни трусове бяха усетени и в крайбрежните градове Рабат, Казабланка и Есауира.

"Къщата се разлюля изключително силно. Всички бяха уплашени, а аз бях шокиран и не разбирах какво се случва. Мислех, че само моята къща се движи, защото е стара, но чух хората да крещят на улицата. Всички излязоха от къщите си, улицата беше пълна с хора, които викат. Сега всички се страхуват и не искат да се приберат обратно по домовете си", разказа жител на Казабланка.

Експерти коментират пред Франс прес, че това е "най-големият трус в региона от повече от 120 години“.

Знак за огромния мащаб на бедствието са не само големият брой загинали, но и заповедта на краля на Мароко Мохамед Шести, който е наредил на въоръжените сили на страната да мобилизират въздушни и сухопътни средства, специализирани екипи за търсене и спасяване на оцелели от труса. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на изявление на военните. 

Монархът е наредил и за спешно построяване на хирургическа полева болница.

Испания предложи да изпрати спасители в бедстващите райони, съобщи външният министър Хосе Мануел Албарес. Готовност за подкрепа и помощ изрази и премиерът на Великобритания Риши Сунак.

Въпреки множеството предложения за оказване на помощ, отправени към Мароко, за момента правителството в Рабат не е поискало официално такава. 

Алжир, който прекъсна връзките си с Мароко преди две години, заяви, че ще отвори въздушното си пространство за хуманитарни и медицински полети до пострадалата страна.

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи