Над 1 500 души в Народния театър в 14-часовата "Нощ на театрите"

Над 1 500 души в Народния театър в 14-часовата "Нощ на театрите"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Рекорден брой от близо 1500 посетители пристъпиха днес в тайните на Народния театър „Иван Вазов“ в рамките на десетата юбилейна Нощ на театрите. Първата ни сцена посрещна с 14-часов маратон от представления и съпътстващи събития своите зрители и приятели, за да им даде възможност да се докоснат лично до театралната магия благодарение на актьорите, режисьорите и екипите на спектаклите.

Над 1200 души бе общият брой на зрителите на седемте представления на пет сцени и повече от 350 – на журналисти, театроведи и гости на събитията.

Денят на 19 ноември започна точно в 10:00 ч. с посрещането на притежателите на ексклузивния NT Pass, който им осигури целодневен достъп до Народния театър, запазени места за всички представления, 4 фен срещи с актьори и режисьори, участие в културно-опознавателни обиколки зад театралните кулиси, а също и безплатна консумация в местата с храна и напитки на територията на театъра.

Четири от най-гледаните моноспектакли: премиерният „Неведение“ на Албена Ставрева, „Плач на ангел“ на Христо Мутафчиев, „Караконджул“ на Валери Йорданов и „Шърли Валънтайн“ на Албена Колева; шедьовърът „Народът на Вазов“ на Диана Добрева по текст на Александър Секулов и танцовата стихия „Фиеста“ на Андреа Гаврилиу бяха в селекцията на програмата за празничния ден, а билетите за тях бяха продадени дни преди събитието.

Специално за деня цялата сграда бе подготвена, за да разкрие част от съкровищата на своята история. Във фоайето на Втори балкон бе дадено началото на музейна експозиция с ценни реликви от миналото на театъра, която ще бъде обновявана периодично. Там могат да се видят макетите на Театър „Основа“ и театърът в сегашния си вид, театрални костюми и реквизит, както и ценни предмети, принадлежали на звездите от миналото.

Изключителен интерес предизвика и богатата съпътстваща програма в Нощта на театрите в Народния театър.

Повече от 100 души изпълниха зала „Юг“, за да се срещнат с именития български режисьор и директор на театъра в Тулуза Галин Стоев („Танцът Делхи“) в рамките на паралелното събитие „Войната: конструиране на драматургии“. Провокирани от актуалната геополитическа ситуация и богатия си артистичен и теоретичен опит Галин Стоев и културологът Слава Янакиева споделиха своите наблюдения върху процеса на конструиране на наратив в драматургията на войната. Модератор на срещата бе театралният и танцов критик и изследовател Мира Тодорова.

С огромен интерес и много въпроси зрителите посрещнаха и създателите на зрелищния спектакъл „Народът на Вазов“ – режисьора Диана Добрева и писателят и драматург Александър Секулов. В срещите си те споделиха любопитни факти от богатия си опит, от създаването на едно представление и бъдещите си творчески планове.

 

FaNT срещите в Нощта на театрите дадоха възможност на посетителите да се срещнат и с любимите си звезди Юлиан Вергов, Валери Йорданов и Христо Мутафчиев, а актрисата Биляна Петринска ги въведе в тайните на театралния грим и подготовката на актьорите преди да излязат на сцена.

 

Очаквано с огромен интерес феновете посрещнаха и двете културно-опознавателни обиколки, благодарение на които надникнаха зад кулисите и проходиха заедно с актьорите-гидове Гергана Змийчарова и Дарин Ангелов маршрутите на театъра – трите основни сцени, алтернативните пространства и фоайета, сценичната механизация и Царската ложа. Звездите на трупата им разказаха любопитни факти около създаването и промените на сградата, перипетиите, през които е преминал театърът в годините и голяма част от неговата богата история.

Част от програмата бе и откриването на изложбата „Пробуждане“ на театралния  фотограф Стефан Н. Щерев във фоайето на Първи балкон, която ще може да се види и в следващите дни. Фотографиите са уловили най-впечатляващите моменти от прочути спектакли от репертоара на театъра.

 

Като партньор на Нощта на театрите, Народен театър „Иван Вазов“ бе домакин и на LiveCam студиото, което бe ситуирано на третия етаж и предложи вълнуващи срещи с актьори и режисьори и разговори по актуални теми, свързани с театъра и обществото.

 

Източник: nationaltheatre.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • smb

    20 Ное 2022 20:42ч.

    Източник: nationaltheatre.bg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    20 Ное 2022 20:44ч.

    На сайта на прокуратурата пише, че няма по-добра прокуратурата от настоящата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи