На шестия месец от войната израелската армия се изтегли от Южна Газа

На шестия месец от войната израелската армия се изтегли от Южна Газа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Израелската армия е изтеглила по-голямата част от войските си от Южна Газа с изключение на една бригада, съобщи военен говорител, цитиран от Ройтерс. Това стана в деня, когато се навършват 6 месеца от началото на войната на Израел с "Хамас".

Според "Канал 12" сраженията в Хан Юнис са приключили, а в града вече няма бойци на "Хамас".

"98-ма дивизия на израелската армия приключи мисията си в Хан Юнис. Подразделението се изтегля от ивицата Газа, за да възстанови загубите си и да се подготви за следващи операции", съобщиха днес Израелските въоръжени сили.

"Значителна част от израелските военни "продължават да действат в ивицата Газа и ще запазят свободата на действие на израелските въоръжени сили и тяхната способност да провеждат прецизни разузнавателни операции", посочиха те.

Все още не е ясно дали изтеглянето от Хан Юнис бележи повратна точка в израелската стратегия в продължаващата война в Газа или е нов междинен етап по пътя към възможна операция в град Рафах на границата с Египет, информира БТА.

Разнопосочни сигнали

Новината се съобщава след още един кръг на преговори за сделка, с която временно биха спрели сраженията след шест месеца война, в замяна на освобождаване на заложниците, държани в Газа (около 100 от тях се смята, че са живи). Египет междувременно се готви за нов кръг преговори дни след като "Хамас" заяви, че от Кайро е дошло ново предложение, но то не съдържа нищо ново.

Израел настоява от месеци, че е твърдо решен на операция в южния град Рафах, където са намерили убежище близо половината (1.3 млн.) от жителите на Газа, избягали от други райони на ивицата в хода на войната. ООН и редица дълго подкрепяли войната държави се противопоставят на операцията, тъй като според тях тя излага цивилните на риск. Не е известно как решението за изтегляне се съотнася към операцията в Рафах.

Призивите за прекратяване на огъня зачестиха след смъртта на 7 хуманитарни работници в Газа в резултат на израелски удар тази седмица. Гибелта им подтикна американския президент Джо Байдън към най-острите послания към премиера Бенямин Нетаняху от началото на войната; Белият дом поиска прекратяване на огъня и бърза сделка за освобождаване на заложниците. Преди ден британският премиер Риши Сунак също поиска конфликтът "да приключи веднага".

Неизвестно е и дали действията на израелската армия са свързани с данните за нараснал риск от ирански ответен удар в отговор на атаката, при която бяха убити двама ирански генерали в Дамаск. В четвъртък отпуските в армията бяха прекратени, започна и заглушаване на GPS, достигнало до Ерусалим и Тел Авив.

Израелските медии тълкуваха решението по различен начин. "Йедиот ахронот" цитира източници, според които то било свързано с подготовка за офанзивата в Рафах; според събеседници на "Аарец" целта била преминаване към "фокусирани операции", каквито още се провеждат на север срещу конкретни цели.

Източници: Дневник, dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    07 Апр 2024 18:00ч.

    Южна Газа прилича на безлюдни пясъчни дюни ...................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • либерална цензура

    07 Апр 2024 18:56ч.

    Много объркана информация, при това умишлено. Уж нямало бойци на Хамас, пък ЦАХАЛ се изтегля принудително за реорганизация на съединенията и частите си, претърпели големи загуби... Как можем да знаем, че пак не ни манипулират медийно?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    07 Апр 2024 19:51ч.

    Водят се преговори и има примирие. Вижте между кои се водят преговорите - "Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс и делегация на Хамас пристигнаха в Кайро, за да преговарят за прекратяване на войната в ивицата Газа и освобождаване на заловени заложници. Това съобщава Deutsche Presse-Agentur, позовавайки се на източници в Египет." Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2024/04/07/glava-cru-i-delegaciya-hamas-pribyli-v-egipet-na-peregovory

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тома

    07 Апр 2024 20:44ч.

    Изтеглят се защото чашата достигна точка на преливане. След наглите убийства и на чуждите хуманитарни работници тия май започнаха да се усещат, че работата започва да става дебела. Това, че почти не оставиха камък върху камък в Газа изобщо няма нужда от коментар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А в Газа спрямо цивилни през тия месеци наистина се разиграваха експресивни баталии като от поемата "Септември" на Гео Милев

    07 Апр 2024 21:25ч.

    Важното е че "цивилизованият свят" в ООН, и най паче нашите проевропейски представители, безрезервно ги подкрепя тия убийци на цивилни и разрушители на имотите и пътищата им. И продължава да упражнява омразата си към хуманната Русия, която няма никакво право да защити своите от мракобесието на хунтата, изпълняваща ролята на англоамерикански прокси-режим в руския свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селянин

    08 Апр 2024 6:47ч.

    Хамас не знам какво целяха с атаката си, но постигнаха много повече отколкото можеше да се очаква - те скараха младото поколение либерасти-комунета с дъртите либерасти-рептили. Дните на Израел във вида в който го знаем са преброени. Държавата израел може да продължи да я има, но няма да е това вече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    08 Апр 2024 18:42ч.

    " Моята цел е постигната вече . В сърцето на тиранина отворих такава люта рана, която никога няма да зарасне " Бенковски .............................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи