МВР и прокуратурата за разследването на „Скай нюз“: Български полицаи не са стреляли по мигранти

МВР и прокуратурата за разследването на „Скай нюз“: Български полицаи не са стреляли по мигранти

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Британската медия Sky News публикува материал, в който България е обвинена, че на границата полицаи са стреляли с бойни патрони по бежанец. Сайтът прикачва и видеозапис, от който според медията се вижда как на границата с Турция се стреля по млад сириец.

 

По този повод главният прокурор Иван Гешев бе категоричен, че стрелба не е имало и това е доказано след проверка на прокуратурата в Бургас.

"Инцидентът със сирийски мигранти е отпреди два месеца, дано не се използва ситуативно във вреда на България, защото не го заслужаваме", заяви той след Международната конференция "STOP HATE SPEECH", цитиран от Нова тв.

 

Относно влизането на България в Шенген Гешев подчерта, че страната ни покрива стандартите за влизане в общността и е незаслужено да не бъдем допуснати. Освен това увери, че никой не иска да разпитва Марк Рюте за твърденията за престъпността у нас.

МВР реагира на журналистическото разследване на „Скай нюз“ за ранен мигранти на турско-българската граница. Разследващите журналисти твърдят, че изстрелът е произведен от българска територия. Властите у нас обаче отричат да е използвано огнестрелно оръжие от българска страна.

„Във връзка със случая от турска страна е показано видео, заснето с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е пострадал сирийски гражданин. От видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от наша страна не са произвеждани изстрели“, гласи позиция на МВР.

За bTV от министерството съобщиха, че при инцидента от 3 октомври тази година има пострадал граничен полицай. Той е бил ударен по главата с камък от незаконно преминаващите. Вчера след заседание на Съвета по сигурността в Министерския съвет Иван Демерджиев беше категоричен – български полицаи не са стреляли по мигрантите.

„В последните месеци няколко чужди медии тенденциозно се опитват да създадат подобен тип репортажи – завъртя се инцидент, който отдавна разследваме с турската страна и има ясни и категорични заключения и на двете страни, че няма данни в този инцидент, нито да е произведен изстрел от страна на български граничен полицай, нито пък да са предприети действия, които нарушават човешки права. Мигрантите, които се опитват да проникнат незаконно на наша територия, стават все по-агресивни – камъни, ножове, други оръжия, ако някой очаква, че българската полиция няма да отговори и  няма да запазим живота и здравето на нашите гранични полицаи – греши“, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Екипът ни се свърза с част от журналистите, работили по случая. Колегите от „Ска нюз“ ни изпратиха и позицията на МВР. В нея се казва, че последната проверка на властите по границата показва, че България стриктно спазва всички изисквания на Шенген по охраната на границата.

 


Източници: бТВ, epicenter.bg

 

 


 

 

 

 

 

Коментари

  • ивайло

    06 Дек 2022 14:39ч.

    Жалко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    06 Дек 2022 14:43ч.

    След като лъжат, България да ги осъди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    06 Дек 2022 14:46ч.

    Всички публикации от вритански, американски, немски и др- "честни" медии са пълна дезинформация, лъжа и цинизъм, сочещи за пълно безсилие и необяснима злоба, иначе си имат много техни проблеми, да си ги чешат тях! Същото са и публикациите им за войната, всичко наобратно! Ама то желаното, не значи истина, ако тя изобщо интересува подобни драскачи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мартин

    06 Дек 2022 15:07ч.

    Колко жалко и унизително! Нашата прокоратура да се оправдава пред някаква си медия, че наши полицаи не са стреляли на границата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Невероятно

    06 Дек 2022 16:00ч.

    В тези дни, най-адекватно се държи най-мразеният човек в държавата. Всички други (от президента до последния депутат и партиец) така се омазха, че ни отвратиха тотално с безумния спор за някаква бюлетина. Продължавам да мразя Гешев, но започвам да го уважавам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи