МВнР осъжда вандалския акт върху паметника "Альоша"

МВнР осъжда вандалския акт върху паметника "Альоша"
Министерството на външните работи категорично осъжда поредния вандалски акт, извършен върху паметника „Альоша” в Пловдив, при което са използвани нацистка символика и антисемитски лозунги. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР, цитирани от агенция "Фокус"

 

"Подобни прояви са абсолютно неприемливи и в разрез с традиционната за българското общество толерантност и търпимост, както и с поетите от страната ни ангажименти по линия на ЕС и на международните организации за борба с расизма, ксенофобията и престъпленията от омраза. Надяваме се компетентните органи да разкрият извършителите и да ги подведат под отговорност", казват още от българското Министерство на външните работи.

 

Припомняме, че днес паметникът "Альоша" в Пловдив осъмна с изрисувани свастики, антисемитски лозунги и обидни политически послания, включително срещу говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. 

 

 

 

 

Коментари

  • ТВ репортер

    10 Ное 2017 20:46ч.

    Припомняме, че паметникът вече е изчистен, както видяхте по телевизията. Работниците от общинска фирма “Чистота” започнаха първо от обидния за госпожа Захарова текст. В процеса на работа пясъкоструйната машина употреби един тон кварцов пясък и накрая се счупи. Дано усилията на българската страна да бъдат оценени по достоинство от нея при следващото и изявление в интерес на традиционната дружба между двата братски народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Номер 2

    11 Ное 2017 10:16ч.

    Защо се пишат антисемитски надписи? Каква е връзката между евреите загинали или спасени и паметника? Да пишат срещу руските окупатори,срещу изявленията на тая патка....но да не заместват паметта на евреите. И е крайно време тия паметници на окупатори да се махнат... Ако са паметници на загинали конкретни руски войници в бой нямам нищо против, но на окупатори -да се махат. И на всички русофили ще задам въпрос-защо паметниците от руско турската война не предизвикват такава реакция каквато предизвикват тия на Альоша или в София? Не ни трябват.От нищо не са ни освободили когато навлязоха 1944 в България, напротив,натресоха ни чужд режим и ни ебаха мамата-руски варвари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • номер 3

    11 Ное 2017 13:23ч.

    до номер 2. Сигурно те имали предвид съвсем други евреи. Освен това ще ви подсетя, че "революция" - неруска дума. И за още нещо. Альоша - конкретен войник с име Алексей и фамилия, обикновен човек от милиони обикновени руснаци освободили Европа от фашизъма. А за "руски варвари" и пр. ... Господ да ви е съдия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТВ репортер

    11 Ное 2017 13:49ч.

    Името Альоша е част от една легенда. Смята се, че авторите на фигурата са скулптирали образа по снимката на неизвестен червеноармеец. Години по-късно този човек беше открит в СССР и дори посети България. Доколко е бил истинският модел на фигурата, не се знае. Възможно е, това да е била само една безобидна пропагандна акция. Паметникът стана задължителна спирка на съветските туристи, а пловдивчани го обикнаха, абитуриентите приключваха баловете си там. По време на демокрацията кметът от СДС Гърневски, възпявал в стихове Червената армия, а сега депутат от ГЕРБ, се опита да го премахне, но срещна сериозна съпротива от пловдивчани, иначе традиционно гласуващи за десните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Номер 2

    11 Ное 2017 13:55ч.

    Възмутително деяние, което периодично се повтаря... Асен Геновци много, за дребно възнаграждение са готови 'да влязат в историята' с нова артистична изява - за майтап, независимо от чувствата на повечето българи... Антисемитските надписи и знаци може да имат връзка с актуалните събития... Погледнете какво се случва в момента в Близкия Изток - Сирия и наоколо... Нещата рядко са това, на каквото приличат... Ние сме се унесли в някакъв сън, и дори не забелязваме как лекичко ни се настаняват други хоричка, с други апетити, с базички, оборудване, технологии, инвестиции... Дано не сме разочаровани като се събудим, ако изобщо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • една тетка

    11 Ное 2017 15:39ч.

    до номер 2. А сега в България чужд режим няма? Всичко е ОК? Защо това да не напишат върху паметника на амер. летци, бомбардирали София през 1944?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поръчителите

    12 Ное 2017 13:20ч.

    на това просташко деяние знаят много добре какво правят... Защото то е само една малка частичка от комплексна програма на глобалистите за Балканите, а и за целия съвременен свят: всички 'Балканци' да се карат със всички - и съседи, и съдружници, и събратя, и роднини - Гърция, Сърбия, Македония и всички да обърнат гръб на Русия... Всичко това са грижливо поддържани повсеместни дразги и 'конфликти' за да НЯМА спокойствие и добросъседски отношения, търговия и оживнен бизнес в спокоен мирен свят .... Все същата стара песен, но в нов съвременен аранжимент: 'Разделяй и владей!' Ето в ТОВА си влагат паричките Джордж Сорос и къмпани, в навечерието на нова повсеместна война! В момента са на фаза 'създаване на хаос от реда' (Chaos out of Оrder) .... За да приемем още повече средства за следене, да се откажем от всякаква лична свобода и поискаме после всички дружно Ред, (Оrder out of Сhaos) т.н. NWO (Новия Световен Ред) чрез глобална полиция, глобална армия, глобално правителство ... НАТО в момента се превъоръжава яко, преместват оборудване и личен състав все по-близо до руската граница, въоръжават Украина ... и военно-промишления комплекс работи с пълна сила! Честито на печелившите ... инвеститори...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи