МОСВ: Наблюдава се вероятно замърсяване на морето до границата с Турция

МОСВ: Наблюдава се вероятно замърсяване на морето до границата с Турция

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Наблюдава се вероятно замърсяване на границата на изключителната икономическа зона на Република България и изключителната икономическа зона на Република Турция, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. То ще бъде проследено от сателита Sentinel-1, който ще облети акваторията днес около 19,10 часа българско време. Според данните от регулярното изследване на крайбрежните води от бреговите пунктове, няма притеснения свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие, твърдят от МОСВ.

Ето и цялата публикация от сайта на министерството:

"Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и от сателитното наблюдение проследяват актуалното състояние за северозападната част на Черно море:

Наблюдава се вероятно замърсяване на границата на изключителната икономическа зона на Република България и изключителната икономическа зона на Република Турция. То ще бъде проследено от сателита Sentinel-1, който ще облети акваторията днес около 19,10 часа българско време;

В останалата част на изключителната икономическа зона на България не се наблюдава замърсяване.

Военният научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" (НИК 421) провежда допълнителен мониторинг на водите на Черно море. От представители на Басейнова дирекция "Черноморски район" се извършват пробонабирания от 23 точки. Корабът акостира днес на Морска гара - Бургас и по информация на "Пристанище Бургас" ЕАД ще бъде отворен от 17 до 19 часа за желаещите да го разгледат.

Със съдействието на Гранична полиция, Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона - Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Според данните от регулярното изследване на крайбрежните води от бреговите пунктове няма притеснения, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие. Измерените стойности по показатели нефтопродукти, полихлорирани бифенили, метали и пестициди във всички пунктове са под максимално допустимите концентрации и средногодишните стойности. Резултатите по показатели цезий-137 и тритий са под границата на количествено определяне на метода.

Информация за резултатите от изследванията е публикувана в прессъобщенията на МОСВ на 18 юли, 12 юли, 10 юли, 30 юни, 28 юни и 26 юни.

МОСВ извършва мониторинг и информира институциите, които носят отговорност за превенцията и отговора на установените рискове. Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: [email protected], а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД "Черноморски район" - гр. Варна: 0886 406 816."

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • МОСВ: Наблюдава се вероятно замърсяване на морето до границата с Турция

    19 Юли 2023 22:06ч.

    Наблюдава се провал на сезона по морето до границата с Турция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • правителството трябва да падне, защото е крайно опасно за България

    19 Юли 2023 22:15ч.

    Ако Турция започне да изпълнява англоамерикански мераци да се репчи на Русия, конвоирайки с флота си украински забранени товари, тогава ще я закъсате завинаги, защото после ще си поиска справедлива плячка за предоставяне на услугите именно анексирайки български земи. А наглосаксите ще се изнижат по терлички, сякаш не са били никакви подстрекатели. Молете се Ердоган да не се превърне пак във вярно натовско куче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Юли 2023 22:48ч.

    Ти да видиш, теория на вероятностите ? на някой му пречат туристите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    20 Юли 2023 0:50ч.

    Бях на Дуранкулак тези дни и с очите си видях кофичка за химикал за почистване във водата, от Одеската химическа фабрика с надписи на украински... Ноо водата ми се видя чудесна и имаше много малки рибки на ято и се къпах в нея, за сега нямам проблеми по кожата! По големият проблем ни е, че българите замърсяват и цапат природата и хвърлят отпадъци където им падне, най обичат от прозореца на колата малко преди да катастрофират! Така че на един украински боклук, видях хиляди нашенски, а Черно Море е прекрасно и празно, което е много жалко защото върви на ужасяваща съсипия в близко бъдеще! Та съвета ми е идете му се порадвайте преди да е станало късно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайли лайкли

    20 Юли 2023 1:11ч.

    Вероятно замърсяване... Малко бременна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    20 Юли 2023 3:44ч.

    Българските военно-морски сили са поставени в повишена бойна готовност заради тревожните сигнали за замърсяване на Черно море. Пръв по опасните следи се впусна смелият екипаж на военния научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" (НИК 421). Това корабче е закупено от руска фирма за 1.5 млн. лева, след което е ремонтирано за рекордните 10 млн. Корабът е известен като гемията на Пимпирев, най-дългокурестия професор антарктик. Неговият атрибут при безветрие достига 30 см. С корабчето Пимпиревата експедиция прави круизи до българската база в Антарктида. Целият екипаж е награден със значки и грамоти на фондация "Отворено общество". По поръчка на софийския зоопарк при следващото плаване трябва да достави осем пинтвини.. Те са дресирани да правят акробатическа пирамида, на чийто връх развяват украинското знаме. Научаваме, че НИК-421 около полунощ ще нагази в опасно олайнените води около Военно-морското училище. Очаква се да бъдат извършени пробонабирания от най-опасните зони на с пробонасирания. Същите ще бъдат облетени от сателита Sentinel-1, който временно е минал под личното командаве на флотилен адмирал Медникаров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    20 Юли 2023 3:59ч.

    Заради услужнената обстановка началникът на отбраната адмирал Ефтимов е активирал и най-новия кораб на ВМС. Това е многофункционалният модулен патрулен лайноразбивач "Онан Трети". Водоизместимост 1400 тона, дължина 60 м., ширина 12 м., газене при пълен товар 3,8 м, екипаж - 42 човека. Плавателният съд е с три базови модула, концептуално проектирани от колектив с ръководител проф. д-р флотилен адмирал инж. Боян Медникаров - единственият български моряк, награден лично от Японския импертор с реплика на парадната униформа на маршала на Императорския японски флот Ямамото. Трите модула на патрулнния кораб са: - артилерийски модул. Съоръжен с автоматична артилерийска установка за празнични фойерверки и увеселитна димна завеса с възможност декирарането й в 16 различни цветови гами. Установката ще е с дистанционно управление, изкуствен интелект и муниции за 48 часа празнична стрелба. Конструктивно е предвидена възможност за интегриране на установка за надуване на балони с хелий осигурямаща 5 куб. метра хелиев надув в час; - кухненски модул. Оборудване с пълен набор от кухненска техника съответстваща на НАТО стандарта MSI-Defence Kitchen Systems - голямо и малко калибрени керамични плотове, невидими за противника индуктивни фурни с автоматично насочване към печивото, хладилници с контролиран достъп и специални камери за екзотични продукти, включително и отсек за съхраняване на бойни бели трюфели. Кухненската техника ще позволява бързо и безпроблемно приготвяне на гурме гозби за 160 човека, поддържа режим действие при тревога. Столовата към камбуза ще е с паркет от тиково дърво и маси от карелска бреза. До столовата ще има зала за бални танци с малък морски духов оркестър; - хотелски модул. Той се състои от 60 двуместни каюти и 20 апартамента. Модулът е въоръжен с най-новите модели реактивни джакузита, масажни душове и вани с устройства за анално-вагинално стимулиране (НАТО сертифицирани).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи