Моравецки: Решението за прехвърляне на полски изтребители в Украйна е в ръцете на НАТО и САЩ

Моравецки: Решението за прехвърляне на полски изтребители в Украйна е в ръцете на НАТО и САЩ

Решението за прехвърляне на полски изтребители съветско производство МиГ-29 в Украйна трябва да бъде взето от НАТО и САЩ. Това заяви в сряда полският премиер Матеуш Моравецки на съвместна пресконференция във Виена с австрийския канцлер Карл Нехамер. Моравецки отбеляза също, че Варшава се стреми да помогне на Украйна, но без стъпки, "които биха могли да влошат ситуацията", съобщава ТАСС.

Както посочи Матеуш Моравецки, Полша и НАТО не са страни в настоящия конфликт в Украйна. "Толкова сериозно решение като прехвърлянето на самолети трябва да бъде взето от цялото НАТО", каза той. "Сега това решение е в ръцете на НАТО, в ръцете на американците", добави Моравецки.

„Доставяме само отбранително въоръжение“, увери ръководителят на полското правителство. "Ние не се съгласихме сами да доставяме самолети. Това е невероятно сериозно решение", добави Моравецки, като подчерта, че това може да има драматични последици.

По думите му, Полша се стреми да помогне на Украйна, но "без допълнителни провокации, стъпки, които могат да влошат ситуацията".

Във вторник полското външно министерство обяви, че властите на републиката са готови незабавно и безплатно да изпратят всичките си 28 изтребителя МиГ-29 в Германия, в авиобаза Рамщайн, и да ги прехвърлят в САЩ. Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че Вашингтон не смята за приемливо предложението на Варшава за прехвърляне на военни самолети в Киев през САЩ.

На 6 март говорителят на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че използването на летищната мрежа на съседните страни за базиране на украинската военна авиация с последващо използване срещу руските въоръжени сили може да се разглежда като участие на тези държави във въоръжен конфликт.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Несокрушимая...

    09 Март 2022 14:55ч.

    Не се месете, защото няма да се поколебаят да ви атакуват ядрено. Стойте си на джендърните задници и наблюдавайте показнОто, което ви се предоставя! И, разбира се, се учете, макар дебели глави като вас не разбират нищо от учене, защото отдавна видяхме, че дебилизмът ви е пословичен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    09 Март 2022 15:02ч.

    Естествено, че няма да се поколебаят да ги атакуват ядрено. Фюрерът е способен да унищожи с ядрено оръжие не само Полша, а и целия свят. И е сигурно, че нашенските путиноиди, ако оцелеят, ще му благодарят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    09 Март 2022 15:16ч.

    Шубето е голям страх.Лаят е оглушителен,но от безопасно разстояние.Поляците да внимават защото може да има утилизация по бързата процедура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    09 Март 2022 15:41ч.

    обаче: канцлерът Олаф Шолц, внук на генерал от СС, публично „освободи“ Германия от историческата й вина за убийството на милиони руснаци от германските фашисти през ВСВ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Март 2022 16:30ч.

    Имат обща граница, но са тарикати. Желанието им е всеобхватен конфликт -----------------------

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи