"Монд": Франция преговаря с представители на Нигер за изтеглянето на свои войници

"Монд": Франция преговаря с представители на Нигер за изтеглянето на свои войници

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: Макрон много го е грижа за Нигер: Оттам Франция взима 1/3 от необходимия ѝ уран, а 290 деца умират от глад всеки ден

Франция е започнала преговори с представители на армията на Нигер относно изтеглянето на свои военни части от африканската страна след военния преврат през юли, информира в. "Монд", цитиран от Ройтерс.

На този етап не е известно нито колко френски войници ще напуснат Нигер, нито кога, уточнява "Монд". Вестникът се позовава на няколко осведомени анонимни френски източници. Преговорите не се водят с лидерите на пуча, а с офицери от редовната армия, с които Франция си сътрудничи от доста време, допълва изданието.

След военния преврат бившият колонизатор на Нигер – Франция, обяви, че преустановява военното си сътрудничество и прекратява доставките на каквато и да е помощ за страната.

Досега Париж отказваше да реагира на призивите на превратаджиите в Ниамей да изтегли своите 1500 войници, които се намират в Нигер, като продължаваше да признава за законен държавен лидер демократично избрания президент Мохамед Базум, поставен от пучистите под домашен арест.

Ройтерс прави уговорката, че не е получила отговор на запитването си до френското министерство на отбраната относно информациите за преговорите, публикувани от "Монд".

В събота десетки хиляди демонстранти се събраха пред френска военна база в столицата на Нигер – Ниамей, с искане френските войници да напуснат страната им.

Според "Монд" е възможно някои от френските войници, сега в Нигер, да бъдат преместени на друго място в региона, например в Чад, докато други може директно да се приберат във Франция. Изтегляне от Нигер обаче би било удар по френското влияние в тази част на Африка, след като Франция  вече изтегли военните си части от Мали, където се настаниха руски наемници.

Нигер беше партньор на Франция и САЩ в сферата на сигурността. Двете западни държави използваха африканската страна като база за борба с ислямистката агресия в регионите от областта Сахел в Западна и Централна Африка.

За преговорите на Франция с нигерската армия предаде и Франс прес. Целта на разговорите била "улесняване на придвижването на френските военни ресурси" в страната след военния преврат през юли, извършен от враждебно настроени генерали, съобщават за АФП близки до министъра на въоръжените сили на Франция Себастиан Льокорню.

"На местно ниво текат разговори между войници за функционална координация", казват източниците на АФП, като се уточнява, че "френските сили са били демобилизирани, откакто е било прекратено антитерористичното сътрудничество между двете страни" след военния преврат в Ниамей.

Източниците на АФП също не разкриват вида, мащаба и графика на "движението" на военните части, като те не говорят и за изтегляне на френските части.

Назначеният от хунтата премиер на Нигер, Али Махаман Ламин Зейн, заяви вчера, че в ход са "контакти" за "пределно безболезнено" напускане на пратените от Париж войници.

Генералите пучисти разтрогнаха няколко споразумения за сътрудничество с Франция на 3 август, като едното от тях бе с едномесечно предизвестие, изтекло в неделя. Независимо от това Зейн изрази вчера надежда "да поддържаме сътрудничество – ако е възможно – със страна, с която ни свързват много неща". 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Тайно и под пара: Французи оцениха оборудването на АЕЦ „Белене“, сглобката продава

    05 Sep 2023 22:06ч.

    Източник: narod.bg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    05 Sep 2023 22:15ч.

    "Оказва се, че Франция като една цивилизована и демократична държава е купувала от Нигер урана по $0.80 за килограм, докато Канада го продавала за $200/килограм. Превратаджиите искали и те канадските цени." - https://svobodnoslovo.eu/komentar/okazva-se-che-franciya-kato-edna-civilizovana-i-demokratichna-darzhava-e-kupuvala-ot-niger-urana-po-080-za-kilogram-dokato-kanada-go-prodavala-za-200/116003

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    05 Sep 2023 22:17ч.

    И оттам - "Що ли се сетих за едни златни концесии в България?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    05 Sep 2023 22:23ч.

    колко векове сте ги окупирали и им крадете урана за аец във франция хаиде изчезваите хората подкрепят военните направили преврата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Niger Air Base 201

    05 Sep 2023 22:33ч.

    Какво става с американските военна база в Агадез ? Кога превратаджиите ще гонят американците от Нигер ? Или първо ще си похапнат курабийките донесени от Баба Вики ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първо ще фалират държавата

    05 Sep 2023 23:00ч.

    И после ще се молят за милост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да га доживееш, жълтопаветнико

    05 Sep 2023 23:15ч.

    За твое съжаление

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом си фен на американските военни

    05 Sep 2023 23:23ч.

    Ти си жълтопаветникът !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти си и ти от някое село дето

    06 Sep 2023 0:14ч.

    Го няма на картата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    06 Sep 2023 0:25ч.

    Е и кво от това бе гражданино? Ти ще дишаш прахта на селските ми цървули не зная колко още години докато стигнеш нивото на образованието ми от онова време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Ти си и ти от някое село"

    06 Sep 2023 13:52ч.

    Това че ти си я от Коньовица, я от Сухата река, не означава, че си гражданин по манталитет и възпитание. Във всеки случай, предвид писмовните ти обноски, най-много да си от Факултето. Прочее това, дето си го тропосал, какво общо има с Нигер, комплексиран троле?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи