Макрон много го е грижа за Нигер: Оттам Франция взима 1/3 от необходимия ѝ уран, а 290 деца умират от глад всеки ден

Макрон много го е грижа за Нигер: Оттам Франция взима 1/3 от необходимия ѝ уран, а 290 деца умират от глад всеки ден

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Макрон е грижовен французин. Като всички французи, изключително много го е грижа за демокрацията в Нигер.

От години Франция контролира валутата на Нигер, осигурява си 1/3 от необходимия й уран оттам, тъй като французите са най-зависима от ядрена енергетика страна в света (72% дял). Нигер е основният доставчик на уран за Европа и най-вече ЕС, следвана от Русия и Казахстан.

Въпреки това Нигер е седмата най-бедна страна в света, 290 деца всеки ден умират от недохранване, 40% от децата са много под нормалното тегло, над 35% от населението е с остър недостиг на храна. Няма особено желание да се покаже смъртността от минното дело и заплатите там, но хей, французите са по-важни за нас, дали са ни кроасаните и мухлясалите сирена.

Когато се разбунтуват хората в Нигер, французите услужливо се намесват и спасяват законната там управляваща послушна каста, като нарича бунтовниците с епитети като "терористи" и "хунта". Винаги се появяват и ислямисти отнякъде. Въпреки, че основната цел на бунтовниците е да изгонят ислямисти и французи, французите също твърдят, че се борили срещу появилите се изневиделица ислямисти от Боко Харам например, и спасяват Нигер от тях. И винаги ислямистите се появяват, когато има бунтове.

Французите имат цяла мрежа от военни бази в тези 14 страни, ползващи африканския франк за валута, и когато някоя от тях се разбунтува, Франция кара васалите им от всички останали страни да скочат срещу нея.

Макрон също заяви, че Нигер нямала да съществува без французите. Макрон е доблестен мъж, който го е грижа за хората на Нигер!

И знаете ли какво е най-хубавото? Той го е грижа и за България, споменава ни в речите си за Нигер. Какво ако стане преврат в България и искат да сменят президента? Добре, че имаме французите!

Ехо, паветниците, чухте ли какво каза Макрон?

 

 

 

Коментари

 • Така,така

  30 Авг 2023 14:03ч.

  Затова се радвам всеки път, като има атентати и бунтове в гетата на запад. Западняците получават това, което заслужават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само пълен галфон

  30 Авг 2023 14:30ч.

  Не вижда КОЙ стои зад антифренските преврати в Африка.??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да изтърбушим васалите си

  30 Авг 2023 15:41ч.

  Как кой? США.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непълен галфон

  30 Авг 2023 14:32ч.

  Същите които взривиха газопроводите на Германия ! Има само едно по-страшно нещо от това - Америка да то е враг. Америка да ти е “съюзник”?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знам само дали Америка не е под ръководството на Лондонград

  30 Авг 2023 20:55ч.

  Според не един анализатор САЩ никога не са излизали изпод това ръководство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Африка нещо взе да надига глава

  30 Авг 2023 14:54ч.

  обратна колонизация, бой с камшика и експлоатация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БУМ

  30 Авг 2023 15:24ч.

  Вече никой не иска да бъде колония на хегемоните, само ний продължаваме да се накисваме до шия в евроатлантическото блато...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Африканер

  30 Авг 2023 15:35ч.

  Тези страни не са в състояние дори сами да се изхранват. Камо ли сами да добиват, преработват и пласират богатствата си. Просто в момента преминават от един господар към друг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не бъдете такива късогледци

  30 Авг 2023 15:51ч.

  Напротив, в състояние са, но Банката за Възстановяване не им позволява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Африканер

  30 Авг 2023 16:07ч.

  Напротив. Ние познаваме тези страни на място. За разлика от вас. Един пример от моята практика, когато консултирах друга африканска страна, все така от франкофонските. Конго Бразавил, преди доста години там имаше засилен съветски интерес, но нищо не се получи. Страната е изключително богата, но населението … Съветите се конкурираха с французите. Внесоха им агротехника (трактори). За кратко време местните ги потрошиха и извадиха от употреба. Французите се изсмяха и им внесоха впрегатен добитък - коне. След година , по-малко от година…конете бяха изядени. Не става, разберете. Не е въпрос на заклеймяване в “расизъм” и “колониализъм”. Просто не може и не става. Може би в едно по-далечно бъдеще ще дръпнат мисловно, но не и днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  30 Авг 2023 17:00ч.

  Да идват в ЕС да трошат трактори и да ядат коне, това може се впише като част от идентичността им. Може и паради в този дух.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма вече Вагнер,

  30 Авг 2023 16:58ч.

  Бе копейки, следователно Русийката е аут в Африка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  30 Авг 2023 18:16ч.

  Наполеон: “Dieu est toujours pour les gros bataillons.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • куку

  30 Авг 2023 20:41ч.

  Млади момко , а колко души измряха в България при добива на уран за бомбите на Сталин , а колко след това пият още уранова вода в чешмите . Нали сте патриоти , а не ва интересува тукашните мизерии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  30 Авг 2023 21:46ч.

  Куку, надали измрелите в българските уранови мини заради Сталин са повече, отколкото измрелите в нигерските уранови мини заради французите. Май не си наясно кой в последните десетилетия експлоатира най-многo африканците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • куку

  31 Авг 2023 2:49ч.

  тоя подход не е никак българофилски , но няма законово задължение за това .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен че родните шимпанзета

  31 Авг 2023 12:41ч.

  Са се вторачили в Африка и злорадо подскачат от прехода на страните там от под френско влияние в под американско такова, дълбоко алогично е. Защо се радват ? Та това само засилва американската глобална мощ /каквото и да говорим, наблюдаваме точно това - Америка се намести военно навсякъде където можеше !/ . Басните за руските победи в Африка могат да топлят само родните диванни стратези, никога не подавали носа си в чужбина... Руското военно присъствие в Африка е пренебрежимо малко. Американското е по-голямо и нараства. ЧВК "Вагнер" е обезглавена , с кимване на глава от Лидера. В Африка няма да има повече "Вагнер", може би ще има други руски ЧВК - но по-дискретно и в по-малки "количества". Това са договорили Кремъл и Вашингтон. Основната цел на вълната от преврати е УДАР ПО ЕВРОПА ! Удар по европейските "съюзници" на САЩ. След като взривиха на Германия газопроводите, сега удрят по френските сфери на контрол. Удря се Франко-Германия, т.е. европейския икономически "мотор" . Това се прави от САЩ с явното задоволство и на Русия. Не за пръв път от век насам САЩ и Москва играят заедно зад кулисите, докато фасадно са в конфликт /дирижиран конфликт в Украйна/. Залозите са много по-големи от победата в Донбас и Запорожие и включват цялостно преразпределение на зоните на влияние. Големият го отнася Европа, и по стечение на историческите обстоятелства, го отнасяме и НИЕ - БЪЛГАРИТЕ ! Колкото да ни е омразен либерасткия Брюксел, с основания, ние сме в ЕС , а не щат на САЩ , нито област на РФ. Няма предвиден в обозримо бъдеще преход точно на България, сама България - нито в Русия, нито в САЩ ! За какво се радват и подскачат от факта че е нанесен още един удар по ЕС ?? "Разпадането на ЕС" няма да се случи в резултат на такива икономически удари, то може да стане само от политическа промяна, от събуждането на всички европейци ! Простото подскачане от това, че американците нанесли още един удар на Франко-Германия, е проява на маймунски мазохизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи